marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Sergiu Nicolaescu: marele vis neimplinit al regizorului si povestea celui mai mare film romanesc. Cum s-a realizat Mihai Viteazul

Iubitorii filmului romanesc il plang pe Sergiu Nicolaescu! A jucat peste 35 de roluri de la comisarului Moldovan la Mircea cel Batran, maresalul Averescu sau Carol I, a regizat peste 50 de productii si a avut 1 miliard de spectatori in toate colturile lumii. Anul trecut intr-un interviu pentru www.procinema.ro, Sergiu Nicolaescu a dezvaluit ca si-ar dori sa produca primul film de lung metraj 3D romanesc si a vorbit despre productia filmului Mihai Viteazul.

Sergiu Nicolaescu: marele vis neimplinit al regizorului si povestea celui mai mare film romanesc. Cum s-a realizat Mihai Viteazul


Dupa Iurie Darie si Serban Ionescu, lumea filmului romanesc isi ia adio si de la Sergiu Nicolaescu. Regizorul a vorbit anul trecut despre probabil cel mai mare film romanesc  realizat vreodata Mihai Viteazul. Realizat in 1970, dupa un scenariu scris de Titus Popovici, filmul lui Sergiu Nicolaescu l-a avut in rolul principal pe Amza Pellea, alaturi de care au jucat, printre altii, Ion Besoiu, Olga Tudorache, Florin Piersic, Ilarion Ciobanu si Mircea Albulescu. Pelicula a avut un buget destul de semnificativ la momentul realizarii sale, echivalentul a 700.000 de dolari.


Pelicula "Mihai Viteazul", regizata de Sergiu Nicolaescu, ocupa locul III in topul celor mai apreciate filme istorice din toate timpurile, inaintea unor productii ca "Braveheart", "Judgment at Nuremberg" sau "Ghandi", potrivit celui mai recent clasament alcatuit de Internet Movie Database.


1. In 2010,  Mihai Viteazul a fost clasat pe locul 3 in topul celor mai bune filme istorice de razboi dupa Lista lui Schindler (1993) si Submarinul ( Das Boot - 1981). Cat de greu v-a fost sa lucrati la el?


Mihai Viteazul
este unul dintre cele mai importante filme istorice ale cinematografiei mondiale. Ma incanta ca a fost atat de apreciat si ca ramane in continuare de referinta. A fost un film facut cu ajutorul armatei. Am avut oameni disciplinati, arme adevarate de fier, un lucru de neintalnit in restul cinematografiei mondiale, nu existau arme de metal folosite in filme. El a fost clasat pe locul 3 in topul acelor filme insa ar fi pe locul 1 intr-un top al filmelor de costume cum le numesc francezii.

Celelalte doua sunt filme din Al Doilea Razboi Mondial. Sigur aici trebuie mentionati actorii si echipa de filmare. Mihai Viteazul a costat 600-700 de mii de dolari. Costurile erau extrem de mici in comparatie cu cele facute de generatia de astazi si puteau fi mai mari. Filmul trebuia facut in coproductie cu Columbia Pictures si in el trebuiau sa apara actori mari ca Kirg Douglas sau Charlton Heston, Elisabeth Taylor. Totul s-a spulberat cand Ceausescu a hotarat sa fie facut numai cu actori romani.

Titus Popovici mi-a povestit ca Mircea Albulescu ar fi facut o scrisoare sa nu se faca filmul cu actori americani. In realitate, se pare ca a fost insusi Titus Popovici, pentru ca s-a mai repetat povestea. El banuia ca in momentul in care americanii semneaza contractul urmau sa faca modificari si aruncau in aer subiectul pe care el il scrisese. Stiu ca si Steven Spielberg a vazut filmul si i-a placut mult. Iar faptul ca o productie realizata in urma cu 40 de ani reuseste sa ocupe locuri de frunte intr-un asemenea top reprezinta un lucru extrem de imbucurator pentru cinematografia romaneasca

2. Martin Scorsese lanseza in acest an (Hugo) primul sau film 3D iar Ridley Scott a anuntat ca va face numai filme 3D. V-ati dori sa faceti un film 3D si care ar fi subiectul?

Sigur ca mi-as dori sa fac un film 3D daca as avea conditii.Un film 3D nu poate fi gandit modest. Ar trebui sa fie un film de dimensiuni puternice, istorice. Ar putea fi despre Primul sau Al Doilea Razboi Mondial. Asta ar merita facut.


3. De la ce regizori straini v-ati inspirat?


Nu am un regizor preferat. Fara doar si poate Alfred Hitchcock mi-a placut foarte mult. M-am inspirat din drama europeana, in special din cea franceza de exemplu pentru Orient Express.


4. Ce actori/ regizori tineri v-au atras atentia in ultima vreme?


Un regizor tanar foarte bun este Cristi Puiu, dar mai sunt si altii. Insa au nevoie de filme mari in care sa-si dovedeasca talentul. Asta este problema lor. Actorii de astazi nu se impun pentru ca nu au unde sa se impuna si cu ce sa se impuna.


5. Recomandati-ne 5 filme clasice.

Zbor deasupra unui cuib de cuci, Psycho, Taxi Driver, Portocala Mecanica, Scarface
.

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies