marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Lincoln: adevar si minciuna in filmul lui Steven Spielberg, cea mai controversata scena din film

Fara indoaiala, Steven Spielberg a indraznit sa mearga, pentru a-l intelege pe Abraham Lincoln, acolo unde niciun alt cineast n-a mai ajuns.

Lincoln: adevar si minciuna in filmul lui Steven Spielberg, cea mai controversata scena din film


Istoricul american Harold Holzer, care a colaborat cu Steven Spielberg pentru a-l readuce la viata pe al 16-lea presedinte din istoria Statelor Unite, dezvaluie pentru dailybeast.com ce este fals si ce este adevarat in filmul care a cucerit publicul si critica de film de peste Ocean. Cu o distributie mai mult decat impresionanta formata din Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn, James Spader, Tommy Lee Jones, Lincoln a strans deja din box office-ul american 143 de milioane de $ si inca nu a avut parte de lansare in afara Statelor Unite.

Pe langa succesul comercial, filmul a devenit cea mai nominalizata pelicula la Globurile de Aur ( 7 nominalizari) din cariera lui Steven Spielberg si are mari sanse sa se impuna decisiv si la Oscaruri in 2013.

Este 1865, in timp ce Razboiul Civil American se intreapta implacabil catre final, presedintele reales Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis) incearca sa treaca Amendamentul care va interzice pentru totdeauna sclavia in Statele Unite. Insa obiectivul sau este o cursa impotriva timpului pentru ca pacea se poate instala oricand iar daca pana atunci amendamentul nu se voteaza, statele sudiste il vor opri pana sa ajunga lege. Lincoln trebuie prin orice mijloc posibil sa obtina suficiente voturi de la un Congres care i se impotriveste inainte de a sosi pacea si a fi prea tarziu. Cu toate astea se afla intr-o dilema morala: pacea ar salva mii de vieti. In timp ce poporul american se confrunta cu propria constiinta pentru libertatea tuturor, Lincoln are si el o criza de constiinta: sa incheie razboiul sau sa incheie sclavia.

Cand Casa Reprezentantilor din Senatul american a votat intr-un mod dramatic al 13-lea Amendament din Constituatia Americana, prin care este abolita sclavia, sarbatoarea a erupt pe strazile din Washington. In viziunea lui Steven Spielberg, dupa vot, mult dispretuitul politician republican radical Thaddeus Stevens schioapata cu un picior diform pe strazi in drumul catre casa, unde renunta la peruca si i se alatura in pat amantei sale - o servitoare negresa de culoare careia ii arata actul in original prin care se abolea sclavia in SUA. Thaddeus Stevens interpretat de Tommy Lee Jones rezuma perfect evenimentele din acele zile si cursul filmului pana atunci - Amendamentul din Constitutia americana care a adus cea mai mare libertate a fost obtinut  "prin coruptie, sprijinit si instigat de cel mai nobil om din America" -  Abraham Lincoln.

 

Nu e de mirare ca specialisti, istorici, profesori, s-au inarmat pana in dinti inainte de a viziona filmul pentru a raporta greselile care s-au strecurat. Unele voci l-au acuzat pe cinestul in varsta de 66 de ani chiar de manipulare. Harold Holzer a trecut in revista cateva din neconcordantele istorice din film. Prima Doamna a Statelor Unite, Mary Lincoln, jucata de Sally Field, nu a stat niciodata in loja din Casa Reprezentantilor pentru a asista la votul Amendamentului - asa ceva ar fi fost de neconceput in 1865. Congressmenii au votat alfabetic (dupa numele lor) si nu dupa statele pe care le reprezentau, asa cum o fac in film. Un alt exemplu: un trio politic format din colaboratori ai lui Lincoln, trimis chiar de presedinte pentru a mitui congresemanii nedecisi sa voteze "da" (in favoarea abolirii sclaviei) glumesc spunand ca le este din ce in ce mai greu pentru ca pe modelele de 50 centi se afla chipul presedintelui. In realitate, chipul lui Abraham Lincoln a aparut pe aceste monede la 4 ani dupa moartea lui.

 


Pana si scena de deschidere a filmului este total neverosimila: pelicula se deschide cu doi soldati ai armatei "unioniste" (a Statelor de Nord din timpul Razboiului Civil) - unul alb, altul de culoare, care ii recita lui Abraham Lincoln pe front pasaje din Discursul de la Gettysburg. Cuvantarea tinuta de Presedintele Statelor Unite, Abraham Lincoln, cu patru luni si jumatate inainte de victoria decisiva a armatelor Uniunii impotriva celor ale Confederatiei in Batalia de la Gettysburg este unul dintre cele mai des citate discursuri din istoria Statelor Unite si foarte popular astazi, insa este putin probabil ca atunci sa fie atat de cunoscuta si memorata cuvant cu cuvant de soldatii americani. Un alf fapt istoric ce contrazice filmul / viziunea lui Spielberg este scena de final, care il arata pe Lincoln mort: in realitate acesta se afla asezat diagonal pe pat, gol sub o patura, iar in pelicula, Lincoln isi da ultima suflare in pijamale, ghemuit in pozitia fetus.

Pana si Steven Spielberg a recunoscut  toamna trecuta in timpul aniversarii a 149 de ani de la Discursul de la Gettysburg, ocazia cu care a tinut un discurs in fata a 9000 de oameni la Gettysburg ca "este o tradare a muncii unui istoric sa explorezi necunoscutul, insa este treaba unui cineast sa-si foloseasca imaginatia si creativitatea pentru a recrea ceea ce istoria nu a tinut minte."

 


"Faptul ca cei doi soldati recita discursul lui Lincoln simbolizeaza angajamentul pe care o aveau fata de cauza, prezenta lui Mary Lincoln in Casa Reprezentantilor arata cat de legate erau partea publica si cea privata din viata presedintelui american. Cea mai indrazneata scena din film -  cea in care puternicul lider al republicanilor Thaddeus Stevens, chel, in pat cu amanta sa, o menajera de culoare in fata careia recunoaste ca cel de-al 13-lea Amendament al Constitutiei Americane a trecut cu ajutorul coruptiei  - nu a fost una departe de adevar. Nu era un mare secret in Washington la acea vreme ca acesta a avut o relatie de 23 de ani cu menajera sa de culoare -  Lydia Hamilton Smith. Poate ca Thaddeus Stevens nu a pronuntat acele cuvinte atunci, insa asta a gandit cu siguranta. Cateodata istoria este mai dramatica decat orice fictiune" a povestit Harold Holzer.

 

Un alt detaliu important care a generat controverse in randul publicului american a fost vocea lui Abraham Lincoln. Desi nu sunt inregistrari istorice care sa dovedeasca cum suna in realitate vocea presedintelui american, prima reactie la vocea lui Daniel Day-Lewis a fost una lipsita de entuziasm.  Daniel Day Lewis i-a cerut lui Steven Spielberg un an pentru a se pregati de acest rol. Actorul britanic a folosit o voce mai ridicata, dar blanda in acelasi timp, pentru ca a considerat ca asa i s-ar fi potrivit cel mai bine personajului sau: "Exista numeroase documente despre cum suna vocea lui Lincoln, care sustin faptul ca Lincoln avea o voce ridicata. Asta il ajuta mult pentru ca si cei aflati la distanta ii puteau auzi discursul." a spus actorul. In 2011, Steven Spielberg a primit la studiourile Universal un pachet pe care era desenat in semn de avertisment un craniu: in el se afla o inregistrare cu vocea lui Daniel Day-Lewis in ipostaza lui Lincoln. "De atunci am stiu ca el e omul potrivit" a povestit regizorul.

 

Lincoln va avea premiera in Romania pe 1 februarie.

 


 

Nominalizarile celei de-a 85 editie a Oscarurilor vor fi anuntate joi, 10 ianuarie, ora 15.30 ( ora Romaniei) si vor fi transmise LIVE VIDEO pe www.procinema.ro!


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies