marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Zero Dark Thirty: povestea femeii care a invins al-Qaeda. Filmul lui Kathryn Bigelow, aplaudat la scena deschisa si numit unul dintre cele mai memorabile ale anului

Zero Dark Thirty este al doilea film al regizoarei Kathryn Bigelow dupa thriller-ul premiat cu Oscar, The Hurt Locker. Pelicula a avut ieri premiera in New York si Los Angeles, unde a fost ovationata la scena deschisa.

Zero Dark Thirty: povestea femeii care a invins al-Qaeda. Filmul lui Kathryn Bigelow, aplaudat la scena deschisa si numit unul dintre cele mai memorabile ale anului

 

O relatare pas cu pas a eforturilor facute de CIA pentrui a-l captura pe teoristul numarul unu - Osama Bin Laden. Zero Dark Thirty spune aceasta poveste prin ochii unei femei - Maya interpretata de Jessica Chastain, un agent CIA, hotarat sa-l gaseasca pe liderul al-Qaeda dupa atacurile de la 11 Septembrie 2001. Nu a fost o misiune usoara pentru CIA si nici pentru Kathryn Bieglow si scenaristul Mark Boal care nu s-au temut sa arate tehnicile de interogare folosite de serviciile secrete americane pentru a obtine informatii despre Osama in lunga lor vanatoare a liderului terorist.


Cea mai impresionanata realizare a lui Kathryn Bigelow este modul in care a construit scenele atacului asupra buncarului lui Osama, scriu americanii. La fel ca si Argo al lui Ben Affleck, Bieglow si editorii William Goldenberg ("Heat") si Dylan Tichenor ("There Will Be Blood") creeaza o tensiune realista scrie site-ul www.hitfix.com care numeste filmul "unul dintre cele mai bune pelicule din acest an".


"Va fi aglomeratie mare la Oscar in acest sezon, plin de filme minunate. E bine ca in cursa a intrat si Zero Dark Thirty pentru ca este unul dintre cele mai memorabile filme ale anului", a scris criticul de film Sasha Stone. Bigelow si Chastain au fost ovationate la finalul proiectiei din Los Angeles. Chastain intra puternic in cursa pentru o nominalizare la categoria "cea mai buna actrita in rol principal" alaturi de Jennifer Lawrence ("Silver Linings Playbook"), Helen Mirren ("Hitchcock"), Keira Knightley ("Anna Karenina"), Emmanuelle Riva ("Amour"), Marion Cotillard ("Rust and Bone") si Naomi Watts ("The Impossible").

 


"Chastain are responsabilitatea de a duce in spate intreg filmul si se ridica la inaltimea situatiei" a scris Scott Feinberg de la Hollywood Reporter in timp ce editorul Tom O'Neil de la www.goldderby.com a notat categoriile la care Zero Dark Thirty ar putea obtine nominalizari la Oscar: cel mai bun film, cea mai buna regie, cel mai bun scenariu original ( pentru Mark Boal care a luat Oscar si pentru The Hurt Locker) si cea mai buna actrita in rol principal.


Richard Corliss de la revista Time a comparat filmul cu Argo regizat de Ben Affleck in timp ce Todd McCarthy a scris ca "Zero Dark Thirty este probabil cel mai impresionant film facut vreodata de Bieglow".


"Lucram de ceva vreme alaturi de scenaristul Mark Boal la un film despre incercarea ratata de a-l prinde pe Osama Bin Laden in 2001. Lucram alaturi de o echipa de forte Delta care au fost in zona in care l-au pierdut pe Osama in muntii Tora Bora din Afghanistan. Insa la ora 10 noaptea, pe 1 mai 2011, ne-am dat seama ca nu mai puteam sa facem acest film. Osama fusese ucis. La acel moment credeam ca Osama nu va fi capturat in urmatorii 3 ani. A fost un moment emotional pentru mine" a declarat Bigelow.
 

 


"Am muncit mult pe acest subiect si aveam datoria de a nu renunta la el. Anul trecut am lucrat peste program pentru a termina filmul. Nu voiam sa fie doar o lectie de istorie. Si aici cred ca aici actorii s-au descurcat minunat - au gasit momentele de emotie si durere in acest cadru urias", a declarat Mark Boal.


Jessica Chastain a fost prima alegere a lui Bieglow: actrita i-a impresionat pe producatori cu rolul din ecranizarea piesei lui Shakespeare, Coriolanus, in regia lui Ralph Fiennes. "Ii multumesc lui Dumnezeu si intregului univers ca ne-a dat posibilitatea de a amana un alt film de care Jessica era legata. Sunt foarte recunoscatoare" a declarat Bieglow.


Personajul interpretat de Jessica Chastain este Maya, o experta in lumea islamica unde are loc vanatoarea lui Osama. Actrita a fost obligata sa invete araba si a recunoscut ca nu era deloc pregatita pentru acest rol: "Zero Dark Thirty este cel mai dificil lucru pe care l-am facut in viata mea."

 


Filmul are la baza foarte multe informatii reale - Chastain interpreteaza o femeie care a avut un rol cheie in prinderea lui Osama. Insa spre deosebire de Argo, unde intreaga operatiune a fost declasificata de CIA cu ani in urma si unde se cunosteau toate detaliile, Zero Dark Thirty nu dezvaluie numele agentilor reali care au lucrat in aceasta misiune: "Toate personajele din film sunt create dupa persoane din viata reala. In ciuda acestui fapt, filmul nu este un documentar. Insa speram ca a reusit sa capteze spiritul acestei misiuni si sa dezvaluie lucruri care au fost intelese gresit in realitate" a declarat Boal.


"Ce m-a impresionat cel mai mult a fost rolul femeii din aceasta poveste. Poate ca am crescut citind foarte multe carti cu James Bond, insa nu stiam ca a asta a facut parte din aceasta afacere. Cred ca este ironic faptul ca al-Qaeda si liderul ei au fost, la un anumit nivel, invinsi de ceea ce se temeau ei mai mult: o femeie emancipata din Vest", a declarat Boal.


Zero Dark Thirty va avea premiera in SUA pe 19 decembrie si nu are inca o data de lansare in Romania.

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies