marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Michael Douglas: Behind The Candelabra, filmul care l-a salvat de la depresie, lupta sa cu cancerul si provocarile unui proiect prea gay pentru Hollywood

Dupa ce a invins lupta cu cancerul, a infruntat probleme fiului sau care  ajuns in inchisoare din cauza traficului de droguri, Michael Douglas si-a adunat toate fortele pentru un rol despre care sigur se va vorbi multa vreme. Chiar inainte de premiera filmului Behind The Candelabra la Cannes, Michael Douglas a vorbit intr-un interviu acordat revistei New York despre provocarile de a intra in pielea lui Liberace si cum a castigat batalia cu cancerul.

Michael Douglas: Behind The Candelabra, filmul care l-a salvat de la depresie, lupta sa cu cancerul si provocarile unui proiect prea gay pentru Hollywood

 

La 68 de ani, Michael Douglas a avut curajul sa accepte cel mai controversat rol din cariera sa. Actorul il joaca pe Liberace in Behind The Candelabra, film care se afla in competitie la Cannes in acest an. Starul este asteptat pe covorul rosu de la Festivalul de Film de la Cannes, care va debuta pe 15 mai si se va incheia pe 26 mai.

Primul sau rol mare dupa ce castigat batalia cu cancerul ii poate relansa cariera la Hollywood, insa starul de 68 de ani a marturisit cat de chinuitoare a fost perioada in care a fost practic condamant la moarte dupa ce a aflat ca are cancer la gat, in faza finala.

"Stiam ca e ceva in neregula cu mine, simteam o durere insuportabila la dinti. Am crezut ca am o infectie, dar cand m-am dus la doctor nu mi-au dat decat antibiotice." a povestit actorul. Dupa cateva luni, la finalul lui 2010, actorul a fost chemat sa i se spuna cel mai tragic diagnostic posibil, ca are cancer in faza terminala. "Dupa biopsie, m-au sunat si m-am dus la ei. Mi-au zis ca am cancer la gat in faza a patra. Dupa ce m-am plans 9 luni si nu stia nimeni nimic, acum descopar ca am cancer? A fost o zi teribila".

 


Dupa auzul vestii, Hollywood-ul s-a ingrozit si deja etichetasera diagonsticul ca o sentinta la moarte. Slabit de tratamente si chimioterapie, Douglas petrecea ore in sir doar stand pe canapea. "Ma uitam mult la meciuri si sport, ceva la care sa nu stiu finalul." Dar, in mod fericit, forma de cancer pe care a avut-o putea fi tratata. Actorul considera ca boala sa este legata de karma, ca o pedeapsa pentru deceniile in care a avut succes si in care a obtinut 2 premii Oscar si patru Globuri de Aur.



"Asa este viata. Eram pregatit pentru o compensatie spirituala, lucrurile au fost prea bune pentru mine pentru prea mult timp. Cancerul te face sa renasti. Am simtit cum e sa fii pe marginea prapastiei, am pierdut multi prieteni, care aveau acelasi tip de cancer ca mine si asta te pune rau pe ganduri. Inainte de cancer, nu stiam ce film o sa fac, cum ma voi simti dupa terminarea lui, dar acum stiu un singur lucru: e minunat sa lucrezi. Poate ca a fost mai bine asa, lumea se intreba ce e cu mine, acum am revenit".


In 2012, Douglas, recuperat dupa tratamentele care au dat roade impotriva cancerului, a revenit in lumea filmului si a acceptat cel mai controversat rol posibil: actorul il joaca pe Liberace, cunoscutul artist gay, in Behind The Candelabra, ultimul film din cariera regizorului Steven Soderbergh. Douglas are parte de scene intime alaturi de Matt Damon, care joaca rolul iubitului lui Liberace. Subiectul filmului si scenele dintre cei doi au fost motivele care au speriat toate marile studiouri si au refuzat filmul. Pana la urma, proiectul a ajuns la HBO, care a dat unda verde si a sustinut din plin pelicula.

 

 

"Liberace iubea sexul si pe mine asta nu ma deranjeaza. Dar la un moment dat, Steven a decis sa includa o scena in care Liberace se uita la un film porno gay. I-am zis ca e prea mult. El imi zicea, <<e HBO, e in regula>>. Dar eu ma referam ca as vrea totusi sa vada si copiii mei, chiar daca este cu acordul parintilor filmul. Aceasta a fost singura mea obiectie. Pe langa acest aspect al sexualitatii sale promiscue, Liberace iubea decoratiunile, iubea casele, dar cel mai mult iubea cariera sa. Oamenii au crezut ca daca acest film scoate in evidenta sexualitatea, doar publicul homosexual va fi interesat de el. Dar in anii in care activa el doar publicul heterosexual era prezent la spectacolelele sale." a mai spus Douglas.

 

Behind The Candelabra nu este un film biografic, ci povestea de dragoste pe care Liberace a avut-o cu un tanar de 18 ani, jucat de Matt Damon. Relatia lor a fost una bizara, intensa, si tinand cont ca el avea 57 de ani si iubitul sau doar 18, a fost si extrem de controversata. "Am vrut sa fac ceva intim, care sa ii arate pe cei doi ca un cuplu normal.  In timpul carierie sale, Liberace era cel mai de succes artist din SUA, facea 400.000 de $ pe saptamana in anii '70, insa cand venea vorba de viata lui intima, era foarte rezervat.  Acest film este despre acea parte a vietii sale pe care nu a impartasit-o cu nimeni, e un act de imaginatie, dar sincer. Nu am vrut sa fiu nedrept, pentru ca toata lumea il iubea pe Liberace, a fost un om deosebit" a spus regizorul Steven Soderbergh."

 

 

Douglas n-a fost strain de scene de nuditate de-a lungul carierei si facea ravagii in Basic Instinct sau Fatal Atraction. Dar de aceasta data, Douglas a avut parte de un regim special. "Eu am fost fata in acest film. Eram dichisit, aranjat, machiat, stateam si cate 2 ore jumate la machiaj pe zi. Pana acum nu am mai facut asta, cariera mea s-a bazat pe roluri contemporane". Douglas a povesti cu sinceritate ca nu a repetat pentru scenele cu Matt Damon, dar ca sentimentul de ciudat a disparut dupa primul sarut: "Dupa primul sarut, nu ne-am mai simtit ciudat nici unul dintre noi. Cel mai greu lucru la scenele de sex e faptul ca toti cei care se uita se simt nevoiti sa judece. Toata lumea face sex, deci toata lumea are o parere si simte nevoia sa si-o exprime."

 

Ce l-a atras pe Michael Douglas cel mai mult la acest rol? "Imi aduc aminte ca adevaratul Liberace a venit si la noi acasa o data, eram cu tata. Dar ce m-a fascinat la el era modul in care privea camera: se uita direct in ea. Atunci putini faceau asta. Il vedeai la televizor si simteai ca se distreaza, ca ii place ce face. Se facea imediat placut si asta m-a intrigat mereu".

 

 

In 2010, Douglas si Soderbergh au pornit pe drumul lui Liberace, iar lor li s-a alaturat Matt Damon. "Am fost surprins sa vad ca a acceptat rolul lui Scotty, este o decizie curajoasa din partea lui. Dar m-a bucurat. Insa la scurt timp am aflat ca am cancer si a trebuit sa amanam productia. Acest film a venit ca un cadou".  Filmul a intrat in competitie la Cannes, iar presedintele juriului Thierry Fremaux a declarat ca a fost total impresionat de film.  Se spune ca Fremaxu l-a rugat pe Soderbergh sa accepte ca filmul sau sa aiba un loc proeminent in competitie in acest an.

 

Soderbergh si Douglas au fost impresionati de cu totul altceva la Liberace: un profesionalism incredibil. "Muncea enorm de mult, cand Scott a devenit dependent de droguri, munca lui Liberace a inceput sa fie mai slaba. Cand ma uit la film, uit ca eu sunt Liberace si ca Scott e Matt Damon. Apoi, uit ca sunt doi barbati si imi dau seama ca e vorba de familie si acel moment cand cel drag depaseste limita si nu il poti ierta. Singurii oameni pe care ii poti ierta neconditionat sunt cei din familie, iar Lee a incercat asta cu Scott, insa n-a reusit decat dupa ce el a murit.".

 

Behind The Candelabra se afla in competitie la Cannes unde va avea premiera zilele acestea.

 


Galerie foto


Modifică setările cookies