marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Jessica Lange. Actrita care - dupa un debut patetic in actorie - a obtinut 2 premii Oscar, 5 Globuri de Aur, 3 premii Emmy si un premiu BAFTA

Actrita Jessica Lange a fost distinsa cu premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar din filmul "Tootsie" (1982), precum si pentru rolul principal din "Blue Sky" (1994).

Jessica Lange. Actrita care - dupa un debut patetic in actorie - a obtinut 2 premii Oscar, 5 Globuri de Aur, 3 premii Emmy si un premiu BAFTA

Jessica Phyllis Lange s-a nascut la 20 aprilie 1949, la Cloquet, Minnesota, in familia unui comis voiajor.


In 1967 s-a inscris la Universitatea din Minnesota pentru a studia artele, dar, in primavara anului urmator, s-a indragostit de profesorul de fotografie Paco Grande si a renuntat la studii, pentru a putea calatori alaturi de acesta in SUA si in Europa. Au revenit in Minnesota in iulie 1970, cand s-au casatorit, noteaza Agerpres.


S-au stabilit apoi la New York, unde Grande a continuat sa lucreze la diferite proiecte cinematografice, iar Jessica, aflandu-se sub influenta cinematografiei franceze, a luat decizia de a studia pantomima, asa ca, in 1971, s-a mutat la Paris, pentru a urma cursurile profesorului Etienne Decroux. A descoperit, astfel, actoria si, in 1973, s-a intors la New York pentru o cariera cinematografica.


In toata perioada in care a fost plecata, relatia cu sotul s-a deteriorat considerabil, acesta plecand si lasand-o singura la New York, asa ca Lange a fost nevoita sa lucreze ca ospatarita si model pana in 1975, cand a castigat o auditie pentru rolul iubitei unei gorile gigantice, in remake-ul din 1976 al filmului "King Kong". Talentele actoricesti ale lui Lange nu au fost deloc remarcabile si a fost deseori ridiculizata pentru interpretarea ei.



Cu toate ca semnase un contract pe sapte ani cu producatorul De Laurentiis, Lange nu a mai primit niciun rol in urmatorii trei ani. A folosit, totusi, intelept acest timp si a studiat actoria, incercand sa-si faca relatii printre oamenii influenti din breasla. Tot in aceasta perioada, l-a cunoscut pe dansatorul rus Mihail Barisnikov, cu care a inceput o relatie.


In 1979, coregraful si regizorul Bob Fosse a distribuit-o in rolul de inger al mortii, in filmul "All That Jazz" (1979). Anul urmator, a primit rolul principal in comedia "How To Beat The High Cost Of Living" (1980), dar a dat intr-adevar lovitura cu rolul Corei din "Postasul suna intotdeauna de doua ori" (1981), alaturi de Jack Nicholson, film in regia lui Bob Rafelson, care a propulsat-o pe Lange in randul vedetelor.



Abia atunci criticii au trecut cu vederea debutul patetic al actritei, care ridicase mari semne de intrebare cu privire la talentul sau. In acelasi an, Lange si Barisnikov au devenit parinti, actrita dand nastere fetitei Alexandra.


Urmatorul an a fost unul de o importanta deosebita pentru cariera actritei. Prestatia din filmul biografic "Frances" (1982), in care a interpretat rolul actritei Frances Farmer, i-a adus lui Lange o nominalizare la Premiile Oscar.



Pe de alta parte, pe platourile de filmare l-a cunoscut pe dramaturgul si actorul Sam Shepard si, cum relatia cu Barisnikov se incheiase, a inceput alaturi de acesta o frumoasa poveste de dragoste. Cei doi au impreuna doi copii, pe Hannah si Walker Samuel.


Tot anul 1982 i-a adus actritei rolul secundar in comedia "Tootsie" (1982), alaturi de Dustin Hoffman si de Teri Garr, rol pentru care a fost recompensata cu primul Oscar din cariera. Jessica Lange a devenit, astfel, prima actrita nominalizata la Oscar de doua ori in acelasi an (1983), dupa Teresa Wright, in 1942.


Lange a continuat sa straluceasca pe parcursul anilor '80 si '90, in filme cum ar fi "Country" (1984), Sweet Dreams (1984), Music Box (1989) si Men Don't Leave (1990), pentru primele trei fiind nominalizata de alte trei ori la Oscarul pentru cea mai buna actrita.


In 1995, a primit, pentru cea de-a doua oara, premiul Oscar, de data aceasta pentru rolul unei sotii de militar instabila psihic, in drama "Blue Sky" (1994), alaturi de Tommy Lee Jones.



Lange a continuat sa impresioneze spectatorii in drama "Losing Isaiah" (1995), apoi in rolul lui Blanche DuBois, in adaptarea pentru televiziune a piesei lui Tennessee Williams, "Un tramvai numit dorinta" (1995), avandu-l ca partener pe Alec Baldwin.


Lange a primit Globul de Aur pentru acest rol si o nominalizare la premiul Emmy. In 1997, a fost din nou remarcata in filmul "A Thousand Acres", iar in 1999, in "Titus", adaptarea cinematografica a piesei shakespeariene "Titus Andronicus".


In 2003, joaca in "Normal" si primeste alte nominalizari la premiile Emmy si Globul de Aur, iar in 2005, joaca alaturi de Bill Murray in filmul "Broken Flowers".


Incepand cu anul 2009, Lange s-a dedicat proiectelor de televiziune, jucand in filmul biografic "Grey Gardens" (2009), apoi in serialul "American Horror Story" (2011), care i-a adus doua premii Emmy.



In 2016, Jessica Lange a fost distinsa cu premiul Tony, pentru rolul principal din piesa "Lungul drum al zilei catre noapte", de Eugene O'Neill, repusa in scena pe Broadway.


Jessica Lange este si un fotograf experimentat, lucru mai putin cunoscut, ea avand mai multe expozitii de-a lungul carierei.


Secvente din cele mai bune filme cu Jessica Lange:



Galerie foto


Modifică setările cookies