marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Top 10 cele mai tari trilogii si serii din toate timpurile!

Top 10 cele mai tari trilogii si serii din toate timpurile!

1. The Godfather

Inspirata din romanul omonim al lui Mario Puzo si regizata de Francis Ford Coppola, trilogia “The Godfather” (“Nasul”) a facut senzatie in randul publicului si al criticilor deopotriva. Primele doua parti, din 1972 si 1974, au fost recompensate inclusiv cu premiul Oscar. In schimb, cea de-a treia, din 1990, nu s-a mai ridicat la acelasi nivel, poate si din cauza ca trecuse atat de mult timp si multi considerau ca era mai bine ca “Nasul” sa fie lasat in pace.

 

Distributia filmului este impresionanta: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton, Andy Garcia, iar actiunea sa prezinta viata fictiva a familiei mafiote Corleone.

 

The Motion Picture Guide scria despre aceasta pelicula exceptionala: “Filmul ‘Nasul’, realizat cu consilieri de specialitate, aduce pe ecran povestea ascensiunii, a decaderii si a noii ascensiuni a unei familii mafiote din New York. ‘Nasul’ inseamna trei ore de film dur, adesea socant, un portret realist si necrutator al cartelului crimei organizate devenit omniprezent in SUA, creionat fara nicio retinere. Toti actorii sunt uimitori si creeaza personaje de neuitat, pana si in rolurile secundare.

 

 

2. Star Wars 

SF-ul initial conceput de George Lucas a devenit odata cu difuzarea in cinematografe, in 1977, un fenomen de cultura pop in lumea intreaga, dupa care au urmat inca doua filme, lansate la distanta de trei ani unul de altul. Pana in 1999 a fost liniste, dar tocmai atunci a aparut o noua trilogie, a carei actiune se petrece inaintea celei dintai si care a facut furori. Din 2008, castigurile celor sase parti “Razboiul stelelor” au ajuns la aproximativ 4,3 miliarde de dolari, devenind a treia serie cu cele mai mari incasari din lume, dupa“Harry Potter” si “James Bond”.

 

Cand George Lucas a inceput sa lucreze la acest film, primul personaj pe care l-a conturat a fost Darth Vader, puternicul lord al Ordinului Sith, nascut ca Anakin Skywalker, fiul unei sclave, mistuit de furie si ura. Cand au vazut prima data proiectul, studiourile 20th Century Fox au refuzat sa investeasca in film, dar in cele din urma au facut-o si restul e istorie.

 

Actiunea din “Razboiul stelelor” are loc intr-o galaxie fictiva, personajele sunt creaturi extraterestre, roboti, androizi, iar toti sunt sub influenta “fortei”, energia omniprezenta care sustine intreaga galaxie.

 

 

 

3. Lord of the Rings

Ecranizarea cartii lui J.R.R. Tolkien cu acelasi nume, megaproductia “Lord of the Rings” (“Stapanul inelelor”) aproape ca nu mai are nevoie de nicio prezentare. 

 

The Fellowship of the Ring” (2001), “The Two Towers” (2002) si “The Return of the King” (2003) sunt cele trei parti ale proiectului, considerat ca fiind cel mai ambitios din toate timpurile: cu un buget de 285 de milioane de dolari, s-a lucrat la el mai mult de opt ani, toate peliculele au fost filmate simultan in tara natala a regizorului Peter Jackson - Noua Zeelanda si au avut editii extinse. 

 

Filmul a primit 17 premii Oscar din cele 30 de nominalizari si a fost un hit inclusiv la box office, ocupand locul al cincilea in topul seriilor cu cele mai mari incasari, dupa: “Harry Potter”, “James Bond”, “Star Wars” si “Shrek”. Distributia nu se lasa mai prejos: Viggo Mortensen, Elijah Wood, Orlando Bloom, Cate Blanchett, Liv Tyler.

 

 

 

4. Matrix

The Matrix”. Simpla rostire a acestui nume declanseaza imagini spectaculoase ale unui univers aparte, adulat de milioane de fani ai cyber-spatiului si ai fantasticului fara limite. In 1999, acest film cu buget impresionant, de 300 de milioane de dolari, despre dezinvoltul supererou al viitorului a redefinit genul SF, inspirat din mitologie, anime sau filme de actiune made in Hong Kong (cu varsarea de sange si artele martiale aferente).

 

L-a transformat pe Keanu Reeves, alias Neo, intr-un sex simbol periculos de futurist, pe Carrie-Ann Moss, alias Trinity, in cea mai atragatoare femeie razboinica purtatoare de ochelari de soare din istoria filmului si pe Laurence Fishburne alias Morpheus in cel mai dur si “cool” expert in realitatea virtuala.

 

In 2003 au mai urmat doua: “Matrix Reloaded” si “Matrix Revolutions”. Au avut priza la public si au avut incasari de peste 1,6 miliarde de dolari.

 

 

 

5. The Bourne Trilogy

The Bourne Identity”, in regia lui Doug Liman, a trecut prin momente grele inainte sa vada lumina marilor ecrane: scenariul a fost rescris de cateva ori in timpul filmarilor, in timp ce Liman era in conflict deschis cu casa de productie. Pana la urma, filmul a fost lansat in 2002. A fost urmat de “The Bourne Supremacy”, cu un alt regizor: Paul Greengrass, apoi de “The Bourne Ultimatum”, partea cu cele mai mari incasari si cele mai bune critici.

