marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

VIDEO Primele imagini pentru filmul romanului Mihaileanu la Cannes! Merita marele premiu?

A aparut si primul trailer pentru  La Source des femmes , filmul romanului Radu Mihaileanu intrat in cursa pentru Palme d'Or la festivalul de la Cannes care incepe astazi.

VIDEO Primele imagini pentru filmul romanului Mihaileanu la Cannes! Merita marele premiu?

www.procinema te tine la curent cu cele mai tari stiri de la Festivalul de la Cannes intre 11 -22 mai!


Nu este in intregime o productie romaneasca, turnat in Maroc, cu 2 din cele mai mari sperantele ale filmului francez - Hafsia Herzi si Leila Bekht  - La Source des femmes -  promite mult au scris acum cateva zile cei de la Paris Match.


Scenariul peliculei este scris de Radu Mihaileanu, impreuna cu Alain-Michel Blanc, alaturi de care regizorul roman a lucrat la "Concertul". La film au mai colaborat scenograful Cristian Niculescu si creatoarea de costume Viorica Petrovici.

Cu un buget de aproape 9 milioane de dolari, filmul a fost coprodus si de EuropaCorp, compania lui Luc Besson.  Filmul va fi prezentat la Cannes pe 21 mai.

The Tree of Life  al lui Terrence Malick este cel mai bine cotat film la casele de pariuri pentru a pune mana pe marele premiu ( are o cota de 3.75). Radu Mihaileanu nu este printre favoriti ( are o cota de 21.0). Romania mai are un reprezentant la Cannes. Filmul Loverboy de Catalin Mitulescu, a fost selectionat in competitia Un Certain Regard.

 

Cine este Radu Mihaileanu?


Nascut pe 23 aprilie 1958, la Bucuresti, Radu Mihaileanu este fiul unui jurnalist evreu, Mordechaï Buchman, care, dupa ce a evadat din lagarul de concentrare unde fusese deportat de nazisti, si-a schimbat identitatea. Sub noul nume, de Ion Mihaileanu, el va scrie scenariul primului film al lui Lucian Pintilie, "Duminica la ora sase", din 1965.

Radu Mihaileanu a parasit Romania in 1980, indreptandu-se catre Israel, pentru ca ulterior sa se instaleze in Franta. Educat la Institutul de inalte studii cinematografice (IDHEC), el lucreaza, in anii '80, ca monteur, apoi ca asistent de regie, mai ales alaturi de Marco Ferreri ("I love you", 1985, si "Y'a bon les blancs", 1987), timp in care semneaza si cateva filme de scurtmetraj.

In 1993, Radu Mihaileanu filmeaza primul sau lungmetraj, "Trahir", care retraseaza conflictele unui poet roman disident din regimul stalinist. Insa cineastul dobandeste recunoasterea internationala cu cel de-al doilea film, "Trenul vietii/ Train de vie", realizat cu finantare franceza, belgiana, olandeza si romaneasca si premiat la Venetia si Sundance: aceasta fabula impregnata cu umor evreiesc abordeaza Holocaustul (Shoah) dintr-un unghi original - organizarea, de catre sateni, a unui tren cu deportati deghizati in nazisti, in speranta de a scapa in acest fel de lagarele mortii.

La acest al doilea film, asistent de regie a fost Cristian Mungiu, regizorul filmului "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", premiat cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, in 2007.

Temele cel mai des abordate de cineast - exilul si identitatea - sunt in centrul celui de-al treilea film al sau, "Traieste!/ Va, vis et deviens", foarte apreciat la Festivalul de la Berlin - Premiul publicului - si la César 2005, unde a primit un premiu pentru cel mai bun scenariu original. In acest film, regizorul se inspira din istoria evreilor din Etiopia, repatriati in Israel la mijlocul anilor '80.


Cel de-al patrulea film al sau, "Concertul", filmat in proportie de aproximativ 60 la suta in Romania, lansat in 2009, a primit doua premii César, pentru sunet, respectiv pentru cea mai buna coloana sonora. In plus, filmul a primit patru trofee Gopo, pentru cel mai bun montaj, cea mai buna muzica originala, cea mai buna scenografie si cel mai bun machiaj si coafura. Cineastul roman traieste in Franta de mai bine de 10 ani.


 

 

Embed:

După ce aţi efectuat selectarea, copiaţi şi inseraţi codul de încorporat aflat mai sus. Codul se modifică în funcţie de selectarea dvs.





Modifică setările cookies