marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Lupta pentru Oscar. Rusia intra in cursa pentru cel mai bun film strain cu celebrul regizor Nikita Mihalkov, iar Franta cu o poveste din... Turcia

Filmul 'Solnecinîi udar' ('Insolatia') realizat de celebrul cineast rus Nikita Mihalkov va concura din partea Rusiei la premiul Oscar pentru cel mai bun strain.

Lupta pentru Oscar. Rusia intra in cursa pentru cel mai bun film strain cu celebrul regizor Nikita Mihalkov, iar Franta cu o poveste din... Turcia

Cu toate acestea, regizorul de 69 de ani a apreciat ca nu are 'nicio sansa' sa castige pretiosul trofeu, transmite AFP, conform Agerpres.

Decizia a fost luata de o comisie de specialitate, condusa de regizorul Vladimir Mensov, el insusi laureat al Oscarului in 1981 cu pelicula 'Moscova nu crede in lacrimi'.

Aceasta este pentru a cincea oara cand un lungmetraj semnat de Nikita Mihalkov este ales pentru a fi prezentat in competitia Oscarurilor. Supranumit adesea 'cineastul rus numarul 1', el a fost recompensat cu aceasta distinctie in 1994, pentru 'Soare inselator'.

 

Inspirat de romanul lui Ivan Bunin intitulat 'Insolatia', filmul omonim relateaza relatia plina de pasiune dintre un ofiter rus si o femeie necunoscuta, pe care o intalneste pe un vapor care naviga pe Volga, putin inaintea izbucnirii Marii Revolutii din 1917.

Povestea ofiterului tarist care moare in cursul evenimentelor dramatice din acea perioada apare ca o metafora a disparitiei Rusiei imperiale, una din temele predilecte ale regizorului.

 

Pe langa Rusia, si Franta si-a anuntat intrarea in cursa pentru Oscar. Filmul 'Mustang', primul lungmetraj al regizoarei Deniz Gamze Erguven este propunerea cinematografiei franceze la premiile Oscar la sectiunea cel mai bun film strain, a anuntat marti Centrul national al cinematografiei din Franta.

Oda inchinata libertatii, 'Mustang', prezent si la Festivalul international de film de la Cannes, fiind una dintre revelatiile festivalului, reprezinta povestea a cinci surori nazdravane si obraznice dintr-un sat din nordul Turciei, aflate in perioada pubertatii.

 

 

Considerate prea libertine, adolescentele sunt crescute intr-un mediu conservator de parintii lor care decid sa le marite fortat cat mai repede. Aparandu-si cu ardoare bucuria lor de a-si trai viata, ele dovedesc ca sunt inventive pentru a trece peste interdictiile impuse si isi accepta diferit situatia.

 

Nascuta in 1978 la Ankara, Deniz Gamze Erguvern a crescut atat in Franta cat si in Turcia si a studiat cinematografia la Paris. Filmul sau, o coproductie franco-germano-turca, a fost urmarit deja de peste 450.000 de spectatori in Franta de la momentul lansarii la jumatatea lunii iunie, fiind de asemenea apreciat de critici.

 

 

'Mustang' a fost recompensat anul acesta la Cannes, drept cel mai bun film european, cu premiul sectiunii 'Quinzaine des réalisateurs', scrie The Hollywood Reporter. Anul trecut, filmul 'Saint Laurent' al regizorului Bertrand Bonnello a fost propunerea Frantei pentru categoria cel mai bun film strain al premiilor Oscar, insa pelicula nu a trecut de prima selectie. Productia poloneza 'Ida' a regizorului Pawel Pawlikowski a castigat Oscarul la aceasta sectiune.

 

 

In decembrie, Academia americana de film va anunta prima lista a filmelor selectate pentru aceasta sectiune la Oscar, iar in luna ianuarie vor fi anuntate filmele finaliste. Cea de-a 88-a ceremonie a premiilor Oscar se va desfasura la 28 februarie 2016.

 

'Indochine' al regizorului Regis Wargnier, cu celebra Catherine Deneuve in distributie, a fost cel mai recent film propus de cinematografia franceza care a castigat Oscarul pentru cel mai bun film strain (1993).


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies