marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Ion Caramitru, omagiat la TIFF 2012: filmul care l-a consacrat drept unul dintre cei mai talentati actori ai generatiei sale

Dupa opt zile pline de proiectii, evenimente speciale, concerte, lansari si masterclass-uri, TIFF se apropie de final. Sambata, 9 iunie, de la 20.30, la Teatrul National din Cluj, la Gala de inchidere a editiei cu numarul 11, publicul va afla numele castigatorului Trofeului Transilvania si-i va intalni pe Geraldine Chaplin, Mari Törőcsik si Ion Caramitru, care vor fi onorati cu Premiul pentru intreaga cariera.

Ion Caramitru, omagiat la TIFF 2012: filmul care l-a consacrat drept unul dintre cei mai talentati actori ai generatiei sale

In onoarea actorului si regizorului Ion Caramitru, sambata, de la 18.15, la Cinema Florin Piersic va fi proiectat Stefan Luchian (r. Nicolae Margineanu), filmul din 1981 care l-a consacrat in ochii publicului drept unul dintre cei mai talentati artisti ai generatiei sale. Performanta sa in rolul renumitului pictor roman a fost premiata la Festivalul National al Filmului de la Costinesti.

Filmul evoca viata unuia dintre cei mai mari pictori romani - Stefan Luchian, o viata inceputa spectaculos sub semnul succesului si al faimei.Curand insa, visul aluneca in cosmar.Apar primele semne ale bolii care il va lasa paralizat. Este inceputul sfarsitului. Iubita il paraseste, prietenii de asemenea... Tot ce-i mai ramane este pictura; asupra ei isi va concentra Luchian putina putere ce i-a mai ramas. Apar primele semne ale gloriei artistice. Cand paralizia ii ajunge la degete, continua sa picteze cu penelul legat de brat. Urmareste povestea impresionanta a pictorului Stefan Luchian de la o tinerete tumultuoasa si plina de viata, la un final de suferinta.


Tot sambata, de la 21.45, in Ursus Open Air (Piata Unirii), spectatorii o vor vedea pe Geraldine Chaplin intr-unul dintre cele mai recente filme ale sale, Hai sa traim impreuna!/ Et si on vivait tous ensemble? (r. Stéphane Robelin, 2011), in care apare alaturi de Jane Fonda si Pierre Richard. Comedia are ca protagonisti cinci prieteni vechi care decid, atunci cand unul dintre ei sufera un infarct, sa se mute impreuna, ca alternativa la azilul de batrani. Celebra actrita va introduce proiectia pentru spectatorii TIFF.


Publicul este invitat sambata, la Cinema Victoria, de la 16.15, sa decida soarta unui personaj, la primul film interactiv din Romania, Kiddo (r. Millo Simulov). Kiddo este numele unei adolescente cu o viata dificila si o familie dezbinata, care isi revarsa furia facand box. Prin votul majoritatii, ii va fi decis destinul de mai multe ori de-a lungul filmului, din variantele oferite de autori.
 

 

TIFF se va inchide oficial duminica, 10 iunie, la 21.45, in Ursus Open Air, cu Starbuck, in regia lui Ken Scott, comedia cu cel mai mare succes in box office-ul din Canada, anul trecut. Protagonistul lui Starbuck este un barbat de 42 de ani, David (Patrick Huard), care si-a vandut ani la rand sperma unei clinici de fertilizare, iar acum descopera ca este tatal a 533 de copii, dintre care 142 au intentat proces pentru a afla identitatea tatalui lor, cunoscut in fisele clinicii sub pseudonimul Starbuck.


In ultimele doua zile de festival, proiectiile si Q&A-urile continua in locatiile TIFF. Sambata, de la ora 15.30, la Cinema Arta, publicul ii poate intalni pe directorii de imagine Iosif Demian si Vivi

Dragan Vasile la proiectia documentarului Memoria de piatra, realizat la Rosia Montana la 40 de ani de la Nunta de piatra (r. Mircea Veroiu si Dan Pita). Realizatorii documentarului 8 Martie (r. Alexandru Belc) vor povesti despre Ziua Femeii in comunism la Cinema Victoria, dupa proiectia de la 12.30, iar regizoarea Gabrielle Provaas va raspunde intrebarilor publicului dupa filmul Gemenele Fokken, programat la Cinema Arta, la 13.00. La Cinema Florin Piersic, de la 20.30, tot sambata, va rula Taxi Driver (r. Martin Scorsese) in varianta restaurata.

De neratat, duminica, 10 iunie, la TIFF, este Joshua Tree 1951: Un portret al lui James Dean (17.00, Cinema Arta), in prezenta regizorului Matthew Mishory, proiectia-maraton Dreileben (Casa de Cultura a Studentilor, 16.00), documentarul Privirea (r. Angelina Maccarone), cu Charlotte Rampling, Acesta nu e un film, de Jafar Panahi, regizorul arestat in Iran sau Tiranozaur (r. Paddy Considine), inclus in sectiunea Oameni si zei. Totodata, in salile Odeon Cineplex, spectatorii pot viziona toate cele 12 filme din competitia TIFF 2012.
 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies