marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Producatorii filmului "Lupul de pe Wall Street", cu Leonardo DiCaprio in rolul principal, au fost acuzati de coruptie

Producatorii filmului ”Lupul de pe Wall Street”, cu Leonardo Dicaprio in rolul principal, au fost acuzati de coruptie in cadrul unei anchete ce se desfasoara pe trei continente, demarata de Departamentului de Justitie din Statele Unite, care a confiscat, miercuri, o suma de peste 1 miliard de dolari, despre care se crede ca ar fi fost furata dintr-un fond de investitii din Malaysia implicat la randul sau intr-un urias scandal international, informeaza variety.com.

Producatorii filmului Lupul de pe Wall Street , cu Leonardo DiCaprio in rolul principal, au fost acuzati de coruptie

In centrul acestui caz se afla Riza Aziz, CEO-ul companiei Red Granite Pictures si fiul vitreg al lui Najib Razak, prim-ministrul Malaysiei. Potrivit procurorilor americani, Riza Aziz a deturnat fonduri guvernamentale pentru a finanta filmul ”Lupul de pe Wall Street/ The Wolf of Wall Street”, regizat de Martin Scorsese, pentru a cumpara o serie de bunuri de lux si pentru achitarea datoriilor acumulate la jocuri de noroc.  

 

In plangerea oficiala despusa la tribunal se afirma ca Riza Aziz a folosit fonduri deturnate pentru a juca la ruleta in cazinouri din Las Vegas, alaturi de finantistul Jho Low si de ”un actor de prim rang de la Hollywood” - despre care se crede ca ar fi Leonardo DiCaprio. 

 

In total, potrivit guvernului american, peste 3,5 miliarde de dolari au fost furati din 1MDB, un fond de investitii malaysian al carui consiliu director este prezidat de Najib Razak, prim-ministrul din aceasta tara, prin intermediul unei retele de companii offshore si tranzactii imobiliare. Scandalul reprezinta cel mai amplu caz de cleptocratie anchetat vreodata in Statele Unite. 

 

Nu vom permite Statelor Unite sa devina terenul de joaca al celor corupti”, a declarat Eileen Decker, procurorul general din Los Angeles, intr-o conferinta de presa, la Washington, prin care a anuntat acest proces, miercuri.  In trecut, compania de productie Red Granite a primit finantare de la Mohamed Ahmed Badawy Al-Husseiny, un om de afaceri din Abu Dhabi, insa a negat acuzatia de furt din fondurile 1MDB.   Granite Pictures a finantat cu peste 100 de milioane de dolari filmul ”Lupul de pe Wall Street”. 

 

Anchetatori din Elvetia si Singapore ca aproximativ 155 de milioane de dolari, provenind de la 1MDB, au fost transferate in conturile Red Granite Productions, in 2012, prin intermediul unor companii offshore.    Prim-ministrul Najib Razak a fost acuzat de luare de mita si de administrare incorecta a fondurilor 1MDB, dupa ce anchetatorii au descoperit ca in contul bancar al politicianul a fost depusa suma de 681 de milioane de dolari.  

 

Loretta Lynch, procurorul general al Statelor Unite, spune ca guvernul american va confisca si veniturile viitoare ce vor fi generate de filmul ”Lupul de pe Wall Street” si care, in conditii normale, ar fi trebuit sa intre in conturile companiei Red Granite.  

 

Bazat pe romanul autobiografic al lui Jordan Belfort, filmul ”Lupul de pe Wall Street” spune povestea unui broker care a trait visul american pana cand acesta s-a transformat in cosmar. A inceput de jos si a avut o ascensiune fulgeratoare, iar lacomia corporatista, succesul in exces si puterea dobandita l-au transformat din broker onest in infractor implicat in scandaluri de coruptie, inselaciune si crima, potrivit cinemagia.ro.  

 

Filmul ”Lupul de pe Wall Street” a obtinut incasari de 392 de milioane de dolari pe plan mondial. Pelicula a primit cinci nominalizari la premiile Oscar, inclusiv la categoriile ”cel mai bun film”, ”cel mai bun regizor” (Martin Scorsese) si ”cel mai bun actor in rol principal” (Leonardo DiCaprio).



Modifică setările cookies