marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Lupita Nyong'o, nasterea unui nou star la Hollywood: de ce a numit-o presa Jennifer Lawrence a Kenyei si cum a marcat-o rolul sclavei din 12 Years a Slave

Lupita Nyong'o este numele de pe buzele tuturor in aceasta perioada, dupa ce debutul ei din 12 Years a Slave a impresionat pe toata lumea. Desi este la primul ei rol cinematografic, Lupita, cea care o joaca pe Patsey, sclava de pe plantatia maleficului Edward Epps (Michael Fassbender) a primit deja o nominalizare la Oscar si cu siguranta vom mai auzi de ea in urmatorii ani.

Lupita Nyong o, nasterea unui nou star la Hollywood: de ce a numit-o presa Jennifer Lawrence a Kenyei si cum a marcat-o rolul sclavei din 12 Years a Slave

Alaturi de Barkhad Abdi, somalezul care a debutat in acest an in Captain Phillips si care a trait o viata grea in tara sa natala, Lupita este rising starul acestui sezon de Oscar. Dar, spre deosebire de Abdi, ea nu are o poveste trista in spate, insa ramane la fel de fascinant parcursul ei catre Oscar, dupa rolul memorabil din 12 Years a Slave.

 

Lupita s-a nascut in Mexic, a crescut in Kenya si a fost educata in SUA. A absolvit Universitatea Yale, sectia Actorie si Arta Dramatica. Este fiica unui senator kenyan din Mexic, a facut cursuri de regie, dar si-a dorit de mica sa devina actrita.

 

 

In 2004, Lupita Nyong'o lucra ca asistenta de productie a lui Ralph Fiennes la filmul The Constant Gardener, pe platourile din apropierea casei ei, din Nairobi.  "Ralph m-a intrebat ce vreau sa fac cu viata mea, iar eu i-am raspuns, in cel mai timid mod, ca vreau sa fiu actrita. Iar el a oftat indelung si mi-a spus <<Lupita, apuca-te de actorie, doar daca nu poti trai fara ea. >>" a povestit actrita intr-un interviu pentru The Telegraph. La vremea aia a considerat intelept sfatul, tinand cont de cat de imprevizibila este actoria.


 

 

 

 


Insa, in 2012, a primit rolul care i-a schimbat viata pentru totdeauna, la doar cateva saptamani dupa ce a absolvit Universitatea Yale. Iar acum, Lupita a venit pe scena marilor staruri la Hollywood, dupa ce a fost nominalizata la Globul de Aur si Premiile Oscar, urmand ca pe 2 martie sa afle daca il si castiga.


In 12 Years a Slave, Lupita o joaca pe Patsey, o sclava ce culege bumbac pe plantatia stapanului Edward Epps (Michael Fassbender), dar care trebuie sa suporte si comportamentul violent al lui Epps. Una dintre cele mai tulburatoare scene din film este cea in care Patsey este biciuita fara mila de Epps, care vrea sa ii dea asa o lectie.


Drama 12 Years a Slave este bazata pe romanul autobiografic al lui Solomon Northup, personaj interpretat in film de Chiwetel Ejiofor. Solomon este un om de culoare educat, cu familie, care a locuit in  New York, in 1853. Acesta este abordat intr-o zi de doi barbati, care ii ofera o slujba in Washington, dar cand Solomon apare pentru a incepe munca, acesta este rapit si fortat sa devina sclav pentru urmatorii 10 ani. Michael Fassbender va juca rolul lui Edwin Epps, stapanul de sclavi care timp de 12 ani, i-a marca viata fizic si psihic lui Solomon.
 

De la primele vizionari, 12 Years a Slave a fost catalogat drept un film impresionant, dar tulburator din cazua scenelor de violenta si brutalitate. Impactul nu e doar vizual, ci si emotional: oameni batuti, familii dezbinate, copii luati de langa mame, plus o scena de viol ingrozitoare, in care apare chiar Lupita.

 

 


Dupa ce Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) ajunge la plantatia lui Epps, o cunoaste pe Patsey, sclava de care Epps este indragostit, dar nefiind capabil sa arate sentimentele de dragoste, acesta prefera sa o umileasca, bata si tortureze. Patsey este mereu in pericol si la cheremeul stapanului ei, iar asta o face sa isi doreasca sa nu mai traiasca. Una dintre cele mai puternice scene este cea in care Patsey il roaga pe Solomon sa o omoare, pentru a o scapa de suferinta si viata ingrozitoare pe care este obligata sa o traiasca. Dar Lupita mai are si alte momente in care induioseaza pana si cea mai de piatra inima: in scena in care fuge de pe plantatie pentru o bucata de sapun, dar este pedepsita asupru si biciuita pana cand spatele ei este inrosit de sange.

Insa cel mai greu moment probabil ca a fost scena in care Epps o violeaza. De altfel, nici pentru actorul irlandez Michael Fassbender (nominalizat si el Oscar pentru rol) nu a fost usor momentul: intr-un interviu acordat in turneul de promovare, Fassbender a declarat ca a lesinat dupa acea scena, care l-a consumat enorm de mult din punct de vedere emotional.

 


Lupita ofera o interpretare rara, in care balanseaza emotia cu respectul de sine. "Exista o replica in memoriile lui Northup, in care o descrie pe Patsey ca avand o <<noblete in miscari, pe care nici munca fizica grea, nici extenuarea, nici represiunea nu i-o puteau fura>. " Iar Lupita a surprins cu maiestrie aceasta descrie: desi este tratata ca un animal de toti  - sotia lui Epps, care este geloasa, nu ii oferea nici macar sapun sa se spele- reuseste sa pastreeze o gratie induiesatoare in acea scena, in care este biciuita pe pielea goala pana cand lesina, doar ca pentru ca a vrut o bucatica de sapun. "Stapana nu imi niciodata nici macar o bucatica de sapun, iar eu miros atat de urat, incat imi vine sa vomit" ii spune cu lacrimi in ochi Patsey lui Epps. In acea scena, ochii Lupitei vorbesc mai mult decat o mie de cuvinte exprimand oroare, durere si suferinta.

Dupa debutul sezonului de premii, Lupita a atras atentia presei si pentru aparitiile ei elegante. La Globurile de Aur a fost pusa pe lista celor mai bine imbracate vedete, intr-o rochia rosu sangeriu de la care nu iti puteai lua ochii. Toate aparitiile ei sunt impecabile, dand dovada de bun gust si eleganta. Majoritatatea fanilor s-ar fi asteptat ca Lupita sa fie o femeie proaspat descoperita, dintr-un loc uitat de lume din Kenya, insa Lupita este deja un star.

 

 

 

A doua auditie din viata ei a fost cu regizorul Steve McQueen, care i-a oferit rolul din 12 Years a Slave. "Am stiut imediat ca ea e perfecta, are o vulnerabilitate incredibila, dar si o forta grozava" a spus regizorul pentru The Telegraph.

 

 

Cei de la Wire au numit-o chiar "Jennifer Lawrence a Kenyei" pentru forta actoriceasca pe care o are chiar de la debut, dar si pentru faptul ca imediat s-a facut placuta si a atras simpatia atat celor de la Hollywood, cat si a cinefililor. Brad Pitt a spus chiar ca vrea sa fie mentorul ei si are planuri mari din punct de vedere profesional, dupa ce s-a declarat vrajit de intepretarea ei din 12 Years a Slave, unde are si el un rol minor, dar important. El este si producatorul filmului

 

 

 

 

 

Lupita a crescut in Kenya, unde tatal ei a inceput sa predea la Universitatea din Nairobi. A trait in clasa de mijloc si spune ca adora sa se joace cu papusile Barbie. Primul film care a marcat-o a fost The Color Purple, adaptarea lui Steven Spielberg dupa romanul lui Alice Walker. Atunci, la 9 ani, a vazut-o pe Whoopi Goldberg pe ecrane: "Era prima persoana ca mine pe care am vazut-o pe ecran. Whoopi avea parul ca al meu, avea aceeasi culoare a pielii, asa ca m-am gtandit ca poate voi reusi sa fac o cariera din actorie" a marturisit Lupita.

La 19 ani insa a ales regia si s-a inscris la Colegiul Hampshire, Massachusetts, pentru a studia filmul si teatrul. "Cred ca inca nu eram pregatit sa imi recunoscc mie insami ca vreau sa devin actrita. Asa ca am trecut la planul B, regia si cred ca asta mi s-a parut mai usor de acceptat in comunitatea mea."


In 2009, a scris, produs si regizat documentarul My Genes, despre oamenii albinosi din Kenya, dar in inima ei n-a renuntat niciodata la actorie. Apoi a urmat, Universitatea din Yale. Rolul din 12 Years a Slave i-a adus si multa presiune pe umeri. "M-am simtit intimidata, in fiecare zi ma gandeam ca o sa sune telefonul si Steve o sa imi spuna ca a facut o greseala. Parintii mei se temeau foarte tare pentru alegerea mea. Dar cand le-am spus ca fac un film in care apare si Brad Pitt, atunci s-au gandit serios ca am o slujba cu o perspectiva. Asa ca a trebuie sa las deoparte timiditate si sa imi fac treaba" a mai povestit Lupita.

 

 

 

Cu 6 saptamani inainte de inceperea filmarilor, Lupita s-a apucat de cercetare pentru rolul ei si a citita cartea lui Northup, unde sunt oferite mai multe detalii despre trecutul ei: tatal ei era un slav din Guineea iar ea i-a fost vanduta lui Epps inca de mica. Imediat a devenit preferata casei, avea voie in casa si primea dulciuri, dar dupa ce Epps a inceput sa o atraga sexual, a fost izgonita si tratata din ce in ce mai crud. "Deci, relatia dintre Patsey si Epss nu este doar sexuala, dar are si o latura de parinte-copil, intr-un mod ciudat. E normal sa ai si Sindromul Stockholm, in care devii atrasa intr-un mod bolnav de cei care iti fac rau. In fiecare zi exista aceasta confuzie: unde a disparut dragostea?".


Ea si Michael Fassbender, cu care imparte cele mai dure scene din film, au incercat sa pastreze o atmosfera cat mai placuta pe platou, intre scene. "Ar fi fost o nebunie daca ramaneam in pielea personajului. Eu si Michael aveam ritualul nostru, de a incerca sa facem totul cat mai placut cand nu filmam scene ingrozitoare. Inainte si dupa scene, nu ne ziceam nimic, ci ne tineam de mana si ne uitam unul in ochii celuilalt. Personajele noastre sunt atat de diferite si indepartate, dar noi trebuia sa gasim o conexiune pentru a putea ajunge in acel punct cathartic" .

 


Actrita a mai povestit si despre chinurile fizice: "Am dormit intr-o noapte cu acele urme de bici false, erau prostetice, dar ma dureau, insa mi-am dat seama ca durerea mea e temporara, in schimb ce durerea lui Patsey era vesnica. Nu puteam dormi decat pe burta. SI mi s-a rupt sufletul gandindu-ma cata suferinta a indurat. Tot ce si-a dorit a fost sa fie eliberata prin moarte si nici macar asta n-a primit".


Acum o luna, a vazut si ea pentru prima data 12 Years a Slave. "Eram o epava. Dar era o experienta cathartica. Am fost coplesita de ce am vazut pentru ca era o determinare nearticulata a tuturor celor implicati de a face acest film si de a spune o poveste cutremuratoare si impresionanta.

 

Sursa foto: Getty


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies