marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Pozitia copilului: un film de 700 de mii de euro, turnat in cateva apartamente, aduce unul dintre cele mai mari premii din cinematografia romaneasca. Cum a luat nastere filmul lui Calin Peter Netzer

Pozitia copilului - primul film romanesc premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin aduce din nou Romania in atentia cinematografiei europene care confirma din nou la Berlinala, dupa ce Eu cand vreau sa fluier, fluier al lui Florin Serban reusea sa castige doua premii din palmaresul anului 2010 printre care Ursul de Argint - Marele Premiu al juriului.

Pozitia copilului: un film de 700 de mii de euro, turnat in cateva apartamente, aduce unul dintre cele mai mari premii din cinematografia romaneasca. Cum a luat nastere filmul lui Calin Peter Netzer

 

Filmul cu Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache in rolurile principale abordeaza o lume mai putin explorata in cinematografia autohtona, cea a intimitatii noilor imbogatiti ai Romaniei. "Este un premiu foarte important pentru cariera mea, pentru Romania si confirma valoarea cinematografiei romaneasti. Este unul dintre cele mai mari premii din cinematografia romaneasca, este un eveniment", a spus regizorul Calin Peter Netzer, in varsta de 37 de ani.


Filmul a fost primit "exceptional" de presa internationala si a fost vandut deja in foarte multe tari, printre care Germania, Franta, Italia, Grecia, Marea Britanie, SUA si Taiwan.  In Romania, Pozitia copilului va avea premiera oficiala pe 7 martie. Filmul va intra in cinematografele romanesti pe 8 martie.


Producatoriul filmului Ada Solomon a starnit de mai multe ori aplauzele publicului pe scena Berlinalei, vorbind despre dificultatile in a face film in Romania. „Le multumesc si celor care nu ne-au sprijinit, pentru ca ne-au facut mai puternici”, a spus Solomon.


Cum s-a nascut "Pozitia copilului"

Pozitia Copilului - o drama psihologica cu efecte pozitive asa cum o descrie regizorul ei, o are in centru pe Cornelia (Luminita Gheorghiu), o mama dominatoare care incearca sa isi salveze fiul, Barbu, de la inchisoare, dupa ce acesta a omorat un copil intr-un accident de masina. Barbu (Bogdan Dumitrache) risca sa stea 15 ani dupa gratii. Dar, pe cat de mult vrea sa scape de inchisoare, tot asa de mult isi doreste sa scape de mama sa, care i-a controlat tot timpul viata si care nu-i da voie sa se maturizeze.

 


Regizorul Calin Netzer a povestit intr-un interviu pentru Mediafax cum s-a nascut ideea acestui film: "Povestea este scrisa impreuna cu Razvan Radulescu. Noi am avut impreuna un alt proiect, despre o familie disfunctionala si, din aproape in aproape, am inceput sa aranjam personajele si am ajuns la relatia noastra cu familiile noastre, cu mamele noastre. si, dintr-un punct, ni s-a parut mai interesant sa facem o poveste despre o relatie disfunctionala intre mama si fiu....Scenariul am inceput sa il scriem, sa il discutam, la finele lui 2009. Pana in 2010, aveam primele drafturi gata si pe urma am mai lucrat la el."


 


Filmul a fost turnat, in cea mai mare parte, in mai multe apartamente de bloc, iar camera ii urmareste aproape tot timpul pe Cornelia si fiul sau, ceea ce sporeste sentimentul de tensiune si sufocare. Filmarile au durat in jur de 5 saptamani. Bugetul s-a ridicat la aproximativ 700.000 de euro, iar compania de productie este Parada Film. Proiectul a primit un sprijin in valoare de 250.000 de euro in urma concursului de scenarii sustinut de Centrul National al Cinematografiei in 2011.


Cineastul a marturusit ca Pozitia Copilului nu este un film facut special pentru festivaluri: "Am vrut sa facem un film asa cum il simtim. Vazandu-l si simtindu-l asa, ne-am gandit ca, oarecum, sansele mari sunt in circuitul festivalier. Dar drama asta psihologica ar trebui sa fie atractiva si pentru public, pentru ca sunt situatii si personaje in care foarte multi se vor regasi, chiar daca este un film mai dur, mai greu digerabil si are foarte multa tensiune. Dar nu cred ca spectatorul care se va duce la film va suferi. Cred ca, psihologic vorbind, va fi rasplatit cumva. Nu e un film care sa aiba un efect imediat, nu e un "feel good movie", ci unul cu efecte pe termen mediu si lung. Nu cred ca te schimba pe tine, ca om, dar iti pune niste intrebari si poate avea un efect de terapie. Asa ca nu stiu cum o sa functioneze dupa doua saptamani reclama din gura in gura."



Regizorul Calin Netzer crede ca publicul din Romania este imprevizibil cand vine vorba de filmele romanesti: "...In Romania, publicul este total imprevizibil. Sunt cazuri in care crezi ca un film va sparge box office-ul - si nu se intampla asta -, altele in care niste prostioare la care esti convins ca nu va merge nimeni umplu salile si tot asa. Nu stiu... cred ca ajungem la intrebarea cu Berlinul; asta ar putea fi o rampa, ar putea fi un "kick start-er". De asta il si lansam imediat dupa. Cred ca depinde si de ce se va intampla acolo, de cum va fi receptionat filmul, de critici, care va fi ecoul si asa mai departe."



Succesul obtinut de filmul Pozitia copilului la Festivalul International de la Berlin a fost salutat de nume importante, regizori si actori, ale cinematografiei romanesti.


Prestatia Luminitei Gheorghiu l-a impresionat enorm pe Cristi Puiu: "Cred ca cineva ar trebui sa ii dea un Oscar pentru toate filmele facute. Cred ca este o mare actrita. Daca nu s-a intamplat sa fie premiata acum la Berlin, poate sa se intample la un alt festival intr-o alta configuratie".

 

Tudor Giurgiu crede ca premiul obtinut de film ar trebui sa traga un semnal de alarma pentru autoritatile din Romania:

"E un film foarte puternic, in care Luminita Gheorghiu face un rol nemaipomenit. Cred ca ar fi meritat premiul pentru interpretare feminina, dar cred ca juriul a incercat sa impace pe toata lumea. Din pacate, asa cum a remarcat si Ada Solomon in discursul sau, nu stiu ce ar mai trebui sa demonstreze filmul romanesc ca sa determine si o reactie din partea autoritatilor, care sa se trezeasca la realitate si sa-si dea seama ca filmul romanesc este subfinantat, ca cinematografele se desfiinteaza si ca CNC-ul este o organizatie ramasa undeva in secolul trecut. Poate fi acum ceasul al 12-lea in care sa ne trezim. Ar putea fi un inceput nou, dar cred ca noi sutem experti in a pierde sanse. Poate acum cineva se va trezi si isi va da seama ca e nevoie de o alta abordare."
 

 

Cine este Calin Peter Netzer?

 

La 8 ani, Calin a emigrat in Germania impreuna cu familia, stabilindu-se la Stuttgart. Dupa absolvirea liceului, in anul 1994, se intoarce in Romania si devine student al Academiei de Teatru si Film din Bucuresti, sectia Regie – Film.A debutat cu lungmetrajul „Maria", film selectionat in peste 40 de festivaluri din lume. Cel de-al doilea lungmetraj a aparut pe ecrane in 2010 - „Medalia de onoare", cu Victor Rebengiuc in rolul principal.

Luminita Gheorghiu a devenit cunoscuta in 1988, cand apare ecranizarea dupa romanul "Morometii", in regia lui Stere Gulea. Dupa doua decenii de roluri laudate in teatru, revine la cinema cu "Moartea domnului Lazarescu", filmul lui Cristi Puiu considerat port-drapelul noului val din cinema-ul romanesc. Anul trecut a terminat filmarile la "Sunt o baba comunista", o noua colaborare cu Stere Gulea inspirata de romanul omonim al lui Dan Lungu.

Bogdan Dumitrache a devenit cunoscut in 2005, cand aparea in scurtmetrajul "Trafic" (regia Catalin Mitulescu), premiat la festivalul de la Cannes. L-ati mai putut vedea in "Hartia va fi albastra", "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", dar si in serialul "In deriva". Rolul principal din al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, "Din dragoste cu cele mai bune intentii", i-a adus premiul de intepretare la festivalul de la Locarno. In 2013 pregatese debutul in lungmetraj in calitate de regizor.

 


 


Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies