marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Doamna comediei romanesti, Tamara Buciuceanu- Botez, omagiata la Gopo 2012. Madam Isoscel la 25 de ani de la Liceenii

82 de ani de viata si 60 de cariera. Una dintre cele mai iubite actrite romance, Tamara Buciuceanu-Botez, va primi Premiul Gopo pentru Intreaga Activitate in cadrul Galei de luni. In 2012, actrita care a transformat rolul profesoarei Isoscel intr-o legenda, sarbatoreste 25 de ani de la lansarea filmului "Liceenii".

Doamna comediei romanesti, Tamara Buciuceanu- Botez, omagiata la Gopo 2012. Madam Isoscel la 25 de ani de la Liceenii

Tu esti seful gastii tale. Faci programul oriunde esti, direct de pe telefon. m.procinema.ro – Ghidul tau mobil de filme

Iubitorii teatrului si filmului o vor putea revedea pe cea supranumita doamna comediei romanesti in direct si in exclusivitate la TV pe ProCinema, online pe www.premiilegopo.ro si www.voyo.ro, dar si in inima Capitalei, pe mediafatada Cocor Media Channel. Transmisiunea de la covorul rosu, gazduita de Amalia Enache si Mircea Solcanu, va incepe la ora 19:00, in vreme ce Gala, prezentata de Andi Moisescu, e programata sa inceapa la ora 20:00.

Dupa 25 de ani de la comedia pe care niciun roman nu a ratat-o, cea mai iubita profesoara de matematica din toate timpurile a ramas neschimbata. A jucat in peste 25 de filme, unul din personajele sale emblematice pentru generatia lui 1989 fiind profesoara Isoscel din seria “Liceenii”. Este una din reprezentantele generatiei de aur a teatrului romanesc. Este supranumita “Doamna comediei romanesti“, fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. Stefan Banica jr., Oana Sirbu, Cesonia Postelnicu, Mihai Constantin si Tamara Buciuceanu-Botez au realizat in urma cu cateva luni o sedinta foto pentru revista OK. Vezi aici imaginile.

Tamara Buciuceanu-Botez s-a nascut in 1929, la Tighina (astazi in Republica Moldova). Figura legendara a teatrului si a filmului romanesc, Tamara Buciuceanu-Botez are o cariera impresionanta, ce se intinde pe parcursul a saizeci de ani.

Toamna trecuta, Tamara Buciuceanu-Botez (82 de ani) a primit o stea pe Aleea Celebritatilor. Ea s-a alaturat astfel, altor personalitati din lumea teatrului si a filmului care au deja o stea pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului, in centrul Bucurestiului: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea, Maia Morgenstern sau Alexandru Tocilescu.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO!


In 2012, una dintre cele mai iubite actrite romance revine pe marile ecrane, alaturi de cuplul-cult al comediei autohtone, Stela Popescu si Alexandru Arsinel, in filmul Toata lumea din familia noastra (r. Radu Jude, 2012) care se va lansa din 6 aprilie.

Absolventa a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti (1952), clasa profesorului Ion Baltateanu, actrita a debutat in film in 1964, in Titanic Vals (r. Paul Calinescu), unul dintre titlurile de referinta ale anilor de inceput ai cinematografului romanesc. Filmografia sa include roluri in productii precum Grabeste-te incet (r. Geo Saizescu), Bocet vesel (r. Mircea Moldovan), sau Primavara bobocilor (r. Mircea Moldovan). A ramas in amintirea unei generatii intregi cu rolul profesoarei Isoscel din seria de succes Liceenii (r. Nicolae Corjos).

Un alt rol antologic interpretat de Tamara Buciuceanu-Botez ramane cel al mosierei Aneta Duduleanu in Cuibul de viespi (r. Horea Popescu, 1987), ecranizarea dupa piesa lui Alexandru Kiritescu, Gaitele. Una dintre cele mai apreciate comedii ale cinematografului romanesc, Cuibul de viespi reuneste in distributie, alaturi de Tamara Buciuceanu, alte nume celebre precum Gheorghe Dinica, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu sau Tora Vasilescu.


Pentru rolurile emblematice in istoria filmului romanesc, Tamara Buciuceanu a fost recompensata cu Premiul pentru Intreaga Cariera la Festivalul International de Film Transilvania in 2008, intalnirea cu publicul dupa proiectia Cuibului de viespi fiind unul dintre cele mai emotionante momente din istoria de 10 ani a festivalului.


Tamara Buciuceanu-Botez a jucat si pe scenele marilor teatre ale Capitalei: Bulandra, National, Teatrul de Comedie. Actrita s-a remarcat in piese precum Coana Chirita, Romeo si Julieta la inceput de noiembrie, Cumetrele, Mamouret. Dimineata pierduta.

"Ii multumesc lui Dumnezeu ca traiesc. 60 de ani de teatru nu sunt putini. Dar sa stiti ca inca sunt tanara sufleteste. Merg mai departe '' declara in urma cu cateva luni Tamara Buciuceanu.



Sursa foto: OK


Care e cel mai bun film premiat la Gopo? (216 voturi)
A fost sau n-a fost? (2007)
13.89%
4 luni, 3 saptamani, 2 zile (2008)
24.54%
Restul e tacere (2009)
9.26%
Politist, adjectiv (2010)
4.63%
Eu cand vreau sa fluier, fluier (2011)
47.69%

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies