marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Filmul care i-a schimbat viata lui Steven Spielberg: Lista lui Schindler implineste 20 de ani, secretele din spatele capodoperei despre Holocaust

Lista lui Schindler este remasterizat cu ocazia implinirii a 20 de ani de la marea premiera a filmului regizat de Steven Spielberg.

Filmul care i-a schimbat viata lui Steven Spielberg: Lista lui Schindler implineste 20 de ani, secretele din spatele capodoperei despre Holocaust


"Acest film mi-a schimbat viata pentru totdeauna" a declarat Steven Spielberg despre capodopera creata in urma cu 20 de ani. Producatorii de la Universal Studio au anuntat ca, in luna martie, va fi lansata o varianta remasterizata a filmului pe DVD si Blu-Ray in care iubitorii povestii lui Oskar Schindler vor gasi numeroase surprize ca documentare, imagini nemaivazute din timpul filmarilor, interviuri si postere cu numele complete ale supravietuitorilor.


Steven Spielberg nu a crezut niciodata ca cineva va merge sa vada la cinema Schindler's List, povestea adevarata si cutremuratoare a lui Oskar Schindler, un industrias german, care a ales sa-si "investeasca" averea stransa in timpul razboiului in salvarea catorva sute de evrei. Filmul este o marturie emotionanta despre ororile razboiului si despre alterarea caracterelor umane pe timp de razboi.


"Nu m-am asteptat ca acest film sa faca nici macar un singur dolar. Am facut totul sa spun aceasta poveste intr-un mod in care credeam ca trebuia sa fie spusa" a declarat regizorul despre fimul care a luat doua Premii Oscar in1994, pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor, si care a facut incasari de 321 de milioane de $.


Schindler's List ocupa locul 8 atat in topul celor mai bune 100 de filme realizat de Institutul American de Film in 2007, cat si clasamentul celor mai bune 250 de filme de pe IMDb. Lansat in 1993, filmul reprezinta finalul a 11 ani de munca din partea lui Steven Spielberg si are o poveste inedita. In 1982, cineastul (avea pe atunci 36 de ani) a citit in New York Times o recenzie a cartii Schindler's Ark, scrisa de Thomas Keneally.


Regizorul a fost atras de ideea unui nazist salvand evrei si a intrebat in gluma daca povestea lui Oskar Schindler era intr-adevar reala. Interesul sau a determinat studiourile Universal sa cumpere drepturile cartii iar de aici a inceput aventura sa. Spielberg s-a intalnit cu Poldek Pfefferberg, unul dintre evreii salvati de Oskar Schindler: acesta incercase in 1963 alaturi de MGM sa faca un film despre salvatorul sau, insa proiectul nu a mai vazut lumina zilei. Discutiile cu Poldek Pfefferberg au fost o sursa de inspiratie pentru cartea scrisa de Keneally si care a stat la baza filmului.



Intrebat atunci, cand va incepe filmarile, Spielberg a raspuns: "Peste 10 ani.." Steven Spielberg nu era convins ca e suficient de matur ca sa abordeze un film despre Holocaust si le-a oferit pe rand filmul regizorilor Roman Polanski, a carui mama a fost ucisa la Auschwitz, Sydney Pollack si Martin Scorsese. Dupa ce acesta din urma acceptat, Spielberg s-a razgandit si a trecut el la carma filmarilor oferindu-i lui Scorsese sansa de a face remake-ul de la Cape Fear. Kevin Costner si Mel Gibson si-au exprimat dorintele de a-l interpreta pe Oskar Schindler, Spielberg a fost insa fermecat de Liam Neeson dupa ce l-a fazut intr-o pieasa de teatru pe Broadway.


Rolul capitanului Amon Goeth a ajuns la Ralph Fiennes dupa ce Spielberg l-a vazut in A Dangerous Man: Lawrence After Arabia. Fiennes s-a ingrasat cu 13 kilograme si a ajuns sa semene atat de mult cu Amon Goeth incat una dintre supravietuitoarele lui Schindler - Mila Pfefferberg a fost ingrozita atunci cand l-a vazut pe platouri. Filmarile s-au derulat timp de 71 de zile, in Cracovia, Polonia si au fost un adevarat calvar pentru Spielberg. Regizorul a marturisit ca era chinuit de colegi in scoala si la liceu din cauza originilor sale evreiesti. Spielberg a refuzat sa fie platit pentru acest film si ca sa scape de depresia din timpul filmarilor, seara se uita la reluari din Seinfeld.
 

"Lista lui Schindler este o capodopera a cinematografiei care ramane la fel de captivanta si emotionanta astazi cum era pentru cinefili in urma cu 20 de ani. Filmul reprezinta o amintire puternica a eroismului si umanitatii celor care s-au ridicat impotriva intolerantei" a declarat Craig Kornblau, presedintele lui Universal Studios Home Entertainment.

Cu toate acestea au fost si voci care au criticat viziunea lui Steven Spielberg. "Nu poti transforma asa ceva in entertainment. De asta am o problema cand vine vorba de Steven Spielberg si Lista lui Schindler. Este de neconceput simpla idee de a crea suspans de pe urma scenelor de gazare de la dusuri" a declarat recent regizorul, Michael Haneke premiat la Cannes in 2012 pentru drama Amour.


Si Terry Gilliam a criticat maniera sentimental manipulativa a lui Spielberg in Lista lui Schindler (si din majoritatea filmelor sale), faptul ca acesta face filme pe placul publicului, cu finaluri recomfortante, care insa nu te indeama la intrebari. Insa pana la urma (asa cum numea Stanley Kubrick) Schindler's List nu este un film despre moartea a 6 milioane de oameni, ci despre cum au supravietui 1000.

 


Galerie foto


Modifică setările cookies