marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Filmul care incalca toate regulile: Cloud Atlas, numit un film rasist de americanii de origine asiatica

Cloud Atlas, marea revenire a fratilor Wachowski este un film extrem de ambitios din punct de vedere artistic, insa este si unul rasist, scrie revista Hollywood Reporter, citand un raport al organizatiei Media Action Network for Asian Americans care a criticat dur pelicula science fiction cu Tom Hanks, Halle Berry si Hugh Grant in distributie.

Filmul care incalca toate regulile: Cloud Atlas, numit un film rasist de americanii de origine asiatica


Cloud Atlas regizat de Andy si Lana Wachowski si de neamtul Tom Twyker
are ca sursa de inspiratie romanul lui David Mitchell din 2005 si uneste 6 povesti si linii temporale diferite folosind aceeasi actori pentru roluri multiple. Una dintre povesti este plasata in anul 2144 in Coreea de Sud, astfel incat o serie de actori albi au purtat proteze faciale si un machiaj elaborat pentru a fi transformati in asiatici. Aceasta decizie a creat nemulumire in randul americanilor de origine asiatica.


"Cloud Atlas a ratat o mare sansa. Povestea din Coreea urmareste un protagonist asiatic care sfideaza regulile si opreste de unul singur armate de atacatori. Acesta elibereaza pe personajul interpretat de Doona Bae de o viata represiva si o incurajeaza sa se alature miscarii de rezistenta impotriva guvernului. Ar fi fost un rol minunat, care se rupe de clisee, daca ar fi fost acordat unui actor american de origine asiatica pentru ca acestora nu li se permite sa fie dinamici si eroici prea des" a declarat Guy Aoki, presedintele organizatiei Media Action Network for Asian Americans.

In schimb acest rol este jucat de Jim Sturgess in timp ce Hugo Weaving si James D'Arcy sunt si ei "transformati" in asiatici. "Se pare ca pentru a face actori albi sau de culoare sa arate asiatici producatorii au crezut ce e nevoie doar de proteze pentru ochi, si au uitat de structura faciala sau de trasaturile tenului" a mai declarat acesta. Organizatia Media Action Network for Asian Americans nu a fost singura care a acuzat folosirea asa numite tehnici - yellowface - un procedeu prin care se utilizeaza un machiaj complicat pentru ca actori non asiatici sa apara asiatici. O ziarista americana, Laura Beck a numit la randul ei aceasta decizie "urata si impardonabila".


Fratii Wachowski s-au aparat spunand ca inteleg criticile, insa  spera ca oamenii care vad filmul vor realiza importanta si motivul pentru care au luat aceasta decizie, scrie huffingtonpost.com.

Noul film al fratilor Wachowski, ii prezinta pe Halle Berry, Tom Hanks, Jim Broadbent si Susan Sarandon intr-o poveste care se intinde de-a lungul sutelor de ani. Discutand despre „Cloud Atlas” intr-un interviu recent, Halle Berry a declarat ca acesta este unul dintre cele mai interesante proiecte ale carierei sale.

"Nu voi mai face parte dintr-un film ca acesta, niciodata in viata mea – sunt sigura. Cloud Atlas va fi intotdeauna special pentru mine. Imi voi aminti intotdeauna tot ce am invatat din aceasta experienta. Imi place originalitatea sa. Au fost incalcate multe reguli in film, au fost introduse diverse concepte interesante si speram ca ii va lasa pe oameni sa se gandeasca la modul in care percep ei lumea si propriile vieti" a declarat Halle Berry citata de digitalspy.co.uk.

Filmul a primit recenzii mixte in SUA unde se lanseaza in acest weeknd: uinii critici au comparat Cloud Atlas cu "2001: A Space Odyssey" al lui Stanley Kubrick, numindu-l revolutionar si o capodopera artistica in timp ce altii nu s-au aratat atat de impresionati gasindu-l pretentios si lipsit de logica.

Cloud Atlas se va lansa in Romania pe 23 noiembrie



 


Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies