marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Primului SARUT GAY din istoria televiziunii: cum si-a riscat Sean Connery cariera si libertatea

Sean Connery va ramine, cu siguranta, in istoria filmului, nu numai ca unul dintre cei mai mari actori care au existat, ci si ca protagonistul primului sarut gay care a putut fi vazut la televiziune.

Primului SARUT GAY din istoria televiziunii: cum si-a riscat Sean Connery cariera si libertatea

Potrivit unor studii realizate de Institutul Britanic de Film, actorul castigator al unui Oscar pentru rolul din “Incoruptibilii” (“The Untouchables”), film difuzat de Pro Cinema duminica, 26 iunie, de la ora 22:00, este protagonistul primului sarut intre persoane de acelasi sex, care a fost difuzat la TV.
 


Partenerul lui Connery in aceasta scena a fost Richard Pasco, iar cei doi au jucat impreuna in productia BBC “Colombe”, adaptare dupa piesa dramaturgului francez Jean Anouilh. Aceasta nu era insa o scena de dragoste propriu-zisa, pentru ca personajele interpretate de Pasco si Connery erau frati. Julien, personajul lui Connery, credea ca fratele lui are o relatie cu sotia sa, Colombe, drept pentru care l-a sarutat pe Pasco, pentru a-i descoperi calitatile de amant.


Cei doi actori si-au asumat mari riscuri acceptind sa faca acest gest pe micul ecran, pentru ca, in 1960, cind a fost difuzat filmul, homosexualitatea era pedepsita in Marea Britanie cu inchisoarea. Era extrem de provocator si un gest foarte controversat, in acea perioada, ca doi barbati adulti sa fie vazuti sarutindu-se la tv, iar acest lucru, care putea fi catalogat ca fiind “corupator al moralei telespectatorilor”, putea sa le termine cariera celor doi actori.
 


Gestul lor a fost insa scuzat “din motive artistice”, dupa cum spune Dick Fiddy, consultant al Institutului Britanic de Film: “Era vorba despre versiunea pentru televiziune a piesei unui mare dramaturg francez. Gestul lor a fost acceptat datorita contextului”, crede acesta.

 


Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies