marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

„Pumni de piatra/Hands of Stone”: cine este marele Roberto Duran. Povestea boxeurului care a oferit un moment istoric in ringul

„Pumni de piatra/Hands of Stone”, o drama biografica despre legendarul boxer panamez Roberto Duran, reface tumultoasa cariera a acestuia si se opreste in punctul in care il invinge pe celebrul Sugar Ray Leonard.
Pumni de piatra/Hands of Stone : cine este marele Roberto Duran. Povestea boxeurului care a oferit un moment istoric in ringul

„Pumni de piatra/Hands of Stone” este distribuit de Forum Film Romania si a avut premiera in Romania pe 9 septembrie.

Regizat de Jonathan Jakubowicz si avandu-i in rolurile principale pe Edgar Ramirez, Usher Raymond, Robert De Niro si John Turturro, filmul reda fidel viata celui mai cunoscut boxer din Panama, oprindu-se asupra momentului unic in istoria boxului in care Duran l-a invins pe celebrul Sugar Ray Leonard.

O legenda din Panama

Nascut in 1951, in Panama, dintr-un tata american si o localnica, Roberto Duran Samaniego a avut, inca din copilarie, ambitia de a deveni cunoscut. E considerat cel mai bun boxer profesionist din Panama, e o legenda nationala si numele lui se regaseste in galeria sportivilor de top din lume.

O prezenta extrem de versatila in ringul de box, el a capatat rapid supranumele de „Pumni de piatra / Manos de piedra”, datorita stilul sau dur de a boxa. In 2002 a fost inclus pe locul cinci in topul celor mai buni boxeri din ultimii 80 de ani facut de revista „The Ring”. In plus, istoricul Bert Sugar, un cunoscator al sportului, l-a plasat pe locul opt in topul celor mai mari boxeri din toate timpurile.



E considerat de foarte multi fani ai acestui sport drept cel mai bun boxer din lume la categoria usoara. Duran are in palmares titluri mondiale la categorii diferite: Pana, Semimijlocie, Mijlocie. E al doilea boxer care a reusit performanta de a fi prezent in ring timp de cinci decenii, dupa Jack Johnson. S-a retras la 50 de ani, in 2002, in urma unui accident de masina. Are in palmares 119 meciuri din care a castigat 103. In 69 dintre ele si-a facut adversarii knockout.

Moment istoric

Filmul „Pumni de piatra/Hands of Stone” surprinde si momentul unic in istoria boxului, din iunie 1980, in care Duran a fost invins in ring de superstarul acestui sport, Sugar Ray Leonard, dupa ce pugilistul din Panama a socat o lume intreaga pentru ca s-a retras in coltul sau si a declarat: „no mas” (gata, n.r.).

In pragul retragerii sale a anuntat ca va face orice sa ramana in forma, intocmai ca sa nu ajunga ca bunul sau prieten Diego Maradona, care, dupa retragere, s-a ingrasat foarte tare.
In 1993, centurile lui Duran au fost furate din casa sa din Panama, principalul suspect fiind cumnatul sau, care le-ar fi vandut ulterior unui colectionar. Cazul a ajuns pana la o curte de justitie din Florida, care a restabilit ordinea, ajutandu-l pe boxer sa isi recupereze titlurile.


Galerie foto


Modifică setările cookies