marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Filmele care au aruncat lumea in aer: super productiile INTERZISE de Vatican!

Confruntarile dintre Biserica, diverse organizatii religioase, activisti furiosi si industria filmului au scris cateva dintre cele mai incredibile cazuri de cenzura. Fie ca abordeaza teme religioase, fie ca sunt prea explicite multe filme au fost interzise sau condamnate ani buni. Iata o lista cu cele mai celebre pelicule care au alimentat razboiul dintre Vatican si Hollywood.

Filmele care au aruncat lumea in aer: super productiile INTERZISE de Vatican!

10. The Da Vinci Code (2006)
Interzis in: Vatican
Regie: Ron Howard
Adaptare dupa romanul lui Dan Brown.

A fost mai mult boicotat decat interzis. Un departament al Vaticanului numit The Holy Office a declarat filmul plin de calomnie si de erori istorice si teologice, fiind considerat un atac la religie. Nimeni nu stie care a fost calomnia adusa, dar filmul a fost interzis in orasul sfant. Brigada de preoti a interzis si ca Angels&Demons sa se filmeze in bisericile din Roma, dar regizorul a filmat oricum.

9. Dogma (1999)
Regie: Kevin Smith

De-a lungul vremii regizorul a primit peste 300.000 de mailuri pline de ura care sunt publicate pe site-ul lui Kevin Smith. Din acestea, trei sferturi erau amenintari cu moartea. Liga Catoliga a atacat Disney si Miramax, distribuitorii originali, acuzandu-i de anti-catolicism. Filmul a fost programat sa fie lansat in noiembrie 1998, dar a fost amanat cu un an, in speranta ca se vor mai elimina din controverse.

Filmul spune povestea a doi ingeri care au fost izgoniti pe Pamint si incearca sa ajunga din rasputeri la o sarbatoare ce le ve va garanta mintuirea si deci reintoarcerea in Paradis. Partea care a suparat Biserica: daca ingerii reusesc reintoarcerea in Ceruri, inseamna ca Dumnezeu a gresit de prima data cind i-a alungat iar lumea creata de el s-ar prabusi.

8. The Passion Of Christ (2004)
Regie: Mel Gibson

Acuzat de antisemitism - Mel Gibson prezinta o viziune extrem de dura a ultimelor ore de viata ale lui Hristos. Probabil ca au realizat ca tipul care-l interpreteaza pe Iisus o s-o ia razna. Multe tari refuza sa proiecteze filmul din cauza scenelor violente in care Iisus sufera cumplit.


7. The Devils (1971)
Regie: Ken Russel
Interzis in: Finlanda (1985, 1971), Irlanda si Italia

Bazat pe The Devils of Loudun de Aldous Huxley, filmul este o drama istorica despre caderea lui Urbain Grandier, un preot francez din secolul XVII. Acesta a fost executat, fiind acuzat ca face vrajitorii.

Sexualitatea parintelui Grandier a isterizat clericii si calugaritele. Starurile italiene Vanessa Redgrave si Oliver Reed au fost amenintati cu 3 ani de inchisoare daca intrau in Italia.

6. Visions of Ecstasy (1989)
Regie: Nigel Wingrove
Scurt metraj
Interzis in: UK

Scene sexuale in care Sfanta Tereza de Avila  mangaie corpul lui Iisus rastignit pe cruce. Filmul a fost respins si acuzat de calomnie si blasfemie. Distribuitorul a intentat un proces la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in 1996 pentru a dovedi existenta unei legi a blasfemiei care combate legea libertatii dreptului de exprimare. Desi legile privind blasfemia au fost abrogate in 2008, acesta nu este clasificat si ramane singurul film interzis in UK pe motiv de defaimare a religiei.

5. Hail Mary (1985)
Regie: Jean-Luc Godard

 "Daca Dumnezeu exista, atunci nimic nu este permis!" spune o replica din film. In filmul lui Godard Fecioara Maria lucreaza intr-o benzinarie iar Joseph este sofer de taxi. Chiar si Papa Paul al II-lea a fost implicat in lupta privind controversatul film, o poveste moderna despre nasterea Mantuitorului, spunand ca "ranaste profund sentimentele religioase ale credinciosilor".

4. Life of Brian (1979)
Regie: Terry Jones
Interzis in: Norvegia (1979-1980), Singapore, Irlanda (1979-1987)
 
Sloganul filmului suna cam asa: "Filmul care va ofensa 2 treimi din lumea civilizata si va enerva la culme pe restul"

Brian a fost nascut intr-o iesle langa Iisus si este proclamat ca fiind Mesia, dar nu prea poate sa convinga oamenii de puterile sale. Satira adusa religiei a strans ura multor activisti. In 2009, dupa 31 de ani, filmului i s-a ridicat interzicerea vizionarii in Tara Galilor.



3.  The Last Temptation of Christ (1988)

Regie: Martin Scorsese
Adaptare dupa romanul scris de Nikos Kazantzakis

Scandalul n-a fost cauzat numai de subiectul religios, ci si de distributia bizara: Willem Dafoe in rolul lui Iisus, Barbara Hershey ca Mary Magdalene, Harvey Keitel - Iuda Iscariotul, David Bowie in rolul lui Pilat si Harry Dean Stanton ca Paul. Este considerat in primele 10 cele mai controversate filme din istorie iar cand Channel 4 l-a dat in premiera pe TV in jur de 1600 de plangeri au bombardat postul TV.

Multi lideri religiosi din State au organizat proteste impotriva filmului, chiar daca multi nici nu l-au vazut. Cativa sudisti au interzis filmul in Savannah si Georgia. Nici distribuitorul n-a mai vrut sa trimita titlul in magazine, in schimb Scorsese a primit o nominalizare la Oscar.

2. Priest (1994)
Regie: Antonia Bird

Un om provoaca doua mii de ani de traditie! Priest e un film despre homosexualitatea in randul preotilor. A atras atentia crestinilor conservatori si a Bisericii Catolice din Irlanda.

1. Cannibal Holocaust (1980)
Regie: Ruggero Deodato
Interzis: Italia, Noua Zeelanda, Australia, Malaezia, Burma, Norvegia, Africa de Sud, Finlanda, Singapore, Turcia, Germania, Iran si Maroc.

Filmul a fost interzis in multe tari la scurt timp dupa lansare din cauza violentei, a sexualitatii explicite, dar si din cauza masacrarii animalelor. Un antropologist merge intr-o expeditie de salvare a unei echipe plecate sa filmeze un documentar. Tot ce gaseste sunt niste imagini. Filmul ramane si acum interzis in unele tari.


 


Galerie foto


Modifică setările cookies