 

Cat despre actorul din rolul principal, ti l-ai fi imaginat pe Russell Crowe sau pe Sylvester Stallone in pielea lui Jason Bourne? Au fost in schema pana cand a ajuns la casting Matt Damon si a demonstrat ca intelege ca filmul este unul de actiune, insa si ca accentul se pune in primul rand pe personaj si pe intriga.

 

 

 

6. Die Hard

Este filmul care l-a transformat pe Bruce Willis intr-un superstar. “Die Hard” spune povestea detectivului new yorkez John McClane, care ajunge sa fie singura sansa de salvare a unui grup de ostatici, blocati intr-un zgarie-nori din Los Angeles, printre care se afla si sotia sa, cu care tocmai planuia sa se impace. 

Urmeaza “Die Harder”: McClane si sotia lui sunt blocati in aerportul din Washington, iar detectivul care se incapataneaza sa nu moara le pune bete in roate unor mercenari. In sfarsit, “Die Hard With a Vengeance” il gaseste pe McClane cu casnicia destramata, suspendat din functie, iar fratele (Jeremy Irons) lui Hans Gruber, teroristul german pe care McClane l-a aruncat de pe o cladire in urma cu cativa ani, ameninta sa arunce in aer o scoala, daca acesta din urma nu-i indeplineste cerintele.

 

La 12 ani distanta, apare si al patrulea film din serie, iar in 2012 vom avea o noua portie de entertainment si actiune marca “Die Hard” cu Bruce Willis.

 

 

 

7. Indiana Jones

Iata-l pe George Lucas din nou in acest top, cu aventurosul sau profesor de istorie si arheologie Henry Jones Jr. cunoscut ca Indiana Jones. Lucas, impreuna cu Steven Speilberg au creat personajul ca omagiu adus eroilor de actiune din seriile anilor ‘30.

 

Filmul are mai multe parti: “Raiders of the Lost Ark” (“Indiana Jones: In Cautarea Arcei Pierdute”, 1981), “Indiana Jones and the Temple of Doom” (“Indiana Jones si Templul Blestemat”, 1984), “Indiana Jones and the Last Crusade” (“Indiana Jones si Ultima Cruciada”, 1989), “The Young Indiana Jones Chronicles” (“Cronicile Tanarului Indiana Jones”, 1992 - 1996) si “Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull” (“Indiana Jones si Regatul Craniului de Cristal”, 2008).

 

 

 

8. Alien

SF-ul lui Ridley Scott i-a adus celebritatea lui Sigurney Weaver, care a mai aparut “Aliens” (1986), “Alien 3” (1992) si “Alien: Resurrection” (1997). “Alien” este povestea unei creaturi extraterestre care ucide echipajul unei nave spatiale. Filmul a prins atat la public, cat si la critici, fiind recompensat cu un Oscar pentru efecte vizuale, a fost inclus si in Registrul National de Film al Bibliotecii Congresului SUA drept “semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic” si ocupa locul al saptelea in topul celor mai bune filme SF, realizat de Institutul American de Film.

 

 

 

9. Back to the Future

Filmele din seria “Back to the Future” au de toate: comedie, actiune, aventura, science fiction, romantism si mai ales entertainment. Personajul principal, Marty McFly, este un adolescent american obisnuit, trimis accidental cu 30 de ani inapoi in timp. Pe parcursul incredibilei calatorii, Marty trebuie sa se asigure ca parintii sai, adolescenti acum, Crispin Glover si Lea Thompson, se intalnesc si se indragostesc pentru ca el sa poata reveni in viitor.

 

In cea de-a doua parte, Marty calatoreste in viitor, in 2015, pentru a se ocupa de problemele familiale si are de-a face cu o serie de inventii “lenese”: jacheta de marime unica si placa de zbor. Iar in cea de-a treia parte, Marty se duce din nou in trecut, cu 100 de ani in urma, ca sa-l salveze pe prietenul sau Doc. 

 

Criticii au aplaudat indelung primul film din trilogie, mai putin spre deloc pe urmatoarele doua, insa fanii au fost de alta parere.

 

 

 

10. Shrek

Exilate din Duloc, mai multe personaje si-au gasit un nou camin in mlastina indepartata unde traia capcaunul Shrek. Dornic sa-si recapete linistea, Shrek cade la o intelegere cu tiranul Farquaad: o va recupera pe printesa Fiona si i-o va aduce pentru a-i fi sotie. De aici incepe taraboiul.

 

Filmul care a revolutionat istoria desenului animat, cu o distributie de exceptie (Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow, Vincent Cassel, Antonio Banderas), “Shrek” a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film de animatie de lung metraj si s-a clasat pe locul al optulea in topul celor mai bune pelicule de animatie, realizat de Institutul American de Film.

 

I-au urmat: “Shrek 2”, “Shrek the Third”, “Shrek Forever After”, “Shrek the Halls - special de Craciun si “Scared Shrekless” - de Halloween.

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies