marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Exodus: Gods and Kings, interzis in Maroc. Filmul lui Ridley Scott a starnit reactii puternice

Filmul "Exodus: Zei si regi/ Exodus: Gods and Kings", cel mai recent lungmetraj regizat de Ridley Scott, a fost interzis in Maroc, cu o zi inainte de lansarea oficiala a peliculei, informeaza lefigaro.fr.

Exodus: Gods and Kings, interzis in Maroc. Filmul lui Ridley Scott a starnit reactii puternice

Centrul cinematografic marocan (CCM) a obligat salile de cinema din intreaga tara sa anuleze toate proiectiile care erau programate.

 

Decembrie pare sa fie luna polemicilor in cinematografia mondiala. Dupa controversele generate de filmul "The Interview", noul film al regizorului Ridley Scott, "Exodus: Zei si regi", a fost anulat in salile de cinematograf. De aceasta data Marocul a fost tara care a vizat o superproductie americana, anulând distribuirea peliculei la scara nationala, cu o singura zi inainte de lansarea sa oficiala.

 

Cu toate acestea, CCM avizase favorabil distribuirea filmului in Maroc, inainte de a se razgândi.

 

"Am fost sunat si amenintat cu inchiderea cinema-ului daca nu anulez proiectia acestui film", a declarat Hassan Belkady, administratorul cinematografului Rif din Casablanca.

 

 

 

Dupa "Noe", de Darren Aronofsky, lansat la inceputul acestui an, Ridley Scott a adaptat la rândul sau pentru marele ecran un episod din Biblie. Filmul sau spune povestea profetului Moise, care a condus poporul evreu in afara Egiptului, pe vremea faraonilor.

 

Contactat de AFP, directorul CCM, Sarim Fassi-Fihri, nu a dorit sa vorbeasca despre motivele care au stat la baza acestei interdictii, explicând doar faptul ca este vorba de o decizie a "comisiei de control" a filmelor, care a preferat "sa anunte distribuitorul despre decizia sa, in loc sa o explice". Potrivit Le Figaro, este vorba de aceleasi motive ca in Egipt, unde difuarea filmului a fost interzisa, din cauza "impreciziilor istorice si religioase".

 

In vara acestui an, Ridley Scott a explicat ca a dorit sa interpreteze scena separarii in doua parti a apelor din Marea Rosie ca pe un fenomen natural, nu ca pe un miracol divin, iar acest fapt nu a fost pe placul anumitor comunitati religioase. Apoi, actorul Christian Bale, care il joaca pe Moise, a descris acest personaj ca fiind un "schizofrenic" si un "barbar".

 

 

Pentru a-si pregati rolul, actorul galez, in vârsta de 40 de ani, si-a considerat personajul drept "un luptator pentru libertate". A preferat sa vada in el un "om complicat" si nu a dorit deloc sa faca din el un erou: "Luptatorul pentru libertate, asa cum este el considerat de un om, va fi terorist, pentru un alt om". Aceste declaratii au generat polemici aprinse.

 

Filmul "Exodus: Gods and Kings" a fost criticat si pe retelele de socializare din Statele Unite ale Americii, dar dintr-un alt motiv: predominanta actorilor caucazieni in cursa pentru obtinerea rolurilor lui Moise si ale faraonului, in timp ce actorii de culoare interpreteaza in special roluri de sclavi si de hoti.

 

Lungmetrajul "Noe" a fost la rândul sau interzis inainte de lansarea sa oficiala in mai multe tari, precum Qatar, Bahrain, Emiratele Arabe Unite si Egipt. Filmul il aduce in scena pe patriarhul biblic, interpretat de Russell Crowe, fapt contrar doctrinei islamice. Aceeasi problema pare sa apara si in cazul lui Moise, considerat un profet de catre musulmani.

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies