marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

25 de ani de la lansarea  serialului  pe care toti romanii l-au vazut cel putin o data: cum arata astazi actorii din Star Trek: The Next Generation

Space: the Final Frontier.These are the voyages of the starship Enterprise. Aceasta era replica pe care fiecare roman o astepta cu sufletul la gura dupa Revolutie, cand a fost difuzat pentru prima data in Romania Star Trek: The Next Generation, unul dintre cele mai aclamate seriale din istoria televizunii.

25 de ani de la lansarea serialului pe care toti romanii l-au vazut cel putin o data: cum arata astazi actorii din Star Trek: The Next Generation

FOTO Cum arata azi actorii din Star Trek:TNG

In 2012, se implinesc 25 de ani de cand s-a lansat serialul care a fascinat planeta la inceputului anilor 90. Creat de Gene Roddenberry in 1987, Star Trek: Next Generation a fost lansat dupa 21 de ani de la primul serial Star Trek, difuzat in SUA in anii '60. Primul episod in Star Trek: Next Generation a fost transmis pe 28 septembrie 1987 si a fost urmarit de 27 de milioane de telespectatori, un adevarat record, greu de egalat.

Actiunea are loc la 100 de ani fata de show-ul original, cu William Shatner, si se intampla in secolul 24. Cu o nava nou, Enterprise si noi personaje, serialul a intrat in istorie si a fascinat intreaga planeta, chiar si dupa incheiere. Stark Trek:TNG a fost cel mai longeviv dintre toare seriile  si s-a incheiat cu un episod de doua ore. Serialul a primit nu mai putin de 18 premii Emmy si a fost inclus in topul celor mai bune 50 de seriale create vreodata si fost poreclit „generatia de aur” de catre fanii francizei Star Trek.


 Introducerea facuta de Patrick Stewart la inceputul fiecarui episod descrie misiunea navei, intr-o versiune actualizata a motto-ului original, pentru a reprezenta o misiune pe termen nelimitat ?i pentru a se adresa ambelor sexe (?i chiar tuturor speciilor):

„Spatiul: ultima frontiera. Acestea sunt calatoriile navei stelare Enterprise. Misiunea ei neincetata: sa exploreze lumi noi si stranii, sa caute noi forme de viata si noi civilizatii, sa mearga cu curaj acolo unde nimeni nu a mai fost vreodata.”


Pana in 1986, Star Trek era „comoara nepretuita” a studiourilor Paramount Pictures si era cel mai longeviv program de televiziune sindicalizat. Popularitatea seriaului i-a facut pe William Shatner (capitanul Kirk) si Leonard Nimoy (Spock) sa aiba pretentii financiare exagerate, asa ca producatorii au decis sa lanseze un nou show, cu actori noi. Fiecare episod,  din cele 178 care au fost in total, au avut un buget de 1.3 milioane de dolari, o suma generoasa in acea vreme pentru episoade cu o lungime de o ora.


Desi producatorii nu s-au implicat deloc in scenariu si ideile creative, au existat nenumarate dispute la inceputul primului sezon, dupa ce scenaristii s-au cerat cu  Roddenberry pentru ca aveau viziuni diferite. Roddenberry aproape ca a rescris primele 15 episoade, din dorin?a  pentru ca isi dorea sa prezinte interactiunile umane „fara a pune accent pe motivatii primare ca lacomia, poftele carnale si dorinta de putere.”


La inceput, criticii n-au fost foarte incantati de cum se prezinta serialul si erau nemultumiti de dialogurile, rigide lungi si plictisitoare, alegoriile stangace, dar chiar si efectele speciale considerate a fi proaste. Totusi, talentul lui Patrick Stewart n-a fost trecut cu privirea, intepretarea sa fiind laudata de toti criticii.

Inclusiv producatorii s-au temut ca fanii nu vor fi receptivi la noul show, insa pe la jumatatea sezonului intai, un critic a numit Star Trek: The Next Generation „adevaratul Star Trek”.

Al doilea sezon a adus modificari majore, personaje si actori noi. Gates McFadden, care i-a dat viata personajului  Beverly Crusher a fost inlocuita cu Diana Muldaur.

Sezonul 5 a debutat  cu un mesaj in memoria creatorului show-ului, Gene Roddenberry, care a murit pe 24 octombrie 1991, la 70 de ani. Numele sau a aparut pe generic pana la finalul sezonului.

Pe toata durata, serialul a avut o medie de 20 de milioane de telespectatori pe episod si a fost cel mai vizionat serial din lume la inceputul anilor 90.


 

Insa, atat criticii cat si fanii au fost de parere ca jumatate din succesul nebun pe care l-a avut serialul i s-a datorat lui Patrick Stewart, care a creat unul dintre cele mai carismatice si fascinante personaje din istoria televiziunii.

Patrick Stewart s-a nascut  pe 13 iulie 1940 si este de origine englez. A reusit sa isi cladeasca o cariera impresionanta in filme de televiziune si in special in teatru, unde a jucat cu precadere opere shakesperiene.  Dupa ce a preluat rolul Captinaului Picard in Star Trek: Noua Generatie, Stewart a devenit unul dintre cei mai cunoscuti actori din televiziune, iar rolul a devenit iconic pentru cariera sa. In 1966 a devenit membru al Royal Shakespeare Company, alaturi de care a lucrat pana in 1982.

Timp de 7 ani, vocea sa triumfa la inceputul fiecarui episod, iar carisma sa i-a cucerit imediat pe fani. Cand s-a lansat serialul, Los Angeles Time l-a numit „un actor britanic necunoscut”.  Stewart a declarat intr-un interviu acordat celor de la BBC cu ani in urma ca nu s-a asteptat sa devina atat de popular si nici ca serialul sa fie atat de longeviv.

„Abia dupa primul sezon am inceput sa ma duc la conventiile Star Trek.  Mi-am imaginat ca o sa fie cateva sute de oameni, dar nu mii, si care sa ma cunoasca atat de bine . Am ramas surprins” . Patrick Stewart a recunoscut ca ceea ce l-a atras cel mai mult la Jean-Luc Picard a fost chiar faptul ca era capitan.  „Roddenberry a creat un personaj complex, rezervat in ceea ce priveste exprimarea emotiilor si care ma solicita intotdeauna mai mult, de la episod la episod. Pana sa dau testul final la Paramount, nimeni nu mi-a zis ca personajul meu este chiar capitanul.”


Insa, Patrick Stewart a avut de infruntat si greutati, mai ales cu orele foarte lungi de munca. Pentru ca serialul devenea tot mai popular, se lucra si 16 ore pe zi.  „O buna perioada de timp, n-am avut deloc timp liber si imi petreceam weekend-urile pregatinud-ma pentru urmatoarea saptamana de filmari. N-am fost pregatit de la inceput pentru un volum atat de mare de munca, dar pana la urma m-am obisnuit. „ a spus in acelasi interviu Patrick Stewart.

Stewart a stat ani de zile departe de familie si prieteni, lucru care l-a demoralizat intr-o vreme: „Mi-a fost greu sa stau departe de cei dragi, ma simteam singur si nefericit, mi se parea ca totul decurge foarte incet. Eram atat de obositi si ocupati, incat nu aveam timp sa ne uitam in jur si sa descoperim cat de cunoscuti devenim”.

Actorul britanic a declarat ca nu se astepta ca filmarile sa se intinda pe durata a 7 ani. „Sincer, daca in momentul in care am acceptat rolul as fi stiut ca serialul va deveni un astfel de fenomen, nu l-as fi acceptat. Nu eram invatat cu celebritatea”.

„In toti acesti ani in care l-am jucat pe Picard, mi-am facut o promisiune: ca voi aduce in fiecare episod ceva nou personajului meu. Nu stiu daca am reusit. Insa, mi-am dat seama ca acum, cand vorbesc despre Picard, vorbesc in mare parte despre mine.”

„Mi-a placut foarte mult ca personajul meu poate fi un model pentru tineri si ii poate influenta intr-un mod pozitiv.

Jean Luc-Picar l-a facut celebru la nivel global pe Patrick Stewart si i-a adus si o avere considerabila. Cu o cariera impresionanta, intinsa pe 3 decenii, Patrick Stewart a reusit sa ofere personaje fascinante, insa cele mai populare raman cele ale lui Jean Luc Picard in Star Trek si Profesorul X din seria X-men. Intrebat in 2011 care a fost momentul cel mai glorios din cariera sa, acesta a ales perioada Star Trek pentru ca „a schimbat totul pentru mine”.

 „Mi-am dat seama ca toti acesti ani in care am jucat la Royal Shakespeare Company roluri de imparat, rege, eroi, erau de fapt pregatirea mea pentru a ma aseza in scaunul lui Jean-Luc Picard de pe „Enterprise” Chiar si acum ma sperie cat de mult timp din viata mea am dedicat acestui rol.”

 


 


Jean Luc-Picard l-a definit atat de mult, incat i-a fost greu sa mai obtina alte roluri in producatii populare de la Hollywood, pana cand a primit rolul Profesorului X din seria X-men.

Pentru 2012, pregateste 3 filme Richard II, Dorothy of Oz, A Good Day to Die Hard.
 


 

Sursa foto: Getty


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies