marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Matthew McConaughey, actorul care a avut curajul sa o ia de la capat la 44 de ani cu un film refuzat de 86 de ori in 20 de ani: sacrificiile pe care le-a facut pentru rolul vietii

Matthew McConaughey a devenit anul acesta din printul comediilor romantice in starul pe care toata il admira, favorit la Oscar in seara de 2 martie. Actorul de 44 de ani a avut curajul sa faca cea mai mare schimbare din cariera, a refuzat timp de 2 ani orice rol asemanator cu cele precedente si a inceput cautarea rolului vietii. Si l-a gasit, in Dallas Buyers Club, un film impresionant, in care face cel mai bun rol din cariera lui. McConaughey este considerat favoritul la Oscar in acest an, cu o interpretare pe care putini actori reusesc sa o faca atat de stralucitoare.

Matthew McConaughey, actorul care a avut curajul sa o ia de la capat la 44 de ani cu un film refuzat de 86 de ori in 20 de ani: sacrificiile pe care le-a facut pentru rolul vietii

 

Pentru rolul din Dallas Buyers Club, Matthew McConaughye a slabit pana a ajuns cu o silueta scheletica, ce aducea aminte de Christian Bale in Masinistul. Dar el nu a impresionat doar cu aspectul fizic, ci si cu umanitatea pe care i-a adus-o unui personaj pe care nu il admiri la inceput, dar pe care ajungi sa-l indragesti spre final.

"Este prima data in cariera in care pierd bani, fara gluma. Am refuzat orice rol timp de 2 ani pana a aparut acest film." spune actorul intr-un material pentru VarietyMatthew McConaughey si-a reinventat total cariera anul trecut, iar fanii sai au numit aceasta perioada drept "McConaissance".  Actorul de 44 de ani si-a cladit o cariera de peste doua decenii cu filme de comedie sau actiune. Si totusi, in toate a reusit sa se remarce si sa iasa in evidenta. Actorul insa a simtit nevoia de o schimbare. Doi ani a refuzat orice rol asemanator cu cele precedente si a pornit in cautarea rolului unei vieti. Si l-a gasit dupa ce producatorii i-au oferit rolul principal in drama Dallas Buyers Club, in regia lui Jean Marc Valle, despre lumea bolnavilor de SIDA in anii '80. In film, este joaca rolul lui Ron Woodroof, personaj real, care a reusit prin cazul sau delicat sa schimbe sistemul. Diagonistat cu HIV, acestuia i s-au dat doar 6 luni de viata, insa a mai trait 7 ani. In aceasta perioada, s-a razvratit impotriva sistemului medical, a refuzat medicamentele oferite si netestate si a adus pe piata neagra medicamente alternative, care i-au si prelungit viata. Actorul a impresionat nu doar cu interpretarea, ci si cu transformarea fizica.

 

 

 

Pana acum, McConaughey  a luat toate trofeele importante si este considerat favorit in noaptea de 2 martie. Intepretarea sa a fost laudata pentru onestitatea cu care actorul isi creioneaza personajul si pentru modul emotionant in care arata lupta unui pacient bolnav de SIDA cu aceasta boala necrutatoare, iar casele de pariuri il dau drept marele castigator la Oscar, chiar daca cel mai dur rival al sau in aceasta categorie este Leonardo DiCaprio.

 


Timp de un deceniu, criticii nu l-au luat foarte in serios, fiind considerat un actor atragator, care impresiona cu fizicul sau, dar fara sa ofere roluri grele. Si totusi, reusesa in fiecare film sa se remarce prin carisma sa. McConaughey nu regreta nici un film din cariera sa, din contra, consider ca este la fel de dificil sa faci comedii: "E greu sa faci o poveste care poate s-a mai spus si al carui final il cunosti. "
 

Insa, rolul lui Ron Woodroof i-a permis sa isi puna in valoare adevaratul talent, pentru care cinefilii il considera favorit la Oscar. "Cred ca si peste 25 de ani, cand fanii se vor gandi la el, se vor referi imediat la Dallas Buyers Club. El face o interpretare extraordinara" sunt de parere criticii de film de la BBC.


"Imi place sa joc, imi place sa fiu actor, si in acest moment al carierei, vreau sa arat tot ce pot" spunea McConaughey in urma cu cateva luni. "Dallas Buyers Club nu este un film despre moarte, ci despre dorinta de a trai, de a supravietui" spune superb actorul de 44 de ani. Regizorul a dezvaluit ca i-a fost teama intitial sa ii ofere rolul . "Nu prea il vedeam pe el in acest rol, dar la auditie mi-am dat seama ca este un om care cauta noi provocari in viata si e dispus sa faca multe. Apoi, m-am uitat la el si i-am zis <<uite cat de bine arati, cum o sa slabesti atat?>>. El mi-a zis sa stau linstit ca se descurca. A fost un act de curaj din partea amandurora si iata ca am reusit". Reinventarea sa a inceput cu Magic Mike, care, chiar daca a fost o comedie, i-a permis lui McConaughey sa improvizeze, creand un personaj fermecator si simpatic. Au urmat Killer Joe si Mud, alte doua filme care i-au permis ascensiunea catre roluri cu substanta.

 

 


Actorul a recunoscut ca i-a fost frica sa stea deoparte 2 ani, dar simtea nevoia sa faca asta. "Am trecut de 40 de ani, mi-am intemeiat o familie, simteam nevoie sa fac altceva. Si da, mi-a fost frica, insa sotia mea, Camila, a fost cea care m-a sustinut si mi-a oferit incredere". Cand s-a vazut prima data pe ecran, in film, socul a fost urias pana si pentru el. "M-am vazut atat de slab si total schimbat...Mi-am zis <<la niaba, McConaugey, arati ca o reptila.>>. "


Dallas Buyers Club poate fi numit "copilul" lui. Dupa ce 20 de ani, toata lumea a refuzat sa faca acest film, inspirat din caz real, McConaughey a facut toate eforturile pentru ca filmul sa apara. Scenariul lui Melisa Wallack a tot umblat pe la diverse staruri, de la Brad Pitt la Ryan Gosling, si a fost refuzat de 86 de ori, pana cand MConaughey a citit scenariul si a scos din propriul buzunar un buget de 8 milioane de $. Filmarile au durat 28 de zile, si atat MConaughey, cat si Jared Leto, nu au iesit deloc din personajele lor.

 


McConaughey a fost mana dreapta a regizorului canadian Jean Marc Valle: acesta s-a implicat in scenariu, a rezivuit scene si chiar a dat o mana de ajutor la montaj si editare. "Matthew m-a facut mereu sa vreau sa fiu mai bun, a fost o provocare sa lucrez alaturi de el, dar una frumoasa. Ron, in viata reala, a fost liderul unei miscari, iar Matthew a surprins asta foarte bine. Insa, ceea ce mi s-a parut genial este umanitatea pe care el a adus-o eroului sau. Poate fi la fel de indraznet ca Ron si la fel de fermecator. Cand a dat proba, erau 250 de persoane in camera. Toti am fost dat pe spate, pe langa talent, are acea umanitate viscerala, care te face sa il indragesti pe loc" a mai spus regizorul.

Cei de la The Telegraph sunt si mai indrazneti si il numesc "noul Paul Newman". Matthew este exemplul perfect al unui star capabil sa joace si roluri grele, de care Hollywood-ul a profitat si l-a transformat intr-un stat de box-office. "Nu m-a deranjat niciodata faptul ca apaream fara camasa in filme. Da, asta m-a ajutat enorm si eu ma distram, faceam de placere tot ce faceam."

Rolul lui Ron Woodroof e total altceva fata de cele precedente, si intr-un fel, i-am putut vedea furia pe ecrane: "In toate acele scene, stii care e emotia cea mai puternica? Furia. Si asta l-a tinut pe Ron in viata.".

Matthew McConaughey pare sa traiasca cea mai frumoasa perioada din viata lui. Dintr-un burlac convins, acum este casatorit cu modelul brazilian Camila Alves, care i-a daruit si 3 copii. "Mi-am dorit intotdeauna sa fiu tata. Si intr-o zi, mi-am dat seama ca viata mea este mai frumoasa decat viata mea profesionala. Cred ca atunci mi-am dat seama ca am nevoie de o provocare in cariera."

 

Desi toata lumea crede ca s-a infometat ca sa ajunga atat de slab, el spune ca nu a fost chiar asa. "Nu am murit de foame, dar am avut portii foarte mici si putine alimente. Dar am avut 4 luni la dispozitie si m-am descurcat. Cel mai mult m-a ajutat faptul ca am putut sta de vorba cu familia lui Ron si sa aflu detalii din interior. Asta a fost arma mea secreta.

Ce l-a impresionat cel mai mult in acest film? "Exista o scena in care personajul meu merge la Dr. Eve Saks (Jennifer Garner). Ajung la ea in birou si ii cer AZT. Primul lucru care m-a marcat a fost faptul ca nu am zis niciodata cuvintele: Sunt pe moarte! Mi-a zdruncinat sufletul si m-a trantit la pamant. Iar apoi, am pierdut. Am fost lovit de frica si furie. Nu stiam cat de greu si de dificil ar fi sa spun aceste cuvinte la persoana intai", a marturisit McConaughey.
 

Gala Premiilor Oscar se va desfasura duminica noapte, pe 2 martie si va fi transmisa LIVE TEXT pe www.procinema.ro, incepand cu ora 3 noaptea.

 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies