marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Legendarul actor Kirk Douglas implineste 100 de ani. "Spartacus" era considerat de apropiati un "fanfaron, egocentric si incapabil sa suporte criticile"

Legendarul actor si producator american Kirk Douglas implineste vineri 9 decembrie respectabila varsta de 100 de ani, relateaza ziarul spaniol ABC si agentia EFE, care i-au dedicat articole omagiale, conform Agerpres.
Legendarul actor Kirk Douglas implineste 100 de ani. Spartacus era considerat de apropiati un fanfaron, egocentric si incapabil sa suporte criticile

In 1958, Kirk Douglas a fost pe punctul de a se urca in avionul in care Michael Todd, sotul lui Elizabeth Taylor, a murit alaturi de ceilalti pasageri. Nu se stie daca cei rai de gura traiesc mai mult, dar in cazul lui Kirk Douglas este valabil in ce priveste longevitatea si firea sa imposibila.


Intr-un omagiu pe care i l-a adus in 1987, prietenul si rivalul sau Burt Lancaster a spus: "Kirk sunt primul care iti spun ca esti o persoana foarte dificila.. Eu as putea fi al doilea".


Burt si Kirk au jucat impreuna in sapte filme printre care cele mai memorabile sunt 'Seven Days in May' (1964), 'Gunfight at the O.K. Corral' (1957) 'I Walk Alone' (1948), sau 'Tough Guys' (1986).


Potrivit regizorului John Frankenheimer, Douglas a vrut intotdeauna sa fie ca Lancaster.


Insa Douglas a mers mai departe si-a infiintat propria casa de productie, Byrna, dorind sa se autodepaseasca.



Issur Danielovitch Demsky, fiu al unor imigranti evrei analfabeti (numele de familie l-a luat de la actorul pe care il adora Douglas Fairbanks) a fost considerat dupa filmul care l-a facut consacrat, "Spartacus", putin "fanfaron, egocentric si incapabil sa suporte criticile, daca indraznea cineva sa i le faca".


De putine ori a avut succes cand a jucat eroi pozitivi, astfel incat s-a specializat in roluri negative. Si a facut pereche cu numerosi actori pe marele ecran.


A jucat alaturi de Anthony Quinn in 'Lust for Life'; alaturi de Tony Curtis in 'The Vikings' (1958) iar in 1959 din nou alaturi de Lancaster in 'The Devil's Disciple'. Insa scena cea mai memorabila este cea in care Douglas il infrunta intr-un dialog plin de cinism pe sir Laurence Olivier.


Sunt personajele negative cele care l-au consacrat: Chuck Tatum in "Ace In the Hole", sau Jonathan Shields in "The Bad and the Beautiful" (1952), an in care a fost nominalizat la Oscar, insa statueta a mers in mainile lui Gary Cooper.



In 1960, Douglas a devenit producator, actor si aproape regizor la 'Spartacus', un film care a inceput sa fie regizat de Anthony Mann, dar care a ajuns in mainile lui Stanley Kubrick, care pe atunci era un tinerel de 30 de ani.


Filmul care a avut un buget colosal (12 milioane de dolari, echivalent cu peste o suta de milioane in zilele noastre) era aparent un film istoric, dar mesajul sau progresist care punerea accent pe revolta gladiatorului impotriva Romei in anul 73 i.H. a facut ca Hollywood-ul sa-l priveasca cu alti ochi.



De fapt, Douglas si-a bazat filmul pe nuvela unui scriitor comunist a carei ecranizare a cazut in seama lui Dalton Trumbo, una din principalele victime ale vanatorii de vrajitoare declansate la Hollywood. Remarcabila este insa distributia filmului.


"In afara de mine, povestirea i-a atras pe Laurence Olivier, Charles Laughton, Peter Ustinov, Jean Simmons si Tony Curtis", a povestit Douglas.


A jucat alaturi de John Wayne in 'In Harm's Way' (1965) si de Frank Sinatra in filmul de razboi, 'Cast a Giant Shadow' (1966). A jucat sub indrumarea unor regizori reputati precum Billy Wilder, Vincente Minnelli si Stanley Kubrick cu care a filmat inainte de Spartacus "Path of Glory" (1957). Aici o va intalni pe cea de-a treia si ultima sa sotie, Christiane Harlan (care interpreta rolul cantaretei de la final).


Douglas a fost casatorit anterior cu Diana si Anne, dar s-a iubit cu cele mai frumoase actrite, desi nu era considerat un barbat deosebit de atragator.



A fost cu Marlene Dietrich ("Venea acasa, imi facea supa, ma rasfata"), cu Lauren Bacall si Lana Turner ("Era inca iubita lui Fernando Lamas, un tip foarte gelos"), cu Rita Hayworth, Gene Tierney, Mia Farrow...


Cand Kirk devenise deja vedeta, dupa rolul boxerului Midge in filmul "Campionul", celebra ziarista de tabloide Hedda Hopper i-a spus ca acum este "un adevarat tip de succes si un nenorocit".



La care actorul i-a replicat spunandu-i ca a fost "un nenorocit cu mult inainte de a deveni vedeta", doar ca nu si-a dat ea seama.



Galerie foto


Modifică setările cookies