marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Eroi in litigiu: cum au ajuns Superman si  Kung Fu Panda prin tribunale

Filmele cu supereroi si animatiile se vand ca painea calda. Si acolo unde sunt multi bani, apar si interesele, armatele de avocati si scandalurile mediatice. Iata cati eroi au ajuns nu doar in sala de cinema, ci si in cea de judecata.

 

Superman

Proprietar: DC Comics/Warner Bros.

Disputa: Mostenitorii lui Jerry Siegel si Joe Shuster, co-creatorii supereroului, incearca in instanta sa preia controlul francizei prin lichidarea unor drepturi cedate acum cateva decenii. 

Care e situatia acum? Un judecator federal a decis deja ca din 2013 mostenitorii sa reintre in posesia drepturilor asupra benzilor desenate timpurii, adica inclusiv asupra costumului lui Superman si a povestii originale a lui Clark Kent. Urmeaza batalia legala pentru Lex Luthor si kriptonita. Intre timp Warner da bice unui proiect nou cu Superman sub titulatura Man of Steel si comanda lui Zack Snyder.

 

 

Kung Fu Panda

Proprietar: DreamWorks

Disputa: 2 scriitori diferiti au dat deja in judecata casa de productie sustinand ca ideea ursului pus pe cafteala le apartine. Terence Dunn are dovada unor conversatii cu cei de la studio in care isi prezenta personajul, in timp ce Jayme Gordon a prezentat in instanta desene detaliate din care, sustine el, s-ar fi inspirat realizatorii filmelor KFP.

Care e situatia acum? Ambele procese sunt abia in stadiul preliminar, Dreamworks incercand sa convinga judecatorii ca nu exista suficiente motive pentru o dezbatere in instanta. 

 

 

Captain America si colectia Jack Kirby

Proprietar: Marvel

Disputa: Mostenitorii legendarului Jack Kirby incearca sa-si recastige in instanta drepturile de proprietate pentru 45 de supereroi printre care Captain America, Thor sau Hulk. 

Care e situatia acum? In septembrie compania Marvel si studiouri precum Sony, Fox sau Universal au fost chemate in instanta. Marvel a raspuns printr-o contraofensiva avocateasca – creatiile lui Kirby ar fi fost realizate in niste conditii contractuale care nu le ofera mostenitorilor niciun drept asupra operei. Lupta e abia la inceput si se anunta teribila.

 

 

Spider-man si colectia Stan Lee 

Proprietar: Marvel

Disputa: Proprietarii actuali ai Stan Lee Media sustin ca fondatorul companiei, Stan Lee insusi, a transferat eronat proprietatea intelectuala a companiei catre Marvel, atunci cand a decis sa revina la sentimente mai bune fata de Marvel in 2005. Printre eroii ceruti inapoi sunt Sipder-man, X-men si Fantastic Four.

Care e situatia acum? Multe din actiunile in instanta ale celor de la Stan Lee Media au ramas pana acum fara succes. Totusi, anul acesta un judecator din California a decis sa treaca peste chestiunile legate de procedura invocate de Marvel, iar SLM are pentru prima oara sansa sa ajunga cu motiunile sale in fata unor jurati.


Modifică setările cookies