marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Fetita cu paltonul rosu care a creat scena simbol din Lista lui Schindler: Am fost ingrozita de acel film. Cum a traumatizat-o capodopera lui Steven Spielberg

Actrita care a creat celebra scena din Lista lui Schindler, in care apare fetita cu paltonul rosu, a dezvaluit pentru prima data cat de mult a traumatizat-o capodopera lui Steven Spielberg.

Fetita cu paltonul rosu care a creat scena simbol din Lista lui Schindler: Am fost ingrozita de acel film. Cum a traumatizat-o capodopera lui Steven Spielberg

 

Scene greu de uitat: cele mai emotionante 35 de momente din istoria filmelor

 

Cine salveaza o viata salveaza omenirea intreaga, spune inspirational tagline-ul filmului. Lista lui Schindler a scris istorie in 1994 cand lua 7 Oscaruri ( inclusiv pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor) aducand pe marele ecran povestea adevarata si cutremuratoare a lui Oscar Schindler, un industrias german, care a ales sa-si "investeasca" averea stransa in timpul razboiului in salvarea catorva sute de evrei. Filmul cu Liam Neeson, Ben Kingsley si Ralph Fiennes este turnat in alb negru exceptand doua secvente in care apare o fetita imbracata in rosu care a devenit un adevarat simbol.

Actrita Oliwia Dabrowska, care avea 3 ani cand a filmat pentru Lista lui Schindler, a marturisit ca a fost o experienta ingrozitoare atunci cand a vazut filmul. Desi Spielberg a rugat-o sa nu se uite la film pana cand nu implineste 18 ani, actrita poloneza a incalcat promisiunea si a vizionat Schindler's List cand avea 11 ani.


"A fost ingrozitor. Nu am inteles foarte multe, dar stiu ca nu am mai vrut sa vad acel film in viata mea, erau prea multe atrocitati", a spus Oliwia, citata de  The Guardian. Aceasta a mai adaugat faptul ca regreta ca nu l-a ascultat pe Spielberg si ii pare rau ca s-a uitat la film la o varsta prea frageda.

 

Oliwia, care acum are 24 de ani a mai spus ca atunci cand era mica, i-a fost rusine de faptul ca a jucat in film: "Mi-a fost rusine ca am jucat in film si m-am suparat pe parintii mei ca le povesteau oamenilor ca am jucat eu acel rol". Insa, cand a revazut filmul la 18 ani si-a dat seama ca a facut parte dintr-o capodopera: "Atunci am inteles de fapt ca am participat la un film de care sa fiu mandra.


Lista lui Schindler este considerata azi un film capodopera si poate cel mai bun din cariera lui Spielberg. "Acest film mi-a schimbat viata pentru totdeauna" a declarat Steven Spielberg despre capodopera creata in urma cu 20 de ani.

 

Producatorii de la Universal Studio au anuntat ca, in luna martie, va fi lansata o varianta remasterizata a filmului pe DVD si Blu-Ray in care iubitorii povestii lui Oskar Schindler vor gasi numeroase surprize ca documentare, imagini nemaivazute din timpul filmarilor, interviuri si postere cu numele complete ale supravietuitorilor.

 

Steven Spielberg nu a crezut niciodata ca cineva va merge sa vada la cinema Schindler's List la cinema. Filmul este o marturie emotionanta despre ororile razboiului si despre alterarea caracterelor umane pe timp de razboi.
 

 



"Nu m-am asteptat ca acest film sa faca nici macar un singur dolar. Am facut totul sa spun aceasta poveste intr-un mod in care credeam ca trebuia sa fie spusa" a declarat regizorul despre fimul care a luat 7 Premii Oscar in 1994, inclusiv pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor, si care a facut incasari de 321 de milioane de $.

 

Oliwia Dabrowska la maturitate

Schindler's List ocupa locul 8 atat in topul celor mai bune 100 de filme realizat de Institutul American de Film in 2007, cat si clasamentul celor mai bune 250 de filme de pe IMDb. Lansat in 1993, filmul reprezinta finalul a 11 ani de munca din partea lui Steven Spielberg si are o poveste inedita. In 1982, cineastul (avea pe atunci 36 de ani) a citit in New York Times o recenzie a cartii Schindler's Ark, scrisa de Thomas Keneally.
 


Regizorul a fost atras de ideea unui nazist salvand evrei si a intrebat in gluma daca povestea lui Oskar Schindler era intr-adevar reala. Interesul sau a determinat studiourile Universal sa cumpere drepturile cartii iar de aici a inceput aventura sa. Spielberg s-a intalnit cu Poldek Pfefferberg, unul dintre evreii salvati de Oskar Schindler: acesta incercase in 1963 alaturi de MGM sa faca un film despre salvatorul sau, insa proiectul nu a mai vazut lumina zilei. Discutiile cu Poldek Pfefferberg au fost o sursa de inspiratie pentru cartea scrisa de Keneally si care a stat la baza filmului.


Intrebat atunci, cand va incepe filmarile, Spielberg a raspuns: "Peste 10 ani.." Steven Spielberg nu era convins ca e suficient de matur ca sa abordeze un film despre Holocaust si le-a oferit pe rand filmul regizorilor Roman Polanski, a carui mama a fost ucisa la Auschwitz, Sydney Pollack si Martin Scorsese. Dupa ce acesta din urma acceptat, Spielberg s-a razgandit si a trecut el la carma filmarilor oferindu-i lui Scorsese sansa de a face remake-ul de la Cape Fear. Kevin Costner si Mel Gibson si-au exprimat dorintele de a-l interpreta pe Oskar Schindler, Spielberg a fost insa fermecat de Liam Neeson dupa ce l-a fazut intr-o pieasa de teatru pe Broadway.


Rolul capitanului Amon Goeth a ajuns la Ralph Fiennes dupa ce Spielberg l-a vazut in A Dangerous Man: Lawrence After Arabia. Fiennes s-a ingrasat cu 13 kilograme si a ajuns sa semene atat de mult cu Amon Goeth incat una dintre supravietuitoarele lui Schindler - Mila Pfefferberg a fost ingrozita atunci cand l-a vazut pe platouri. Filmarile s-au derulat timp de 71 de zile, in Cracovia, Polonia si au fost un adevarat calvar pentru Spielberg. Regizorul a marturisit ca era chinuit de colegi in scoala si la liceu din cauza originilor sale evreiesti. Spielberg a refuzat sa fie platit pentru acest film si ca sa scape de depresia din timpul filmarilor, seara se uita la reluari din Seinfeld.
 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies