marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Nebraska, ovationat la Cannes: regizorul filmului The Descendants revine cu o drama despre o America depresiva dupa prabusirea economica

Dupa performantele obtinute cu Sideways si The Descendants, Alexander Payne continua seria filmelor impresionante cu  cel mai nou proiect al sau, Nebraska, fiind cotat deja cu sanse pentru nominalizarile la Oscar. Nebraska a fost primit cu aplauze la Cannes, unde presa s-a declarat cucerita de drama emotionanta a lui Payne, pe care o arunca in cursa pentru marele premiu Palme d'Or.

Nebraska, ovationat la Cannes: regizorul filmului The Descendants revine cu o drama despre o America depresiva dupa prabusirea economica

 

Lansat oficial la Festivalul de Film de la Cannes, Nebraska prezinta povestea unui tata alcoolic, Woody (Bruce Dern) care calatoreste cu fiul sau de la Montana la Nebraska pentru a-si obtine premiul in valoare de un milion de dolari pe care crede ca l-a castigat. Fiul sau instrainat, David (Will Forte) este nevoit sa-l insoteasca, fara sa creada ca biletul este castigator, insa incearca sa se apropie de tatal sau.

 

Comparat cu The Last Picture Show (1971), Nebraska este un film in alb si negru, actiunea fiind plasata intr-un oras mic care se confrunta cu probleme financiare si culturale si in care locuitorii nu au nimic de facut, ocupatia lor principala fiind uitatul la televizor. 

 

In timp ce Peter Bogdanovich aducea in prim plan in The Last Picture Show o gasca de tineri care incearca sa scape dintr-un oras din Texas, Payne isi axeaza povestea pe o familie in care tatal si fiul au avut o relatie rece si distanta si care petrec o buna perioada de timp impreuna, in calatoria pe care o fac pentru a biletul castigator, spun criticii.

 

Doi barbati pe un drum deschis, cadre din peisajele americane, o vizita la Muntele Rushmore si cateva guri de alcool. Acestea sunt elementele care contureaza tabloul filmului Nebraska. Interpretarea lui Dern reprezinta un amestec contradictoriu intre determinare si resemnare. Asa cum spune si fiul sau, "nu are Alzheimer, este doar un barbat care crede tot ce-i spun oamenii".  

 

Regizorul Alexander Payne a explicat la conferinta de presa de ce a ales sa faca in alb-negru filmul sau: "Mi s-a parut potrvit pentu o astfel de poveste intima si mi-am dorit dintotdeauna sa fac un astfel de film. Alb-negru este o forma artistica, pe care din pacate, scopurile comerciale au exilat-o din cinematografie". Regizorul spune ca filmul sau este melancolic, dar ca in esenta, este despre o era a depresiei, dupa ce America a fost din nou zguduita de prabusirea economica in 2008. Regizorul a spus ca avea acest proiect in minte de 9 ani, insa a avut alte proiecte

 

"Este un film foarte bine realizat din punct de vedere dramatic si vizual si, cu siguranta va primi o nominalizare la Oscar", au scris cei de la independent.co.uk.

 

"Pe langa interpretarea magistrala a lui Bruce Dern, nu putini au fost cei care au remarcat-o pe June Squibb, cea care o joaca pe Kate, sotia lui Woddy, fiind de parere ca ar merita din plin premiul de cea mai buna actrita." a scris Hollywood Reporter.


Filmul se evidentiaza prin naturaletea si armonia cu care Payne a reusit sa combine drama actiunii cu momente de comedie, dar si prin calitatea exceptionala a actorului Bruce Dren. Filmul are proiectie speciala la Cannes, iar in cinematografele din SUA se lanseaza abia pe 22 noiembrie 2013.


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies