marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Filmul care l-a bantuit toata viata pe Ridley Scott: marele regret al regizorului care a schimbat fata genului SF

Inca 3 saptamani, atat mai au de asteptat fanii filmului Prometheus pana cand universul filmelor Alien ajunge din nou pe marile ecrane. Regizorul Ridley Scott  se intoarce la vechea sa dragoste si vorbeste despre filmele 3D intr-un interviu pentru revista Entertainment Weekly. Prometheus este primul film SF regizat de Ridley Scott in 30 de ani si va fi prima pelicula 3D din cariera acestuia.

Filmul care l-a bantuit toata viata pe Ridley Scott: marele regret al regizorului care a schimbat fata genului SF

Ridley Scott este unul dintre cei mai prestigiosi regizori de la Hollywood, care, de-a lungul timpului a oferit bijuterii cinematografice ca Alien (1979), Blade Runner (1982), Gladiatorul (2000), Thelma and Louise (1991), Hannibal( 2001)  sau Black Hawk Dawn ( 2001) si a demonstrate cat de versatil. Din pacate, la fel ca alti regizori mari, Ridley Scott, ajuns la 74 de ani, n-a reusit sa obtina niciodata Oscarul, desi are 3 nominalizari pentru Thelma&Louise, Gladiatorul si Black Hawk Dawn.

 


Dupa 30 de ani de la lansarea fascinantului Blade Runner, Ridley Scott a decis sa revina la genul pe care l-a definit, horror-SF cu pelicula Prometheus. Tinut in mare secret si mister, Prometheus a avut una dintre cele mai bune campanii virale de promovare din ultimii ani.

 


In martie, regizorul britanic a povestit intr-un interviu ce inseamna pentru el experienta 3D si de ce a ales sa lucreze cu aceasta tehnologie:


“Sunt un regizor pentru care aspectul vizual conteaza foarte mult. E incredibil ce ofera astazi tehnologia 3D. Sunt ecrane mari si imaginea este de o calitate superioara, este minunat. Incerc mereu sa depasesc ce am facut in trecut, sa fac mai bine. Acum 3D-ul aduce o profunzime la nivel vizual, este un adevarat spectacol.  Plus ca este o apropiere imensa intre public si film, ai senzatia ca lucrurile iti ies in ochi, la propriu.”

 

 

Efectele 3D din Prometheus au marit cu inca 10 milioane de dolari bugetul filmului iar Ridley Scott este multumit de cum arata acestea.

"Dupa ce Avatar a schimbat regulile jocului era simplu sa fac acest film in 3D. Mi-as fi dorit sa filmez si Gladiatorul 3D sunt sigur ca ar fi aratat minunat" a declarat regizorul.


Dupa 33 de ani, Ridley Scott revine la carma seriei Alien, creata de el, dar la care nu a mai lucrat din 1979. Scott a spus pentru revista Entertainment Weekly  ca Alien a fost fimul care l-a bantuit cel mai mult si regreta ca nu s-a mai putut intoarce sa faca un sequel.


De ani de zile, regizorul a planuit o revenire in universul fascinant creat in Alien, concentrandu-se pe elementele filosofice lansate in primul film: suntem singuri in Univers? De unde am venit? Abia in ianuarie 2011, Ridley Scott si 20th Century Fox au anuntat ca vor lansa Prometheus,  un adevarat spectacol pentru fanii Alien.
 

Nu s-a stiut decat distributia din care fac parte Charlize Theron, Michael Fassbender, Noomi Rapace, Guy Pearce, Idris Elba, scenaristii, Jon Spaihst si maestrul Damon Lindelof, care a lucrat la serialul Lost. Subiectul a fost tinut in mister, se stia doar ca actiunea se va centra in jurul echipajului navei Prometheus, care porneste intr-o misiune pe o planeta straina pentru a descoperi secretele acesteia.

Imediat dupa acest anunt, internetul a luat foc si toti fanii au sarit in sus cu entuziasm, fiecare oferind  ipoteze diferite despre cum va arata filmul si cat de mult va fi legat de originalul film Alien. Dar cel mai mult i-a bucurat faptul ca Scott revine in forta si revitalizeaza seria.  Alien versus Predator ( 2004), ultimul film inspirat de seria Alien a fost o catastrofa monumentala.

Intr-un numar special  din revista Entertainment Weekly, dedicat filmului Prometheus, au fost dezvaluite secrete de pe platourile gigantice unde s-a filmat Prometheus. Filmarile au avut loc in Canada, Spania, Scotia si Islanda.


Echipa de la Entertainment Weekly a avut onoare de a vizita platourile din Islanda, care erau amplasate chiar langa un vulcan. “Chiar avem o echipa de profesionisti care vegheaza vulcanul pentru ca au fost zvonuri ca ar putea erupe. Si daca va vine sa credeti, numele sefului de echipa este Thor. Nu avem nici un plan de evacuare daca erupe, doar fugim” a spus producatorul executiv Mark Huffam.


Inainte de a ajunge in Islanda, Ridley Scott si echipa au petrecut 4 luni filmand la studiourile Pinewood din Anglia. Regizorul britanic este entuziasmat cat se poate de mult ca revine cu un adevarat blockbuster “Am uitat cat de distractiv poate fi. Acest proiect ma incanta mai mult decat orice alt film facut in ultima vreme” a spus Scott.

Scott a tinut sa precizeze ca Prometheus nu ar trebui etichetat ca fiind un simplu prequel: “Prometheus are in <<ADN-ul>> sau  elemente din Alien. Fanii inraiti isi vor da seama unde si cand, mai ales cu 12 minute inainte de final. Dar nu pot sa spun decat ca si cei mai putin familiarizati cu universul din Alien vor fi fascinati de acest film”.
 


 

Actiunea din Prometheus este plasata in anul 2093: pentru cei care mai tin socoteala asta inseamna cu 30 de ani inainte de evenimentele din primul film Alien (1979).


Irezistibilul Michael Fassbender, care a cucerit pe toata lumea in 2011 cu roluri extrem de variate in X-men: First Class, Shame si Jane Eyre, a atras atentia fanilor cel mai mult, dupa ce au aparut o serie de clipuri virale cu androidul David, pe care il va juca in Prometheus. Fanii au fost fascinati de prezenta actorului, care promite sa faca un rol enigmatic. “Exista cu siguranta o legatura intre acest film si Alien. Exista creaturi pe care le veti recunoaste, dar asta e doar o portiune a ceea ce se va intampla” a spus Fassbender.

 

 


Noomi Rapace si-a facut loc in distributia de vis adunata de Scott, desi a fost la un pas sa nu joace, pentru ca era implicata in alt proiect, reboot-ul seriei Mad Max, alaturi de Tom Hardy. Dar cand proiectul a fost amanat, actrita suedeza, cunoscuta din seria originala The Girl With The Dragon Tattoo , s-a alaturat colegilor ei din Prometheus, unde o va juca pe Vickers, membra a echipajului navei Prometheus.

 

“Prefer sa joc un rol mic intr-un film misto, decat sa joc un rol principal intr-un film prost” a spus actrita suedeza de 33 de ani. Noomi a fost extreme de fericita de faptul ca va putea lucra alaturi de omul care i-a marcat copilaria si i-a oferit idolul adolescentei: “In Alien am vazut pentru prima data o eroina incredibil de puternica, nu mai existase un personaj ca Ellen Ripley, jucata de Sigourney Weaver. Ea a fost idolul meu. Ridley Scott creeaza personaje feminine unice, care au schimbat istoria. Ridley spune ca si-a admirat enorm mama, mai ales ca a fost crescut singur de ea, si cred ca asta se vede si in filmele sale, in personajele feminine pe care le aduce pe ecrane”.
 

Rapace il admira si pentru faptul ca, spre deosebire de alti regizori, el nu transforma femeile intr-un obiect sexual: “As putea sa am o scena in care alerg goala si tot nu m-ar privi intr-un mod sexual. Il ador pentru asta.”

 

Chiar daca asteapta cu sufletul la gura filmul, fanii fideli ai universului Alien si-au adus aminte de dezamagirile cauzate de ultimele doua pelicule ale seriei. Succesul si barierele stabilite de primele doua filme "Alien" si "Aliens" regizate de Scott si James Cameron sunt infinit mai bune fata cele doua filme facut in anii  '90 de David Fhincer si Jean-Pierre Jeunet.

"Nu am tratat mereu mostenirea lasata de Ridley Scott cu Alien asa cum ne-am fi dorit. Intoarcerea sa cu Prometheus este ocazia de a onora aceasta mostenire"  a declarat presedintele Studiourilor 20th Century Fox, Tom Rotham.

 

Prometheus se va lansa si in Romania pe 8 iunie 2012.


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies