marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Patty Duke, castigatoare a unui Oscar la 16 ani, a murit la varsta de 69 de ani. Ce probleme medicale avea actrita

Actrita si cantareata americana Patty Duke, care a castigat un Oscar la 16 ani pentru interpretarea activistei Helen Keller, care era surda, muta si oarba in "The Miracle Worker", a murit marti la 69 de ani. Anuntul a fost facut intr-un comunicat de fiul ei Sean Astin, actor si regizor, informeaza France Presse.

Patty Duke, castigatoare a unui Oscar la 16 ani, a murit la varsta de 69 de ani. Ce probleme medicale avea actrita

In comunicat nu se precizeaza cauza mortii, dar managerul ei, Mitchell Stubbs, a declarat revistei Variety, specializata in stiri de la Hollywood, ca decesul a fost provocat de un soc septic in urma unei rupturi intestinale, conform Agerpres.

Duke, care locuia la New York, si-a inceput cariera artistica de cand era copil, prin aparitii in reclame si la televiziune. A devenit celebra in adolescenta cand a castigat Oscarul pentru cel mai bun rol secundar, gratie interpretarii personajului Helen Keller (1880-1968) in filmul lui Arthur Penn "The Miracle Worker", cu Anne Bancroft in rolul profesoarei Anne Sullivan, care a ajutat-o pe Keller sa iasa din izolarea sa si sa comunice cu lumea, in ciuda handicapului sau, ceea ce i-a permis sa devina prima persoana surda, muta si oarba care a obtinut o licenta.

 

 

Patty Duke a castigat si trei premii Emmy, inclusiv pentru miniserialul "Captains and the Kings" si pentru filmul de televiziune "My Sweet Charlie", ambele difuzate in anii 1970. In aceeasi perioada s-a lansat intr-o reusita cariera de cantareata.

La mijlocul anilor 1960, a fost vedeta unui serial de comedie ce i-a purtat numele, ''The Patty Duke Show'', si a detinut presedintia Sindicatului actorilor de la Hollywood (SAG), intre 1985 si 1988.

In 1987, a dezvaluit intr-o autobiografie ca a fost diagnosticata cu tulburare bipolara si a devenit o sustinatoare ferventa a persoanelor cu tulburari psihice, pe langa luarile de pozitie in favoarea dezarmarii nucleare si pentru lupta impotriva SIDA, printre altele.

Duke, pe numele sau real Anna Pearce, si-a cerut scuze de la fani la inceputul lunii martie pentru ca a fost "absenta" in ultimele luni. "Va iubesc pe toti si imi lipsiti. Sa speram ca voi reveni curand si mai des", a scris pe Twitter actrita care a sarbatorit recent treizeci de ani de casatorie cu al patrulea sau sot, militarul Mike Pearce.

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies