Ads by IBU ProTV
marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Ion Dichiseanu va primi premiul pentru intreaga cariera la gala Premiilor Gopo 2017. Cariera actorului se intinde pe parcursul a 6 decenii

Actorul Ion Dichiseanu va primi premiul pentru intreaga cariera la cea de-a 11-a editie a galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 21 martie, la Teatrul National "I. L. Caragiale" Bucuresti.
Ion Dichiseanu va primi premiul pentru intreaga cariera la gala Premiilor Gopo 2017. Cariera actorului se intinde pe parcursul a 6 decenii

Unul dintre cele mai importante trofee ale galei, premiul pentru intreaga cariera a fost acordat la editiile precedente lui Florin Piersic, Coca Bloos, Radu Beligan, Mitica Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru si Jean Constantin.


Cariera lui Ion Dichiseanu se intinde pe parcursul a sase decenii. Nascut pe 20 octombrie 1933, la Adjud, Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, Facultatea de Teatru, in 1959.


Actorul este cunoscut pentru numeroase roluri interpretate pe scena Teatrului Nottara, aparitii in teatru TV si radiofonic, dar si pentru cele peste 50 de filme in care a jucat.


A debutat pe marile ecrane in 1961, in lungmetrajul "Darclée", regizat de Mihai Iacob, film inclus in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes din acel an.


In 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu premiul Asociatiei Cineastilor din Romania pentru rolul din lungmetrajul "Clipa", in regia lui Gheorghe Vitanidis, iar in 2002 a fost decorat cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler, "pentru prestigioasa cariera artistica si talentul deosebit prin care a dat viata personajelor interpretate in filme, dar si pe scena, cu prilejul celebrarii unui veac de film romanesc".Ion Dichiseanu este cunoscut publicului din Romania pentru roluri din filme precum "Tunelul" (regia Francisc Munteanu, 1979), "Batalie pentru Roma" (regia Robert Siodmak, 1968), "Trandafirul galben" (regia Doru Nastase, 1981), dar mai ales pentru personajul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil "Toate panzele sus", regizat de Mircea Muresan in 1976.


Filmografia lui Ion Dichiseanu cuprinde titluri precum "Titanic Vals" (regia Paul Calinescu, 1965), "Revansa" (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), "Pentru patrie" (regia Sergiu Nicolaescu, 1978) si "Pistruiatul" (regia Francisc Munteanu, 1986).


La sfarsitul anilor ’80, Ion Dichiseanu a colaborat si cu Ion Popescu-Gopo pentru lungmetrajul "Maria si Mirabela in Tranzistoria".


Gala Premiilor Gopo 2017 este organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Babel Communications.


Galerie foto