marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Moment unic in istoria Oscarurilor: cea mai tanara si cea mai in varsta actrita nominalizate vreodata se lupta pentru statueta. Cine este fetita de 9 ani care a uimit pe toata lumea

Minunata, surprinzatoare, incredibila au fost cateva din cuvintele de lauda pe care presa americana le-a avut la adresa tinerei actrite Quvenzhané Wallis.

Moment unic in istoria Oscarurilor: cea mai tanara si cea mai in varsta actrita nominalizate vreodata se lupta pentru statueta. Cine este fetita de 9 ani care a uimit pe toata lumea

In varsta de 9 ani Quvenzhané Wallis a devenit cea mai tanara actrita din istorie nominalizata la Oscar la categoria cea mai buna actrita in rol principal. Pentru prima data in istoria Oscarurilor batalia se va da intre cea mai tanara actrita Quvenzhané Wallis si cea mai in varsta actrita nominalizata vreodata Emmanuelle Riva (Amour) - 86 de ani.


Cele doua se lupta cu Naomi Watts ( The Impossible), Jessica Chastain ( Zero Dark Thirty) si Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook). Actrita de culoare Quvenzhané Wallis avea doar 5 ani cand a dat auditii si a fost alesa dintre 4000 de copii pentru rolul lui Hushpuppy in filmul independent Beasts of the Southern Wild de Benh Zeitlin, care a facut mare valva prin festivalurile de profil de anul acesta si care a primit si nominalizare la Oscar la categoria cel mai bun film.


Interpretarea lui Quvenzhané Wallis, in rolul unei fetite care vrea ca lumea sa o tina minte si peste un milion de ani si care lupta alaturi de tatal ei sa scape de un cataclism natural a transformat-o  intr-o adevarata vedeta chiar la debut. Cea mai tanara actrita castigatoare a unui Oscar la mult ravnita categorie, cea mai buna actrita in rol principal, este Marlee Matlin. Marlee care nu poate auzi din copilarie avea 21 de ani cand a fost premiata cu o statueta pentru rolul din Children of a Lesser God in 1987. Quvenzhané Wallis a trecut in fata lui Keisha Castle-Hughes, actrita neo zeelandeza nominalizata la categoria cea mai buna actrita in rol principal la varsta de 13 ani, in 2003, pentru interpretarea din filmul Whale Rider.

 

In acest an, la polul opus lui Quvenzhané Wallis se afla Emmanuelle Riva, actrita franceza, in varsta de 85 de ani pe care unele voci o numesc favorita la categoria Oscar pentru cea mai buna actrita in rol principal pentru filmul Amour de Michael Haneke, marele castigator din acest an de la Cannes. Un film sobru si crud, in acelasi timp tandru si emotionat despre iubire, imbatranire si moarte, Amour a castigat si inimile juratilor de la Cannes, care i-au acordat anul acesta Palme d’Or. Amour se lupta la alte doua categorii importante la Oscar in 2013 cel mai bun film, cel mai bun film strain. Mai usor de digerat fata de celelalte filme ale sale, Amour este insa poate cel mai personal pentru regizorul austriac.


Emmanuelle Riva s-a lansat in 1959 cu Hiroshima mon amour, de Alain Resnais. La 86 de ani pe care ii va implini chiar in ziua Oscarurilor, 24 februarie 2013, aceasta a devenit cea mai in varsta nominalizata la Oscar depasind-o pe actrita Jessica Tandy. Aceasta din urma avea 80 de ani cand a primit nominalizare (si statueta) pentru rolul din Driving Miss Daisy (1989).
 

 

Beasts of the Southern Wild
Regie: Benh Zeitlin
Distributie: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry si  Levy Easterly
 

Poate cel mai tandru si magic film prezentat la Cannes in acest an, Beasts of the Southern Wild, si-a castigat fani, iar Benh Zeitlin s-a lansat puternic cu acest debut solid. Indragit de critici si de public deopotriva, Beasts of the Southern Wild a obtinut Marele Premiu al Juriului la Sundance, cel mai mare festival de film independent din America de Nord, dar si Premiul Publicului la Festivalul de la Los Angeles. Este, totodata, alegerea criticilor „The New York Times” pentru filmul anului 2012. Eroina povestii este o fetita de 6 ani, Hushpuppy (Quvenzhané Wallis), care locuieste cu tatal ei (Dwight Henry) pe o insula amenintata de uragane. Cand apele invadeaza insula si lasa doar ramasite in urma – evenimente pe care le leaga, in imaginatia sa, de un animal preistoric si de topirea ghetarilor - Hushpuppy porneste in aventura vietii ei.
 

 

 

Amour
Regizor: Michael Haneke
Distributie: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert

Amour este o poveste despre iubirea matura dintre o femeie pe moarte si sotul ei, care incearca sa faca fata bolii acesteia. Georges (Jean-Louis Trintignant) si Anne (Emmanuelle Riva) sunt doi octogenari, fosti profesori de muzica si oameni cultivati. Fiica lor muziciana, traieste in strainatate cu familia ei. Intr-o zi, Anne are un accident. Dragostea care leaga cuplul va fi supusa unei dure incercari.


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies