marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Trailer pentru As I Lay Dying, odiseea funebra a lui James Franco: ce reactii a starnit la Cannes

James Franco se afla in competitie la Cannes in acest an, la sectiunea Un Certain Regard cu o drama impresionanta, As I Lay Dying, adaptare dupa romanul lui William Faulkner. Franco a avut curajul sa se ocupe de regia, scenariu, dar sa preia si rolul principal in adaptarea unuia dintre cele mai bune romane din literatura universala.

Trailer pentru As I Lay Dying, odiseea funebra a lui James Franco: ce reactii a starnit la Cannes

articole relationate

The Greast Gatsby nu este singura adapatare cinematografica a unui roman celebru din acest an la Cannes. James Franco aduce pe marile ecrane versiunea cinematografica a romanului As I Lay Dying, scris de William Faulkner in 1930. Autorul a declarat in mai mult randuri ca a scrsi romanul in doar 6 saptamani si nu a schimbat nici un cuvant si si-a descris opera ca un adevarat tur de forta. Romanul este considerat ca facand parte dintre cele mai mari opere literare din secolul XX. Romanele lui Faulkner au fost considerate imposibil de filmat, insa ambitiosul James Franco vrea sa ne arate ca se poate.


Titlul romanului face referire la Odiseea lui Homer, romanul fiind plin de subtilitati. Povestea are 15 naratori diferiti, inclusiv un personaj care vorbeste din mormant, pe 59 de capitole. Filmul, ca si cartea lui Faulkner, este povestea  mortii lui Addie Bundren si aventura familiei sale pentru a-i oferi onoarea. Acestia vor face orice ca sa o inmormanteze in apropierea oraselului Jefferson. Familia este saraca, lipsita de orice sprijin material si se confrunta fiecare cu probleme inteorioare puternice.

La Cannes, filmul a avut premiera la jumatatea festivalului, dupa ce criticii s-au declarat innebuniti dupa Inside Llewys Davis, noul film al fratilor Coen, pe care toti il dau favorit la marele premiu Palme d'Or. As I Lay Dying a fost primit cu recenzii mixte, majoritatea criticilor apreciind efortul lui James Franco.

Cei de la Independent au oferit filmului 2 stele mentionand "aceasta incercare de a adapta pentru marele ecran un roman clasic din literatura universala este prea pompoasa pentru umorul macabru al lui Faulkner. Viziunea lui Franco este indrazneata, cu cateva secvente superbe, dar per ansamblu, ca film de drama, este neechilibrat si nesatisfacator. Din pacate, James Franco pare ca face mai mult un exercitiu academic decat unul de imaginatie".

 


 


Peter Bradshaw de la The Guardian i-a oferit filmului 3 stele din 5. "James Franco are curaj sa adapteze acest roman, care in final ajunge o tragedie despre saracie si nefericire. Abordarea lui este creativa, dar cred ca marea problema este ca se regizeaza singur in rolul principal. Avand in vedere dramatismul cu care Faulkner incheie romanul, scena de final din film nu se ridica la nivelul asteptarilor".

Cei de la Playlist sunt de parere ca filmul nu este pe atat de reusit pe cat este romanul, prea ambitios pentru Franco. "E greu sa transpui acest roman pe marile ecrane, asa ca felicitari pentru James Franco. Dar acest film pare mai mult un experiment".

 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies