marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Regizorul mexican Alejandro González Ińárritu ii da replica lui Sean Penn, dupa ce acesta l-a facut "nenorocit" la premiile Oscar

Regizorul mexican Alejandro González Ińárritu a fost distins marti la gala din Los Angeles a Institutului Sundance cu un premiu care reprezinta recunoasterea sa ca o figura marcanta a cinematografiei independente, relateaza EFE, conform Agerpres.

Regizorul mexican Alejandro González Ińárritu ii da replica lui Sean Penn, dupa ce acesta l-a facut nenorocit la premiile Oscar

Castigator a trei premii Oscar cu filmul 'Birdman', Ińárritu a venit la ceremonie in compania sotiei sale, María Eladia Hagerman, intr-o pauza a filmarilor la noul sau lung-metraj, 'The Revenant', care va fi lansat la 25 decembrie 2015 in SUA.

 

Regizoarea Ava DuVernay ('Selma') a fost cea care i-a inmanat trofeul Vanguard Leadership Award, pe care Ińárritu a declarat ca il primeste cu "umilinta".  "Am o relatie dificila cu premiile", a comentat cineastul mexican care a explicat ca acest lucru s-ar putea datora probabil unei traume, asemenea celei provocate de autoritatile americane, care au refuzat sa-i dea "cartea verde" (permisul de sedere si de munca in SUA). Cu aceasta ocazie, el i-a dat o replica si lui Sean Penn, pe care l-a tinut minte de la gala premiilor Oscar.

 

"Inca nu am o am. Ar trebui sa-i spuneti asta lui Sean Penn", a declarat mexicanul. El a facut astfel aluzie la comentariul lui Penn cand a anuntat Oscarul pentru cel mai bun film pentru 'Birdman'. "Cine i-a dat permisul de sedere acestui nenorocit?", a declarat atunci cu umor Penn. Comentariul in cheie comica nu l-a jignit pe regizor, dar a fost considerat nepotrivit si ofensator de colectivul hispanic din SUA. Ińárritu a profitat atunci de ocazie pentru a critica functionarea mercantilista a industriei de la Hollywood care, in opinia sa, nu-i face nicio favoare celei de-a saptea arte, iar cuvintele sale au fost ovationate de invitatii care s-au ridicat in picioare.

 

 

Alejandro González Ińárritu s-a nascut la 15 august 1963, la Mexico City. A fost primul regizor mexican nominalizat la categoria cel mai bun regizor a Premiilor Oscar, cu filmul "Babel", in 2007 si primul regizor mexican distins cu premiul pentru cea mai buna regie, pentru aceeasi productie, la Festivalul de Film de la Cannes din 2006.

 

In 1995, González Ińárritu a scris si a regizat prima productie pentru Z films, intitulata ''Detras del dinero'', iar in 1999, a regizat primul film artistic, ''Amores perros'', prezentat, in premiera, la Cannes, in 2000, si distins cu Marele Premiu al Saptamanii Criticii. Filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar la categoria cel mai bun film strain. ''Amores perros'' a marcat si inceputul colaborarii regizorului cu scenaristul Guillermo Arriaga. A urmat ''21 Grams'', in 2003, iar in 2005 — ''Babel''. ''Babel' a fost prezentat in premiera la Cannes, unde i-a adus regizorului premiul pentru cea mai buna regie si a castigat premiul pentru cel mai bun film dramatic la editia 2007 a Globurilor de Aur. De asemenea, cu acest film, González Ińárritu a fost nominalizat si la cea de-a 79-a editie a Premiilor Oscar. A fost ultimul film la care a colaborat cu Arriaga.

 


 

In 2008 si 2009, González Ińárritu a semnat regia si productia filmului ''Biutiful'', la care a fost si coscenarist. Filmul a avut premiera la Cannes, in 2010. Este cel de-al doilea film artistic, dupa ''Amores perros'', realizat in limba spaniola si, totodata, cel de-al doilea film al sau nominalizat la categoria cel mai bun film strain al cea de-a 83-a editie a Premiilor Oscar.

 

González Ińárritu a regizat, in 2014, ''Birdman'', prima sa comedie neagra. Filmul a reusit sa oglindeasca Hollywood-ul si conditia actorilor si este marele castigator al celei de-a 87-a editii a Premiilor Oscar, obtinand premiile pentru cel mai bun film, cea mai buna regie si cel mai bun scenariu original.

 


 

In aprilie 2014 a fost anuntat urmatorul proiect al regizorului, ''The Revenant'', care urmeaza sa fie lansat in decembrie 2015.


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies