marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

One Love, Marley. Primul film autorizat despre viata lui Bob Marley, care a uimit la Berlin, ajunge in Romania la TIFF 2012

O selectie atractiva de documentare si cateva dintre cele mai bune filme daneze si australiene din ultimii ani ii vor tenta pe cinefili, la TIFF 2012, in doua dintre cele mai indragite sectiuni ale festivalului: What’s Up Doc? / Ce se intampla, documentarule? si Focus.

One Love, Marley. Primul film autorizat despre viata lui Bob Marley, care a uimit la Berlin, ajunge in Romania la TIFF 2012

16 filme provocatoare, emotionante sau cutremuratoare ii asteapta pe spectatori in sectiunea What’s Up Doc? / Ce se intampla, documentarule?. Dintre acestea, 7 au fost premiate deja in marile festivaluri internationale si sunt aduse in premiera in Romania, iar 9 au fost selectionate de curatorul sectiunii, Ana Maria Sandu, din cele peste 100 de documentare inscrise oficial in festival.

„Daca ar fi sa «tag»-uim tentant aceasta sectiune, ea ar contine urmatoarele cuvinte cheie: club de noapte, Italia, fotbal, moda, politica, Bollywood, Charlotte Rampling, LSD, rasism, prostitutie, gastronomie, razboi, corida, jocuri video, minerit si reggae”, spune Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului. Pe langa faptul ca abordeaza subiecte atractive, documentarele sunt extrem de cinematice si ar merita distribuite pe marile ecrane, nu doar la TV.


Recomandarile lui Mihai Chirilov includ portrete incitante cum ar fi: Crazy Horse (Venetia 2011), al venerabilului Frederick Wiseman, documentar de tip observational despre faimosul club parizian; A Man's Story (r. Varon Bonicos), despre celebrul stilist de culoare Ozwald Boateng, care a imbracat la crème de la crème de la Hollywood si care prin designul lui vestimentar a redefinit conceptul de masculinitate; Marley, regizat de Kevin Macdonald - al carui Life in One Day a inchis TIFF 2011 - dedicat icon-ului reggae Bob Marley si proaspat adus de la Berlin, in premiera in Romania; The Look (r. Angelina Maccarone) - care retraseaza cariera fascinanta a uneia dintre cele mai temerare actrite in viata, Charlotte Rampling, si Hodorkovski (r. Cyril Tuschi), despre destinul celui mai bogat om din Rusia, Mihail Hodorkovski, si confruntarea lui cu Vladimir Putin.
 


De neratat este si povestea spectaculoasa a doua gemene in varsta care practica prostitutia, in Meet the Fokkens (r. Gabrielle Provaas), cutremuratoarea reconstituire a asaltului Leningradului din 900 Days (r. Jessica Gorter), istoria descoperirii drogului LSD - The Substance: Albert Hofmann's LSD (r. Martin Witz), cocteilul Molotov despre jocurile de putere din spatele afacerilor din fotbal (The Other Chelsea - A Story from Donetsk, r. Jakob Preuss), in care apare si Mircea Lucescu, si, nu in ultimul rand, investigatia unui caz de crima caruia i-au cazut victima doi romani in 1992, in Germania, caz nesolutionat pana astazi, in Revision (r. Philip Scheffner), care a avut premiera la Berlin 2012, in sectiunea Forum.

De titluri alese pe spranceana va avea parte publicul din Cluj si in sectiunile Focus Danemarca si Focus Australia. Un numar record de 12 filme daneze va fi proiectat la TIFF, in anul in care Danemarca detine presedintia Uniunii Europene. Pana la sfarsitul lui iunie, cand se incheie acest mandat, Danish Film Institute a dezvoltat o serie de parteneriate din care face parte si selectia de titluri reprezentative pentru cinematografia acestei tari, la TIFF 2012. Danemarca va mai fi reprezentata si in Competitie, dar si in sectiuni traditionale ca No Limit, EducaTIFF sau 3x3.


In Focus Danemarca, publicul va avea ocazia sa vada, printre altele, A Funny Man (r. Martin Zandvliet), biografia actorului si comediantului Dirch Passer, in care Nikolaj Lie Kaas (vazut in editiile anterioare ale TIFF in Reconstruction si Just Another Love Story) face un rol extraordinar pentru care a fost premiat la „Oscarurile” daneze. La capitorul highlight-uri figureaza si documentarele The Invention of Dr. Nakamats (r. Kaspar Astrup Schröder), istoria uluitoare a excentricului inventator japonez in varsta de 80 de ani, responsabil pentru 3.357 de inventii, printre care si discheta, si Ballroom Dancer (r. Andreas Koefoed, Christian Bonke), portretul unui fost campion ucrainean la dans, care revine in competitie dupa 10 ani de pauza.


TIFF 2012 si-a concentrat atentia si pe una dintre cinematografiile in ascensiune, la ora actuala, in Focus Australia. Cele mai bune productii din 2010 incoace, cand Animal Kingdom (r. David Michôd) - Marele Premiu al Juriului la Sundance, nominalizari la Oscar si Globul de Aur – a dat semnalul unei revigorari in filmul australian, vor putea fi vizionate de spectatorii din Cluj.

Printre ele, deja celebrul Snowtown (r. Justin Kurzel), distins cu Premiul FIPRESCI la Cannes 2011 si elogiat de presa americana la premiera recenta de peste Ocean, Sleeping Beauty, debutul Juliei Leigh din competitia Cannes 2011, povestea experientelor erotice bizare ale unei tinere cu barbati din inalta societate, sau Shut Up Little Man! An Audio Misadventure (r. Matthew Bate), un documentar despre fenomenul pop de la inceputul anilor 90, din San Francisco, cand doi prieteni au inregistrat certurile vecinilor lor si le-au distribuit pe casete, creand un veritabil „viral”.

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) va avea loc in perioada 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies