marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Festivalul de Film de la Berlin: 18 filme intra in cursa pentru Ursul de Aur. "Hail, Caesar", regizat de fratii Coen, va deschide editia din acest an

In total 18 filme vor fi in cursa pentru Ursul de Aur la viitoarea editie a Festivalului de Film de la Berlin, care se deschide pe 11 februarie cu proiectia noului film al fratilor Joel si Ethan Coen, cu George Clooney in distributie si prezentat in afara concursului, relateaza EFE.

Festivalul de Film de la Berlin: 18 filme intra in cursa pentru Ursul de Aur. Hail, Caesar , regizat de fratii Coen, va deschide editia din acest an

Conducerea festivalului a anuntat miercuri lista filmelor prezente in competitie si includerea altor noua titluri care se adauga celor deja anuntate, intre care 'Soy Nero', al iranianului Rafi Pitts, despre un deportat mexican in cautarea identitatii. Este o productie germano-franceza-mexicana si singura aspiranta cu participare latino-americana. Un lucru neobisnuit la o editie a Berlinalei, care anul trecut a decernat de trei ori Ursul de Argint unor filme sudamericane.

De asemenea nu se afla in concurs nicio productie a cinematografiei spaniole, in timp ce Portugalia este prezenta cu 'Cartas da guerra' ('Letters from War'), in regia lui Ivo M. Ferreira, cu Miguel Nunes si Margarida Vila-Nova.

Din partea tarii gazde se afla in competitie '24 Wochen' ('24 Weeks'), in regia Annei Zohra Berrached, si 'Jeder stirbt für sich allein' ('Alone in Berlin'), al elvetianului Vincent Perez, cu Daniel Bruehl, Brendan Gleeson, Emma Thompson si Mikael Persbrandt in distributie.

Franta va fi prezenta in lupta pentru un Urs cu 'L'avenir' ('Things to Come'), de Mia Hansen-Loeve, cu Isabelle Huppert in rolul princial si 'Quand on a 17 ans' ('Being 17'), de André Téchiné.

O alta cinematografie premiata si rasfatata traditional la festival, cea iraniana, se afla in competitie cu 'Ejhdeha Vared Mishavad!' ('A Dragon Arrives!'), al regizorului Mani Haghighi, alaturi de cel al regizorului deja mentionat Rafi Pitts, un obisnuit al Berlinalei.
 

SUA concureaza cu 'Genius', al lui Michael Grandage, cu Colin Firth, Jude Law, Nicole Kidman si Laura Linney in distributie, alaturi de 'Midnight Special', al lui Jeff Nichols, si de documentarul 'Zero Days', in regia lui Alex Gibney.
 

Danezul Thomas Vintenberg este si el prezent cu 'Kollektivet' ('The Commune'), in timp ce bosniacul Danis Tanovic concureaza cu 'Smrt u Sarajevu / Mort A  Sarajevo' ('Death in Sarajevo'), la trei ani dupa ce a castigat Marele premiu al juriului cu 'Epizoda u zivotuberaca zeljeza' ('An Episode in the Life of an Iron Picker').

Din partea Chinei candideaza la un Urs 'Chang Jiang Tu' ('Crosscurrent'), al lui Yang Chao ('Passages'), alaturi de o coproductie asiatica intre Filipine si Singapore, 'Hele Sa Hiwagang Hapis' ('A Lullaby to the Sorrowful Mystery'), semnata Lav Diaz.


Lista candidatilor se incheie cu documentarele franco-italian 'Fuocoammare' ('Fire at Sea'), al lui Gianfranco Rosi; polonezo-suedez 'Zjednoczone Stany Milosci' ('United States of Love'), al lui Tomasz Wasilewski; canadian 'Boris sans Béatrice' ('Boris without Béatrice'), al lui Denis Coeté, si tunisian 'Inhebbek Hedi' ('Hedi'), al regizorului Mohamed Ben Attia.


Cele 18 filme aflate in concurs isi vor repartiza premiile acordate de un juriu international care va fi prezidat la aceasta editie de actrita americana Meryl Streep, castigatoare a trei Oscaruri. Cum se obisnuieste la Berlinale, cea mai mare parte a vedetelor care vor defila pe covorul rosu joaca in filmele incluse in sectiunea oficiala, dar prezentate in afara concursului.

Din aceasta categorie face parte deja mentionatul film al fratilor Coen, care pe langa Clooney - un obisnuit al Berlinalei - mai are in distributie vedete ca Josh Brolin, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton si Channing Tatum.  Tot in afara concursului va fi prezentat 'Chi-Raq', noul film al regizorului Spike Lee, cu o distributie exceptionala din care fac parte Wesley Snipes, Angela Bassett, John Cusack si Samuel L. Jackson. Festivalul de Film de la Berlin se incheie pe 21 februarie.
 

Filmul "Ilegitim", de Adrian Sitaru, a fost selectat in sectiunea "Forum" a Festivalului de la Berlin, conform site-ului oficial al evenimentului.


Sectiunea "Forum" a Festivalului International de la Berlin prezinta anual o selectie de filme care pun accent pe avangarda, experiment, eseu sau reportaj politic sau pe descoperirea unor cinematografii inca necunoscute.
 



Modifică setările cookies