marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Filmul ”Sieranevada”, al regizorului Cristi Puiu, este propunerea Romaniei pentru o nominalizare la Oscarul intr-o limba straina. VIDEO

Filmul ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, este propunerea Romaniei pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film intr-o limba straina alta decat engleza" a premiilor Oscar 2017, au anuntat reprezentanti ai Centrului National al Cinematografiei (CNC).

Filmul ”Sieranevada”, al regizorului Cristi Puiu, este propunerea Romaniei pentru o nominalizare la Oscarul intr-o limba straina. VIDEO

Juriul care a stabilit aceasta propunere a fost compus din criticii de film Dana Duma, Magda Mihailescu, Eugenia Voda, Mihai Fulger, Andra Petrescu, Irina Trocan, Lucian Maior si Florentina Ciuverca, potrivit news.ro.


Propunerea Romaniei pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film intr-o limba straina alta decat engleza" a premiilor Oscar 2016 a fost ”Aferim!”, de Radu Jude.


Filmele eligibile au fost cele care, potrivit regulamentului premiilor Oscar, au avut sau vor avea premiera intre 1 octombrie 2015 si 30 septembrie 2016 si si-au exprimat optiunea de a participa la aceasta preselectie.


Sieranevada” a fost selectat pentru a fi prezentat in sectiunea Masters a Festivalului de Film de la Toronto (TIFF), alaturi de filme semnate, intre altii, de Cristian Mungiu, Andrzej Wajda, Wim Wenders si Carlos Saura, care va avea loc in perioada 8 - 18 septembrie.


Filmul ”Sieranevada” va intra pe 9 septembrie in cinematografele din toata tara.



In urma cu doua saptamani, lungmetrajul ”Sieranevada”, care a deschis competitia oficiala a Festivalului de Film de la Cannes 2016, ocupa primul loc in topul celor mai bune pelicule lansate in Franta, potrivit unui clasament intocmit de site-ul cu specific cinematografic AlloCiné.fr.


Din distributia acestei pelicule fac parte Mimi Branescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Catalina Moga si Ilona Brezoianu.


Actiunea filmului se petrece la trei zile de la atentatul din redactia publicatiei pariziene Charlie Hebdo si la patruzeci de zile dupa moartea tatalui sau, cand Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmeaza sa isi petreaca ziua de sambata insotit de sotia sa, in sanul familiei, reunite cu ocazia comemorarii celui disparut. Evenimentul, insa, nu se deruleaza conform asteptarilor.



”Sieranevada” este o productie Mandragora, in coproductie cu Produkcija 2006 Sarajevo (BIH), Studioul de Creatie Cinematografica al Ministerului Culturii, Sisters and Brother Mitevski, Spiritus Movens si Alcatraz Films.


Filmul a fost  realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Fondacija Za Kinematografiju Sarajevo, Macedonian Film Agency, Croatian Audiovisual Center, Region Ile de France si Eurimages.


Pelicula a fost selectate la festivaluri din tari ca Germania, Israel, India, Rusia si Australia si s-a numarat printre finalistele Lux Film Prize, acordat de Parlamentul European.



Cristi Puiu, nascut pe 3 aprilie 1967, la Bucuresti, este scenarist si regizor. A urmat studiile Scolii Superioare de Arte Vizuale din Geneva, intre 1992 - 1996, si si-a luat diploma cu documentarul "25.12. Bucharest, North Railway Station".


A debutat in lungmetraj cu filmul ”Marfa si banii” (2001), caruia i-au urmat ”Moartea domnului Lazarescu” (2004), ”Aurora” (2010) si ”Trei exercitii de interpretare/ Three Exercises of Interpretation” (2013).


Cristi Puiu a fost premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2004, pentru scurtmetrajul ”Un cartus de Kent si un pachet de cafea”, iar pentru ”Moartea domnului Lazarescu” a fost distins cu trofeul sectiunii Un Certain Regard, la Festivalul de Film de la Cannes, in 2005. Acelasi lungmetraj i-a adus si o mentiune speciala la festivalul IndieLisboa.


In 2007, Cristi Puiu a fost membru al juriului sectiunii Un Certain Regard, la cea de-a 60-a editie a Festivalului de Film de la Cannes. A fost membru al juriului ”Cel mai bun lungmetraj de debut” la cea de-a 61-a editie a Festivalului International de Film de la Locarno, in 2008.


Doi ani mai tarziu, Cristi Puiu a fost presedintele juriului competitiei oficiale a celei de-a 16-a editii a Festivalului International de Film de la Sarajevo, iar in 2012, a fost presedintele juriului GoEast Film Festival Wiesbaden.


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies