marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Victor Rebengiuc si Mircea Diaconu au primit premii de excelenta la Festivalul International de Film Bucuresti

Actorii Victor Rebengiuc si Mircea Diaconu au primit premii de excelenta luni, la gala de deschidere a Festivalului International de Film Bucuresti (15 - 21 aprilie), care a avut loc la Cinema Studio.

Victor Rebengiuc si Mircea Diaconu au primit premii de excelenta la Festivalul International de Film Bucuresti


In deschiderea festivalului, ce se desfasoara sub patronajul Casei Regale a Romaniei, principele Radu, care a inmanat cele doua premii de excelenta, s-a referit la finantarea slaba pe care o au evenimentele cinematografice, in ciuda trofeelor aduse de noua generatie de regizori romani.


Actorul Victor Rebengiuc a primit distinctia cu umor. "Multumesc foarte mult pentru... cub... e o dovada", a spus actorul zambind, referindu-se la forma trofeului decernat.


La randul sau, Mircea Diaconu a tinut sa transmita un mesaj generatiei tinere, la primirea premiului. "Lumea nu incepe cu tine. Niciodata. Inainte a fost mereu altceva care trebuie luat in seama, citit, aflat, adaugat la ce poti face tu. La randul tau, prin ce poti face tu, sa dai mai departe celorlalti. (…) Indemnul meu este ca mai ales cei tineri sa inteleaga ca lumea nu incepe cu ei. Atunci, tot ce am muncit noi in vremuri urate, grele, sa se adauge cu ceea ce e azi si sa conteze pentru succesul romanesc", a spus actorul.
Dupa ceremonia de decernare a premiilor a fost proiectat filmul "Vanatoarea/ Jagten", de Thomas Vinterberg.


Filmul danez "Vanatoarea" a fost prezentat in premiera mondiala in competitia de la Festivalul de la Cannes 2012.  Eroul din "Vanatoarea", Lucas (Mads Mikkelsen), are o iubita noua, un nou loc de munca si este pe cale sa-si repare relatia cu fiul adolescent, Marcus. Dar lucrurile o iau razna cand o minciuna aparent neimportanta incepe sa se raspandeasca rapid printre cei din jurul sau, intocmai unui virus. Acuzat de o teribila crima, Lucas trebuie sa-si dovedeasca nevinovatia in fata unei comunitati cuprinse de o isterie colectiva.


Debutul in lungmetraj al regizoarei Iulia Rugina, "Love Building", va rula in premiera mondiala in competitia Festivalului International de Film Bucuresti. "Love Building" este un proiect 100% independent, in care 14 cupluri tinere au la dispozitie sapte zile pentru a-si repara povestile de dragoste. Cei trei protagonisti ai filmului - totodata si producatori - sunt Dorian Boguta, Dragos Bucur si Alexandru Papadopol, acesta din urma, aflat la primul sau rol principal in cinema de la "Occident" (2002). Filmului Iuliei Rugina i se alatura inca sase in cursa pentru trofeul festivalului.

  "Alba ca Zapada/ Blancanieves" este o reinterpretare a basmului clasic, cu actiunea plasata in lumea toreadorilor din Sevilla anilor '20. Filmat in alb/negru si fara dialoguri, filmul lui Pablo Berger continua cumva experimentul "The Artist", dar alege sa omagieze cinema-ul european de inceput de secol XX, cu accent pe expresionismul german. Prezentat in mai toate festivalurile de film ale anului trecut, "Blancanieves" a castigat 9 premii Goya si a fost propunerea Spaniei la premiul Oscar pentru film strain.


"Supunere/ Compliance" reprezinta tot ce are mai provocator cinema-ul actual - filmul lui Craig Zobel, reprezentant de marca al noului val de regizori americani independenti, este, fara doar si poate, filmul soc al acestei editii a festivalului si este bazat pe fapte pe cat de incredibile, pe atat de reale: ca urmare a unui apel telefonic, sefa unui fast food incepe sa interogheze o angajata, consecintele demersului ei fiind de-a dreptul uluitoare. "Compliance" a fost lansat la Festivalul Sundance si a avut premiera europeana la Festivalul de la Locarno.


"Epilog/ Epilogue", al israelianului Amir Manor, isi invita protagonistii intr-o calatorie prin Tel Aviv, menita a sublinia diferentele ireconciliabile intre generatii, dar si a reintari o relatie care poate a obosit. Filmul a facut turul festivalurilor de profil europene, iar la Festivalul de la Salonic a primit cinci trofee.
"Excursionistii/ Sightseers", al britanicului Ben Wheatley, transforma un cuplu banal intr-un "Bonnie si Clyde" de mana a doua, in timp ce vacanta lor prin Anglia rurala se imbiba de sange.

"Culoarea cameleonului/ The Color of the Chameleon" este o parabola ultrastilizata despre mecanismele puterii totalitare - un tanar ambitios recruteaza un grup de intelectuali cu scopul de a-i face sa se spioneze reciproc - si reprezinta ambitiosul debut in regie al bulgarului Emil Christov, apreciat director de imagine.
"Gresit/ Wrong", continuarea fara legatura directa, dar absolut fireasca a fenomenului numit "Rubber" - filmul cu anvelopa ucigasa -, reprezinta tentativa inclasabilului regizor canadian Quentin Dupieux (Mr. Oizo) de a face cinema "mainstream" pornind de la o premisa relativ banala - intr-o dimineata, protagonistul observa ca i-a disparut cainele - si continuand intr-o directie dificil de descris in cuvinte.

Juriul care va decide castigatorii competitiei festivalului este format din criticul Dan Fainaru, producatoarea Gratia Volpi, producatorul Dragan Marinkovic, fondatorul Festivalului de Film de la Namur, Andre Ceuterick, si directorul de imagine Horia Laptes.
Juriul criticii este compus din Laurentiu Damian, Florin Barbu si Anca Gradinariu.

Cea de-a noua editie a Festivalului International de Film Bucuresti, cel mai vechi eveniment de gen competitiv din Capitala, destinat exclusiv lungmetrajelor, are loc in perioada 15 - 21 aprilie, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea si sala Elvira Popescu.
Festivalul International de Film Bucuresti este organizat de Fundatia Culturala Charta, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC).

 

Sursa: Mediafax.ro

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies