marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Pro Cinema sarbatoreste 13 ani de existenta cu 3 filme deosebite, pe 19 aprilie: "Povestea lui Lance Armstrong", "Inside job" si "Atlasul Norilor"

Pe 19 aprilie, Pro Cinema sarbatoreste 13 ani de existenta cu 3 filme deosebite, care vor face deliciul pasionatilor de cinema, dar si al celor care vor sa traga invataminte din documentarele premiate in lumea intreaga.
Pro Cinema sarbatoreste 13 ani de existenta cu 3 filme deosebite, pe 19 aprilie: Povestea lui Lance Armstrong , Inside job si Atlasul Norilor

Primul film care va fi difuzat la Pro Cinema pe 19 aprilie la ora 18.00 este "Povestea lui Lance Armstrong" ("The Armstrong Lie", 2013) - un documentar care a fost nominaizat la BAFTA Awards in 2014 si care a castigat 2 premii la competitiile internationale.


Probabil cea mai mare dezamagire din istoria recenta a Americii, Lance Armstrong este un exemplu perfect al proverbului american "What goes up, must come down" (Ce urca si coboara).


Ascensiunea lui a inceput inca de la 13 ani, atunci cand castiga pe banda rulanta curse de triatlon, cu probe combinate de inot, ciclism si alergare. Mai tarziu, la 15 ani, castiga aproape 20.000 de dolari pe an din asemenea concursuri.



Ani la randul, americanul a tinut prima pagina a ziarelor, dupa ce cucerea, an dupa an, intreaga lume prin triumful sau in unul dintre cele mai prestigioase evenimente sportive, turul Frantei la ciclism. Americanii l-au iubit, l-au adulat, l-au transformat intr-un model pentru tinerele generatii si au crezut in el ... pana in ziua in care a recunoscut ca s-a dopat.


Al doilea film special din 19 aprilie de la Pro Cinema va fi difuzat la ora 20.30 si este tot un documentar, insa de aceasta data despre stabilitatea financiara si criza globala din 2008: "Inside Job: Adevarul despre criza".


Aceasta productie a castigat un premiu Oscar pentru cel mai bun documentar in 2011, plus alte 7 premii si 26 de nominalizari.


Matt Damon este vocea care ne povesteste tot ce s-a intamplat in acei ani dificili, iar printre personajele celebre din lumea financiara, care apar in film, ii vom vedea pe George Soros, Christine Lagarde sau Nouriel Roubini.


Aceasta criza a provocat pagube de peste 20 de triliarde de dolari americani si a lasat milioane de oameni fara loc de munca si/sau locuinta - fiind cea mai mare criza economica de la Marea Depresiune, care a impins economia mondiala aproape de colaps.



Este un film care incearca sa ne trezeasca la realitate, sa ne atraga atentia ca sistemul financiar este doar un castel de carti care s-a prabusit si se poate prabusi din nou daca lacomia atinge din nou cote maxime.


Regizorul Charles Ferguson este de aceeasi parere cu milioanele de americanii care si-au pierdut casele si locurile de munca din cauza creditelor imobiliare si a colapsului bancar, si care sunt dezamagiti "ca nu s-a facut nimic".


Analizand prabusirea bancilor Lehman Brothers, Goldman Sachs si a gigantului AIG, Inside Job ne sugereaza ca totul s-a facut oarecum cu stirea guvernului, ca cei care au fost in conducerea acestor companii au castigat sute de milioane de dolari si ca nimeni nu a infundat puscaria pentru frauda.


Acest film aduna o serie de interviuri cu unii dintre cei mai importanti oameni financiari si academicieni, printre care investitorul american de origine maghiara George Soros, profesorul de economie care a prezis criza, Nouriel Roubini si politicianul Barney Frank, pe tema crizei de pe piata creditelor.


Al 3-lea film special care va fi difuzat la Pro Cinema pe 19 aprilie, de la ora 23.00, se numeste "Atlasul Norilor" - un titlu nominalizat la Globul de Aur, care a castigat 16 premii si a adunat alte 73 de nominalizari.


"Cloud Atlas", marea revenire a fratilor Wachowski, este un film extrem de ambitios din punct de vedere artistic.


"Atlasul Norilor" are ca sursa de inspiratie romanul lui David Mitchell din 2005 si uneste 6 povesti si linii temporale diferite folosind aceeasi actori pentru roluri multiple. Una dintre povesti este plasata in anul 2144 in Coreea de Sud, astfel incat o serie de actori albi au purtat proteze faciale si un machiaj elaborat pentru a fi transformati in asiatici.


Aceasta decizie a creat nemulumire in randul americanilor de origine asiatica.



Filmul fratilor Wachowski ii prezinta pe Halle Berry, Tom Hanks, Hugh Grant, Jim Broadbent si Susan Sarandon intr-o poveste care se intinde de-a lungul sutelor de ani. Discutand despre „Cloud Atlas” intr-un interviu recent, Halle Berry a declarat ca acesta este unul dintre cele mai interesante proiecte ale carierei sale.


"Nu voi mai face parte dintr-un film ca acesta, niciodata in viata mea – sunt sigura. Cloud Atlas va fi intotdeauna special pentru mine. Imi voi aminti intotdeauna tot ce am invatat din aceasta experienta. Imi place originalitatea sa. Au fost incalcate multe reguli in film, au fost introduse diverse concepte interesante si speram ca ii va lasa pe oameni sa se gandeasca la modul in care percep ei lumea si propriile vieti" a declarat Halle Berry.


Asta-i viata! Ăsta-i filmul! De 13 ani Pro Cinema te prinde!


Galerie foto


Modifică setările cookies