marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

10 filme pe care nu trebuie sa le ratezi la TIFF!

In perioada 2-12 iunie la Cluj si 15-19 iunie la Sibiu se desfasoara unul dintre cele mai asteptate festivaluri internationale de film de pe meleagurile autohtone. Editia cu numarul 10 a TIFF va asteapta!

10 filme pe care nu trebuie sa le ratezi la TIFF!

23 de sectiuni vor proiecta in zilele urmatoare filme de scurt sau lung metraj:

12 filme in competitia principala pentru Trofeul Transilvania in valoare de 15.000 de euro unde participa si un film romanesc, o sectiune dedicata celebrului regizor Werner Herzog, Supernova, Umbre, Zilele Filmului Romanesc, 100% Lucian Pintilie si altele.

Veti putea alege cu greu din multimea de productii prezente in festival. Insa, nu trebuie sa le ratati pe acestea 10!

10. Gianni e le donne
Gianni si femeile

Italia
Regie: Gianni di Gregorio
Cu: Cristina Cepraga,  Gianni Di Gregorio

O comedie savuroasa prezentata in acest an in sectiunea Berlinale Special din cadrul Festivalului de Film de la Berlin care-l prezinta pe Gianni, un barbat pensionat care traieste alaturi de familie intr-un apartament din Roma. Viata lui este monotona si orice face este sub atenta supraveghere a sotiei. Apare Alfonso care-i readuce apetitul pentru viata.

9. Beyond
Dincolo
Suedia
Regia: Pernilla August
Cu: Noomi Rapace, Ola Rapace, Ville Virtanen, Outi Mäenpää, Tehilla Blad, Alpha Blad

Leena s-a luptat toata viata sa scape de durerea pricinuita de sumbra ei copilarie. Intr-o dimineata chiar inainte de Craciun, femeia primeste un telefon de la spitalul din orasul de bastina: mama ei e pe moarte. Vestea o va face sa porneasca intr-o calatorie pentru a-si infrunta mama pentru prima oara in viata ei adulta. Acum trebuie sa-si rezolve socotelile cu trecutul pentru a putea merge inainte.

Premii: Premiul sectiunii Settimana Internazionale della Critica – Venetia 2010, Premiul juriului international pentru cea mai bună actrita (Noomi Rapace), Premiul special al juriului – Sao Paulo 2010, Premiul presei straine – Hamburg 2010



8. Rabbit Hole

Trezirea la realitate
SUA
Regia: John Cameron Mitchell
Cu: Nicole Kidman, Aaron Eckhart, Dianne Wiest, Tammy Blanchard

Becca si Howie Corbett sunt doi soti a caror viata perfecta e data peste cap cand fiul lor Danny moare intr-un accident. Becca incearca sa-si redefineasca existenta intr-un peisaj suprarealist dominat de familii si prieteni plini de intentii bune. Experientele cu ei o vor impinge sa caute alinare intr-o misterioasa relatie cu un tanar creator de benzi desenate, Jason, si el cu problemele lui. Obsesia lui Becca pentru Jason o indeparteaza de la amintirile cu Danny, in timp ce Howie se afunda in trecut, cautand vindecare la persoanei in stare sa-i ofere ceea ce Becca nu poate.

Premii: Nominalizare Oscar pentru Cea mai buna actrita (Nicole Kidman) - Oscar 2011, Nominalizare la Globul de Aur pentru Cea mai buna actrita (Nicole Kidman) - Globurile de Aur 2011

7. La vida de los peces
Viata pestilor
Chile
Regie: Matías Bize
Cu: Santiago Cabrera, Blanca Lewin

Spune povestea lui Andres, un bărbat stabilit în Germania de zece ani care decide să-si viziteze tara natala, inainte de a se stabili definitiv in Berlin. La petrecerea data de un prieten de-al sau, Andres va redescoperi lumea pe care o daduse uitarii cu mult timp in urma.

Premii: Cel mai bun film latino american la Premiile Goya din 2011

6. Poetry
Poezie
Coreea de Sud
Regie: LEE Chang-dong
Cu: Yun Junghee, Lee David, Kim Hira

Mija locuieste cu nepotul ei intr-o suburbie de pe malul raului Han. Este o varstnica atragatoare, careia ii place sa se imbrace in rochii cu motive florale si accesorii la moda, dar in acelasi timp e si o prezenta imprevizibila, cu o minte cercetatoare. Din intamplare, se inscrie la un curs de poezie organizat de centrul cultural din cartier si primeste provocarea de a scrie o poezie pentru prima oara in viata ei. Pentru a gasi inspiratie poetica, Mija incepe sa cerceteze tot ce se intampla in jurul ei...

Premii:
Cel mai bun scenariu, Premiul juriului ecumenic - mentiune speciala - Cannes 2010, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu - Asian Film Awards, Trofeul Aurora - Tromso 2011

5.  Another Year
Un an din viata

Marea Britanie
Regie: Mike Leigh
Cu: Jim Broadbent, Ruth Sheen si Lesley Manville

Prezent în competitia Festivalului de la Cannes 2010 si nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu, Un an din viata, este povestea unui cuplu casatorit care a reusit sa se mentina fericit. Pe parcursul a patru anotimpuri, acestia sunt vizitati de rude, prieteni sau colegi care se confrunta cu diverse probleme.

4. Life in a day
O zi din viata
Marea Britanie
Regie: Kevin Macdonald

Life in a Day este un eveniment istoric si global: primul film creat de oameni obisnuiti pentru a documenta o singura zi pe Pamant. Este o capsula a timpului unica, ea spunand generatiilor viitoare cum a fost sa fii in viată pe 24 iulie 2010. In acea zi, oameni de pe tot globul au filmat un moment al vietii lor şi peste 80.000 de clipuri au fost postate pe YouTube.

Regizorul laureat al premiului Oscar Kevin Macdonald si producatorul Ridley Scott au facut echipa pentru a spune o poveste cat se poate de emotionanta bazata exclusiv pe imaginile primite. Pe 27 ianuarie 2011, filmul montat a putut fi vazut live pe YouTube simultan cu premiera sa mondiala de la festivalul de la Sundance.

3. Balada triste de trompeta
Spania
Regie: Álex de la Iglesia
Cu: Carlos Areces, Antonio de la Torre si Carolina Bang

Povestea se desfasora in 1937, in timpul razboiului civil spaniol in care sunt implicati si cativa circari. Doi dintre ei se lupta cu pretul vietii pentru iubirea unei acrobate.

Premii: Leul de argint pentru cea mai buna regie si Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Veneţia, precum si doua premii Goya (dintre care unul la categoria Cele mai bune efecte speciale)

2. In a Better World
Intr-o lume mai bună

Danemarca
Regia: Susanne Bier
Cu: Michael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen

Povestea face slalom intre viata dintr-o tabara de refugiati din Africa si monotonia gri dintr-un orasel de provincie danez. Vietile a doua familii din Danemarca se intersecteaza si astfel ia nastere o extraordinara, dar riscanta prietenie.

Dar singuratatea, slabiciunea morala si durerea stau la pandă. Curand, prietenia se transforma intr-o alianta periculoasa si intr-o urmarire ce-ti ia suflarea, in care insasi viata este miza. Noul lungmetraj al lui Susanne Bier este o drama despre distrugerea existentei idilice si despre greaua alegere intre razbunare si pacifism.

Premii: Oscar pentru Cel mai bun film strain - Oscar 2011, Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain - Globurile de Aur, Premiul publicului - Roma 2010, Cel mai bun actor (Mikael Persbrandt) - Tallinn 2010

1.Pina 3D
Germania
Regie Wim Wenders
Cu: Regina Advento, Malou Airaudo si Ruth Amarante

Productia legendarului Wim Wenders presedintele Acedemiei Europene de Film este o scrisoare de dragoste adusa dansatoarei germane Pina Bausch,  numita si "coregrafa a sufletelor", si care a murit in vara anului 2009 .

Filmul este povestea a 4 dintre cele mai cunoscute  coreografii ale artistei - Cafe Müller, The Rite of Spring, Vollmond si Kontakthof  iar scenele incredibile de dans se imbina cu fragmente din viata Pinei Bausch, cea care a inventat conceptul de teatru-dans.

Pina deschide, astfel, in mod spectaculos un nou capitol in istoria TIFF: pe cel al proiectiilor 3D, in care i se alatura, la aceasta editie a festivalului, Pestera viselor uitate (SUA-Franţa, 2010), documentarul colegului de generatie si compatriotului lui Wenders, Werner Herzog, caruia ii este dedicat, anul acesta, unul dintre potretele sectiunii 3x3.

Toate informatiile despre festival le puteti citi pe site-ul oficial.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies