marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Povestea tragica a lui Brandon Lee, unul dintre cei mai mari actori de arte martiale: rolul care i-a adus moartea

Fiul legendarului Bruce Lee, Brandon Lee are o poveste de viata desprinsa parca din filme, insa una tragica, ce avea sa se incheie prematur chiar pe platourile de filmare. In timpul filmarilor productiei "Corbul",  care avea sa-l transforme intr-un actor celebru, Brandon Lee a murit, dupa ce a fost impuscat din greseala.

Povestea tragica a lui Brandon Lee, unul dintre cei mai mari actori de arte martiale: rolul care i-a adus moartea


Nascut pe 1 februarie 1965, chiar in ajunul anului nou chinezesc, in ultima zi a dragonului, Brandon Lee si-a trait copilaria intre China si America, in functie de evenimentele care au avut loc in familia sa. La varsta de opt ani, dupa moartea neasteptata a tatalui sau, Brandon s-a mutat impreuna cu mama si cu sora sa in SUA, unde si-au stabilit domiciliul definitiv. Devenit un elev problema, Brandon Lee si-a incheiat studiile dupa ce a fost transferat pe la mai multe licee din cauza problemelor disciplinare, iar celebritatea nu l-a ajutat foarte mult.

 

"Intr-o zi m-am dus sa ma inscriu la un club de arte martiale. Am ramas acolo pana am observat un poster imens cu tatal meu, dupa care am fugit plangand. A fost dificil, eu nu-mi doream sa fiu cunoscut drept fiul lui Bruce Lee", avea sa marturiseasca Brandon.

 


La 18 ani, tanarul Lee, aflat mai tot timpul in umbra tatalui sau celebru, a hotarat sa-si ia viata in propriile maini si s-a inscris la cursuri de teatru, dar si de arte martiale, la cele din urma avandu-i mentori chiar pe Dan Inosanto si Richard Bustillo, cei mai buni prieteni ai lui Bruce Lee. Lucrurile au inceput sa se indrepte spre o directie buna, iar din 1985 au inceput sa apara si ofertele, apogeul fiind reprezentat de rolul din filmul The Crow (1993), cel care avea sa marcheze si sfarsitul prematur al actorului si omului Brandon Lee.

Inceputul sfarsitului


The Crow, filmul cu buget de 23 de milioane de dolari, are la baza cartea cu acelasi nume scrisa de James O'Barr si spune povestea unui cantaret rock care reinvie pentru a razbuna moartea sa si a logodnicei sale. "Este vorba despre dreptate pentru victime. Am jucat in alte filme cu violenta, dar trebuie sa spun ca niciodata nu am facut nimic in care sa simt ca violenta este justificata asa cum este aici. Nu stiu daca am fost predestinat sa joc acest rol, dar ma simt onorat sa fac asta", a marturisit Lee la inceputul filmarilor.

 

 

Mai erau opt zile pana la sfarsitul filmarilor si inca doua saptamani pana cand Brandon Lee urma sa se casatoreasca cu logodnica sa, Dianne Eliza Hutton. Mai erau opt zile in care Brandon trebuia sa suporte ploaia nesfarsita, temperaturile aproape de inghet si programul infernal care presupunea inceperea filmarilor la 9 seara si incheierea lor la 4 dimineata, sase zile pe saptamana. Insa scena ce trebuia filmata in acea zi, scena in care personajul lui Brandon ar fi trebuit sa-si duca la bun sfarsit misiunea, a reprezentat inceputul sfarsitului.

 

Intr-un schimb de focuri cu adversarul sau, unul dintre gloantele care l-au nimerit pe Brandon in abdomen dintr-un pistol Magnum de calibrul 44 s-a dovedit a fi fatal, desi scena presupunea ca personaju sau sa fie impuscat cu gloante oarbe. Pe platourile din Wilmington urma sa se filmeze scena in care Eric, personajul interpretat de Brandon se intoarce in mansarda sa si este ucis.

 


 

Michael Massee, cel care juca rolul dusmanului sau Funboy, trebuia sa-l impuste pe Brandon cu un Magnum 44, insa unghiul din care trebuia redata actiunea a lasat impresia ca a fost nimerit. Alex Proyas, producatorul filmului, striga: „Actiune!“. Massee apasa pe tragaci, iar Brandon se prabuseste la podea, insa felul in care a facut-o nu era prevazut in scenariu. Cei prezenti pe platou au inceput sa aplaude, tinand cont ca scena fusese terminata, iar faptul ca Brandon nu s-a ridicat nu a surprins pe nimeni, deoarece acesta era cunoscut pentru glumele sale, insa lucrurile au devenit serioase dupa cateva momente cand toti si-au dat seama ca nu este o farsa.
 

 

 

Cu dedicatie pentru Corb


Dupa mai bine de 20 de ore de coma, timp in care a suferit o operatie de sase ore, iar medicii au incercat sa faca tot ce era posibil pentru a-l salva, Brandon Lee a incetat din viata la varsta de 28 de ani. Tragedia a fost clasata drept un accident, desi au existat numeroase speculatii cu privire la o posibila razbunare a mafiei chinezesti.

 

Ca o ironie a sortii, dupa spusele celor prezenti pe platou, ultimele cuvinte ale lui Lee parca au prevestit ceva: "Bang! Bang! Nu uitati de flori!", i-a spus acesta unui dintre actori, facand referire la florile care trebuiau aduse pentru inmoramantarea personajului sau din film.

 


 

Inmormantarea acestuia a avut loc pe 4 iulie 1993, in Beverly Hills, fiind prezente peste 300 de persoane, printre care Steven Segal, David Carradine si Kiefer Sutherland.

 

Chiar daca au vrut sa opreasca filmarile, familia lui Lee, impreuna cu logodnica acestuia, au insistat ca productia sa fie dusa pana la final, ca un omagiu pentru cel care avea sa transforme presonajul lui Eric intr-un adevarat fenomen. Povestea barbatului ucis care reinvie pentru a-si razbuna familia ucisa in mod brutal a facut incasari de 94 de milioane de $ in 1994 cand a fost lansat. The Crow a fost inclus de revista Empire in topul celor mai bune 500 de filme din istorie si s-a clasat pe locul 468.

 



Modifică setările cookies