marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Sunteti pregatiti pentru "Primul contact"? Unul dintre cele mai asteptate filme cu extraterestri se lanseaza in Romania

Unul dintre cele mai asteptate thrillere SF ale anului, “Arrival” / “Primul contact”, se lanseaza la cinema vineri, 11 noiembrie 2016 – simultan in Romania si SUA.
Sunteti pregatiti pentru Primul contact ? Unul dintre cele mai asteptate filme cu extraterestri se lanseaza in Romania

Productia a atras deja atentia pe plan international, deopotriva in randul criticilor si al cinefililor, dupa ce in septembrie a obtinut o nominalizare pentru marele premiu, Leul de Aur, la Festivalul de Film de la Venetia.


Cu un scenariu inedit si o distributie multi-premiata, “Arrival” se anunta a fi una dintre cele mai atractive lansari din toamna aceasta.
 

Douasprezece nave misterioase aterizeaza in locuri diferite de pe glob, starnind panica. Inainte doar imaginati sau contestati, extraterestrii sunt acum aici, dar nimeni nu stie de ce au venit si ce planuri au. Lumea intreaga lanseaza imediat supozitii, iar marile puteri ameninta sa atace „invadatorii”.


In acest context, Dr. Louise Banks (Amy Adams), specialista in lingvistica, este angajata de Guvernul SUA sa descifreze limbajul “intrusilor”, pentru a le afla intentiile. Modul in care acestia comunica este insa diferit de orice cunoaste omenirea, astfel incat Banks si colegul fizician Ian Donnelly (Jeremy Renner) se folosesc deopotriva de cifre, litere, sunete si mima in incercarea de a relationa cu doi reprezentanti ai oaspetilor nepoftiti.



Miza: soarta planetei. Scopul: de a afla cat mai curand ce ii framanta pe toti: Ce cauta extraterestrii pe Terra?


Au venit sa cotropeasca sau doar sa cunoasca omenirea? Sunt periculosi sau pasnici?


Cu o abordare neconventionala si eforturi istovitoare, echipa decodeaza, treptat, piese din uriasul puzzle pe care il reprezinta limbajul civilizatiei extraterestre. Intre timp insa, liderii lumii se intrec in ultimatumuri, iar tensiunea generala risca sa degenereze intr-un razboi inter-planetar.
 

Scenariul surprinde prin abordarea proaspata, oferind o reprezentare nemaiintalnita a ideii de extraterestru, atat in ceea ce priveste infatisarea, cat si exprimarea. Dincolo de contextul SF si efectele vizuale impresionante (nava extraterestra si “pasagerii” sositi din alta galaxie), pelicula pune in prim plan comunicarea, rolul si semnificatia acesteia.



Marea intrebare: daca limba vorbita ne influenteaza modul de a percepe lumea, oare crearea unui nou limbaj, care sa ne permita sa comunicam cu extraterestrii, ne-ar ajuta sa ne intelegem mai bine pe noi insine?


Descoperirea noii forme de civilizatie si relatia care se construieste intre extraterestrii “invadatori” si savantii - soli ridica o serie de intrebari despre adevaruri relative, despre puterea intuitiei si curajul de infrunta necunoscutul, despre orgolii abrupte si convingeri dureroase - toate invaluite intr-o atmosfera de emotie, drama si mister, care tine spectatorii captivi pana in ultima secunda, pentru un deznodamant neasteptat.



Protagonista Amy Adams are deja in palmares doua Globuri de Aur, cinci nominalizari la Oscar si cinci la premiile BAFTA, pentru rolurile din “Junebug”, “Doubt”, “The Fighter”, “The Master” si “American Hustle”. In acesta din urma a facut echipa cu acelasi Jeremy Renner, la randul sau distins cu doua nominalizari la Oscar, una la BAFTA si una la Globurile de Aur, pentru rolurile din “The Hurt Locker” si “The Town”.



Din distributia “Arrival” il mai recunoastem, in rolul colonelului Weber, pe Forest Whitaker (castigator al unui Oscar, un Glob de Aur si un trofeu BAFTA pentru interpretarea dictatorului ugandez Idi Amin, in “The Last King of Scotland”).



 

Regia filmului ii apartine lui Denis Villeneuve, cunoscut pentru productiile “Sicario” (2015), “Prisoners” (2013), “Incendies” (2010), acesta din urma aducandu-i si o nominalizare la premiile BAFTA.


Scenariul este realizat de Eric Heisserer, pe baza nuvelei “Story of Your Life”, scrisa de Ted Chiang in 2000.




Modifică setările cookies