marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Her: Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson si regizorul Spike Jonze aduc cel mai romantic film al anului, povestea de iubire care te va fascina

Regizorul Spike Jonze aduce pe marile ecrane in acest an o poveste de dragoste cu totul neobisnuita. Her este povestea unui barbat care se indragosteste de un program pe calculator, a carei voce este nimeni alta decat cea mai sexy femeie in viata, Scarlett Johansson.

Her: Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson si regizorul Spike Jonze aduc cel mai romantic film al anului, povestea de iubire care te va fascina

 

Intr-un material amplu publicat de site-ul Vulture, regizorul a povestit ce l-a inspirat sa faca un astfel de film, cu Joaquin Phoenix in rol principal, dar si de ce acesta este cel mai frumos film romantic al anului.


Regizorul din spatele productiei Being John Malkovich promite sa uimeasca din nou cu un film cel putin straniu. Her aduce in  prim plan o poveste de dragoste neobisnuita, intre un barbat singuratic, care incepe sa aiba sentimente pentru un program digital, care ar trebui sa il ajuta sa isi organizeze ziua. Insa, cand programul are vocea lui Scarlett Johansson, este de inteles de ce barbatul incepe sa fie curios.


Pentru Spike Jonze, acesta este cel mai intim si personal film din cariera sa, prin intermediul caruia isi exprima sensibilitatile si interesele.

"Ideea mi-a venit acum 10 ani, cand am citit un articol despre un webiste in care puteai interactiona cu o inteligenta artificiala. In primele 20 secunde, eram uluit, imi raspundea la salut la fel ca un om in carne si oase. Dar pe urma, farmecul s-a pierdut imediat si incepeai sa iti dai seama cum functioneaza programul.  Dar acele 20 de secunde mi-au ramas intiparite in minte pentru totdeauna. "

 

 

In film, Joaquin Phoenix isi cumpara un calculator cu un program de operare inteligent, pe nume Samantha (Scarlett Johansson) cu care poate interactiona verbal si a carui menire este sa ii organizeze treburile.  Samantha este mai mult decat un program pe calculator si evolueaza la fel ca o fiinta umana, incercand sa invete lucruri noi de la personajul lui Joaquin Pheonix.


Regizorul de 43 de ani a declarat ca prima sursa de inspiratie pentru acest film a fost o poza a unei fete care sta cu spatele, in padure, si nu i se vede deloc chipul, doar parul. Fotografia, care ii apartine artistului Todd Hido, este agatata pe perete, in studioul in care Jonze lucreaza. Cu cativa ani in urma, acesta a vazut-o la o galerie si a fost imediat atras de ea, prin misterul pe care-l evoca: "amintirea ei imi trezeste mereu o stare deosebita, are un mister".


Inainte de a se apuca de film, regizorul a lipit un biletel langa poza, pe care scria her, de unde i-a venit si inspiratia pentru titlul celui mai recent film al sau. Acesta spune ca Her nu este un film despre femeia din fotografie, ci despre dorinta barbatului de a cunoaste o astfel de femeie misterioasa.  Spike Jonze s-a ocupat de scenariu si regie, implicandu-se emotional in realizarea filmului mai mult decat in proiectele sale anterioare.

 

 


Her, asa cum explica si regizorul, este o parabola pentru iubirile contemporane, o meditatie asupra tehnologiei si modul in care ne schimba pentru totdeauna nu doar stilul de viata, ci si felul in care traim si ne exprima emotiile. "Intotdeauna mi-am imaginat acest film ca fiind despre relatie". Personajul lui Joaquin Phoenix vine dupa un divort dificil, resimte singuratatea si i se aprind calcaiele dupa o femeie creata perfect pentru el, dar care, din pacate, este un simplu program menit sa ii satisfaca nevoile.


Pentru ca actiunea are loc intr-un viitor apropiat, Jonze impreuna cu echipa sa au alocat o buna bucata de timp detaliilor si modului in care ar trebui sa arate aceasta lume.  Insa, regizorul a vrut sa exprime mai mult singuratatea lui Theodore, personajul principal si mai putin evolutia tehnologica, asa ca a ales decoruri si obiecte futuriste care sa reflecte o stare de spirit.

Spike Jonze nu este un regizor obisnuit, ci un artist. In 15 ani a regizat 4 filme, s-a ocupat de videoclipuri si a incercat de fiecare data sa ofere ceva inedit si nou. Lungmetrajul de debut, Being John Malcovich, ramane o capodopera, o satira care si astazi cucereste cinefilii din lumea intreaga. A urmat Adaptation (2002) si filmul Where The Wild Things Are (2009).

 

 

Lui Jonze nu ii place sa se grabeasca, sa lucreze sub presiune, ci prefera sa isi trateze filmele ca opere de arta. Initial, cand a scris scenariul pentru Her, isi imagine personajul principal,. Theodore, ca un barbat de 50 de ani, dar si-a dat seama ca un barbat mai tanar ar fi mai potrivit pentru filmul sau. In 2011 a terminat scenariul si a inceput discutiile cu Joaquin Pheonix, care atunci avea 37 de ani. "Joaquin imi tot spunea ca nu poate sa faca asta, ca nu e omul potrivit si ca am gresit alegandu-l pe el. Insa, stiam ca el este cel de care am nevoie."


Phoenix nu este nici el un actor tipic, iar metodele sale nu sunt din cele mai obisnuite. "Atunci cand lucrez la un proiect, nu ma pot concentra la nimic altceva, asa ca am avut pauze mari in care nici macar nu am vorbit cu Spike, lucram la The Master." a spus Joaquin pentru Vulture.

Cei doi cineasti se potrivesc de minune: amnandoi fug de media si presa, nu sunt interesati de faima si tratreaza filmul ca o arta suprema, desi dispretuiesc industria. Joaquin s-a remarcat in generatia sa ca un actor care va face orice pentru personajul sau, chiar daca asta inseamna o epuizare emotioanala. "Atunci cand citeam scenariul si Joaquin venea si imi spunea ce anume nu merge, discutam si modificam. Imi dadeam seama ca oarecum am trisat si ca nu am gandit lucrurile suficient de profund. " a spus Jonze.


Regizorul a mai declarat ca a fost uimit de capacitatea lui Joaquin de intelege perfect indicatiile sale. "Mereu sunt uimit cand un actor pricepe si imi descifreaza intentiile si asta i-am zis-o si lui. Nu-mi venea sa cred ca Joaquin intelegera perfect ce vreau, fara sa ii spun prea multe cuvinte".
 


Impreuna cu echipa  sa, Spike Jonze a petrecut 14 luni in camera de montaj. Iar in momentele in care se simtea blocat, acesta a apelat la un alt mare regizor, Steven Sodebergh. "Este cel mai bun si rapid editor si un regizor cu totul deosebit". Rezultatul? Cel mai romantic film al anului, asa cum l-au numit cei de la Vulture, iar primele recenzii lauda filmul, criticii fiind cuceriti de ideea originala si ciudata, dar fascinanta in acelasi timp.

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies