marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Life of Pi: cel mai greu film din cariera lui Ang Lee, de ce a petrecut un an pentru a crea cel mai spectaculos tigru vazut vreodata in filme

Filmul lui Ang Lee este ecranizarea unei carti vanduta in intreaga lume in milioane de exemplare. Inca de la inceputul anului, cand s-au lansat primele imagini din Life of Pi, fanii cartii se intrebau daca Ang Lee va fi capabil sa realizeze o ecranizare la fel de buna ca romanul care a incantat milioane de oameni. Romanii au ocazia din aceasta saptamana sa daca filmul in cinematografe. 

Life of Pi: cel mai greu film din cariera lui Ang Lee, de ce a petrecut un an pentru a crea cel mai spectaculos tigru vazut vreodata in filme

Cunoscut ca un regizor care abordeaza teme si filme extrem de diverse si care sfideaza ca aceastea sa fie etichetate, Ang Lee a creat in LIFE OF PI o poveste despre credinta plina de culoare si frumusete, care cu siguranta va rezista testului trecerii timpului.

Cineastul ai carui bunici au fost executati in timpul Revolutiei Culturale din China si ai carui parinti au fugit in Taiwan la nasterea sa, si-a inceput cariera ca regizor in America, studiind la New York University.  Filmele sale au fost extrem de discutate - iar LIFE OF PI nu a facut exceptie de la regula.  In varsta de 54 de ani, Ang Lee a mai regizat peliculele "Ingredientele vietii/ Eat Drink Man Woman" (1994), "Ratiune si simtire" (1995), bazat pe un roman de Jane Austen, "Ride with the Devils" (1999) si "Tigru si dragon" (2000), castigator a patru premii Oscar, "Hulk" ( 2003). Cineastul taiwanez a casatigat premiul Oscar pentru regie cu filmul "Brokeback Mountain - O iubire secreta", cu Heath Ledger si Jake Gyllenhaal.



Ang Lee a dezvaluit insa pentru telegraph.co.uk ca, din punct de vedere cinematografic, LIFE OF PI a fost cel mai greu lucru pe care l-a facut in cariera sa: "Un copil, apa, animale mari, efecte speciale complicate si totul trebuia sa fie intr-o barca mica. Suna ca un cosmar pentru orice regizor. Mi s-a parut ca este dificil si provocator, asa ca m-am motivat si mi-am spus <<O sa fac asta>>, insa odata ce m-am implicat, imi spuneam ca e cea mai proasta idee ca m-am apucat de el."
 


Subiectul cartii/filmului este unul mai mult decat interesant pentru ca Life of Pi spune povestea unui tanar care supravietuieste unui naufragiu. Desi supravietuieste, Pi este nevoit sa pluteasca in deriva pe apa, intr-o barca de salvare alaturi de un superb tigru bengalez. In mod normal cel mai puternic supravietuieste hranindu-se cu cel slab, dar aici tanarul se va folosi de cunostintele sale pentru a opri instinctele de pradator.

Regizorul a discutat despre cateva dintre problemele pe care le-a intampinat  facand acest film: "Este ca si cum te-ai uita in ochii lui Richard Parker (numele tigrului bengalez ce apare in film). Este foarte inspaimantator. Cum aduci aceasta poveste, care se petrece pe apa, pe ecrane? Si mai important cum te descurci cu un buget mare si o carte filosofica. Cum pastrezi echilibrul?"

O mare parte din film este povestea ratacirii pe mare a unui adolescent indian alaturi de o zebra, un tigru, o hiena si un urangutan. "Frica este cea mai puternica emotie a noastra. Ma forteaza sa dau tot ce am mai bun, insa nu vreau sa ma prabusesc,  vreau sa agung la marginea stancii. De asta, as incerca bungee jumping, insa nu as putea sa ma arunc fara corzi niciodata. Sa te simti pe marginea prapastiei, la limita, asta ma incanta" a povestit regizorul.

Cineastul a acceptat sa fac acest film acum patru ani si imediat a decis ca va fi 3D: "Am crezut ca daca ii adaug o noua dimensiune va merge. Mi-am dorit ca experienta filmului sa fie unica. 3D-ul este este un nou limbaj cinematografic si nimeni nu-l considera inca drept o forma de arta."  Regizorul, care traieste de 30 de ani in SUA, a dezvaluit ca de cateva ori si-a pierdut cumpatul la filmari si ca a petrecut un an testand moduri de a realiza prin CGI faimosul tigru din cartea lui Yann Martel. El a fost personajul sau principal pana sa-l aleaga pe tanarul actorul Suraj Sharma care este chiar fiul unor matamaticieni. "Care au fost sansele ca doi matematicieni sa aduca pe lume un copil care joaca intr-un film numit <<Life Pi>> " s-a intrebat amuzat regizorul.

Pelicula a fost turnata intr-un bazin care genereaza automat valuri, construit pe un fost aeroport in Taiwan. "Am fost norocosi ca Suraj este mic de inaltime. Filmarile au fost dificile, insa nu s-a plans, nu s-a ranit, nu s-a imbolnavit si nu s-a purtat prost pe parcursul lor. A dus tot filmul in spate. A fost un risc urias din partea producatorilor. Si am fost norocosi si cu tigrul." 4 tigri reali au fost folositi pentru a captura esenta ferocitatii lui Richard Parker, insa in cele mai multe scene din film, tigrul a fost generat pe calculator.


Regizorul planuise initial sa-l foloseasca pe Tobey Maguire pentru a juca rolul scriitorului canadian care creeaza povestea lui Pi, insa pentru ca era mult mai popular fata de restul distributiei, a decis sa renunte la el in favoarea unui actor mai necunoscut.


"Nu fac film pentru ca asta este meseria mea. Fac filme pentru ca asta este ceea ce imi place. Aleg povestile care imi solicita un raspuns visceral, pentru ca ma fac sa simt ceva, altfel nu are niciun rost. Cred ca este mai bine daca nu cunosc foarte multe despre material. Nu stiam nimic despre cowboy gay din Wyoming, insa am plans dupa ce am citit Brokeback Mountain si asta a fost un semn bun. Am fost fascinat cand am terminat de citit Life of Pi, insa nu credeam ca poate ajunge un film. La fiecare film pe care il fac sunt un sclav, nu un stapan. Fac orice pentru a-l face infloreasca si ca cei din jurul meu sa creada in el. Asta este viata mea timp de doi ani in jurul unui film, pentru Life Of Pi au fost 4 ani" a mai declarat regizorul.

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies