marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Poltergeist, reinterpretarea unui horror care a inspaimant o lume intreaga, revine in cinema: afla povestea din spatele filmului

Legendarul producator Sam Raimi („Spider-Man”, „Evil Dead” „The Grudge”) si regizorul Gil Kenan („Monster House”) aduc in 2015 o versiune contemporana a filmului clasic din 1982, „Poltergeist” – povestea unei familii a carei casa din suburbii este bantuita de forte malefice.

Poltergeist, reinterpretarea unui horror care a inspaimant o lume intreaga, revine in cinema: afla povestea din spatele filmului


„Poltergeist” reinterpreteaza un brand emblematic, creand o poveste clasica despre o casa bantuita, care pune accentul pe cele mai ascunse frici ale noastre. Originile acestui film au pornit de la un scenariu de David Lindsay-Abaire, castigator in 2007 al Premiului Pulitzer pentru Drama, pentru piesa „Rabbit Hole”. Lindsay-Abaire este cunoscut pentru crearea unor personaje extrem de captivante, prin dezvoltarea unor fire narative suprapuse si sofisticate. „Cand am citit scenariul lui David am inteles ca exista o cale de a readuce la viata povestea Poltergeist intr-un mod nou, creand o poveste moderna si inspaimantatoare, a unei familii americane aflate sub asediu”, isi aminteste regizorul Gil Kenan.
 

Producatorul Sam Reimi afirma despre Kenan ca a fost alegerea ideala pentru a regiza acest film: „Gil are multa experienta cu modul de construire a suspansului si a fricii. Arta suspansului consta in timing si in a specula asteptarile publicului. Gil a devenit un maestru in acest sens si cred ca «Poltergeist» ii va tine intr-adevar pe spectatori cu sufletul la gura.”


Insasi casa intruchipeaza atat lumina, cat si intunericul. Initial, este locul salvator pentru aceasta familie fara noroc, dar devine amenintatoare in scurt timp. In alegerea casei, echipa de productie a cautat de-a lungul unei zone largi, pana a gasit casa perfecta in suburbia din Hamilton, Ontario – o zona diversa din punct de vedere demografic.

 

 


Conform designerului de productie Kalina Ivanov, nu doar ca aceasta casa aleasa de realizatorii filmului exprima „caracterul anost al arhitecturii moderne”, dar include si o paleta coloristica familiara suburbiilor – „o simfonie de bej”, dupa cum o numeste ea. Apoi ea adauga ca acea zona rezidentiala trebuia sa aiba linii de curent de inalta tensiune, care sunt esentiale pentru firul narativ supranatural al filmului.

O alta dimensiune


„Poltergeist” a fost filmat in 3D, fapt ce-i intensifica spaima si suspansul. „Filmul original avea o perspectiva fantastica, magica, extrem de stilizata, aproape teatrala a supranaturalului, dar eu nu spun povestea in acest mod”, explica Kenan. „Este important pentru mine sa realizez o legatura intre material si un set de instrumente intunecate, care lasa deoparte caracterul teatral si gaseste ceva mai intunecat si mai infricosator.”

O familie sub asediu


Atat acest film, cat si cel original din 1982 ofera publicului un adevarat rollercoaster de emotii puternice si spaime nenumarate. Insa noul film aduce modificari perspectivei, locului si personajelor. Spre deosebire de filmul original „Poltergeist”, a carui actiune era plasata in perioada de confort economic din anii ’80, acest film este situat in idealul american dezamagitor pe care il numim suburbie. O comunitate aflata intr-o stare precara, case cu trei camere, curti neingrijite si garduri de metal aflate intr-un cartier din Illinois reprezinta decorul pentru familia Bowen. Filmul ii reaminteste astfel publicului ca viata in suburbie poate fi uneori departe de confort si siguranta.

 

 

Scenariul lasa loc de interpretari in legatura cu ideea ca ororile pe care le intampina familia – fiind bantuita de nenumarate spirite si rapirea fetitei lor – ar putea sa nu fie cauzate doar de faptul ca noua lor casa este construita deasupra unui cimitir. Astfel, este infiripata ideea ca propria noastra natura deconectata si familia faramitata ne lasa mult mai vulnerabili in fata supranaturalului.


Filmul prezinta o familie ca a noastra, insa una care este prinsa intr-o capcana supranaturala. Cand aparitiile infricosatoare isi intetesc atacurile si o tin captiva pe fiica cea mica, familia trebuie sa ramana unita, pentru a o salva inainte ca aceasta sa dispara pentru totdeauna.  Din distributie fac parte Sam Rockwell (Eric Bowen), Rosemarie DeWitt (Amy Bowen), Jared Harris (Carrigan Burke) si Jane Adams.

 

Filmul „Poltergeist” este distribuit de Forum Film Romania si are premiera pe 22 mai 2015, fiind proiectat doar in varianta 3D.

 

 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies