marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Denzel Washington: cine i-a salvat cariera dupa ce a vrut sa renunte la actorie si cum s-a ingrasat pentru rolul alcoolicului din Flight

Zborul/Flight, filmul care ii aduce laolalta pe cei doi castigatori ai premiilor Oscar - Denzel Washington si regizorul Robert Zemeckis, ajunge din aceasta saptamana pe marile ecrane din Romania.

Denzel Washington: cine i-a salvat cariera dupa ce a vrut sa renunte la actorie si cum s-a ingrasat pentru rolul alcoolicului din Flight

In filmul care i-a adus a sasea nominalizare la Oscar din cariera, Denzel Washington joaca rolul unui pilot de avion, un personaj cu probleme personale adanci, dar bun profesionist, care reuseste sa salveze aproape toti pasagerii unui zbor care ar fi putut sa se termine cu o catastrofa. Pentru media si pentru cetatenii Americii, el devine un erou. Si, cu toate acestea, viata lui este un amalgam de decizii gresite, vicii si fapte contradictorii. De-a lungul carierei, Denzel a intruchipat cu talent ofiteri de politie, detectivi, avocati, ofiteri pe submarine nucleare si conductori de tren. Cu rolul din Flight si-a adaugat la palmares si rolul de pilot.

Washington a stiut imediat ce a citit scenariul ca personajul si povestea lui aveau emotii si trasaturi menite sa-l atraga. “Inainte ca filmul sa prinda contur”, a spus scenaristul  John Gatins, “am sta de vorba cu Denzel vreo doua ore, iar el mi-a explicat ce reactie a avut citind scenariul. I-a atins multe zone sensibile! Mi-a spus, cu acel zambet unic al lui, ca e un material foarte periculos. Vedeam ca era fascinat. Denzel e genul de actor care trebuie sa stie dedesubturile unui rol. Mi-a cerut sa-I povestesc cum am ajuns la acea poveste; stia ca am facut multa munca de documentare despre accidente aviatice, dar el era curios sa stie cat de pasionat eram de acel subiect. Este un om care stie sa poarte o conversatie, e foarte deschis. A fost uimitor!”
 


Washington a citit scenariul inainte ca Zemeckis sa vina la bord ca regizor, dar a fost incantat sa auda apoi ca cineastul era interesat de proiect. Denzel a marturisit ca cel mai important pentru el e sa invete cum sa fie pilot. Isi dorea sa lucreze cu un instructor de zbor, asa ca a sustinut sesiuni intensive de pilotaj, pana ce meseria de pilot i-a devenit o a doua natura: “Am luat legatura cu un pilot din Atlanta, iar Denzel s-a dus intr-un simulator de zbor si a petrecut acolo multe ore pentru a deveni expert in manevrarea instrumentelor de zbor. Cand il vezi comunicand cu turnul de control in film, e extrem de credibil, la fel atunci cand discuta cu copilotul sau.” a povestit Gatins.



Washington a facut mari eforturi pentru ca breasla pilotilor sa nu aiba impresia ca filmul este o acuzatie la adresa lor: “Am vrut sa se stie ca filmul nu incearca sa loveasca in companiile aeriene sau in piloti. Filmul nu trateaza atat despre pilotaj, cat despre dependente, cel putin, despre viciile personajului meu. Dar e si despre un om care are probleme pe care le-ar putea avea oricine, un regizor, un pilot sau un instalator. Dependenta si refuzul de a o recunoaste sunt una si alta. Dar sa meseria de pilot e una extrem de dura. Te afli sub stres continuu, zbori de la Los Angele la New York, apoi la Hong Kong, stai acolo 24 de ore, te intorci acasa, apoi o iei de la capat. Fizic, e greu; esti singur in camere de hotel, inconjurat de straini, asa ca membrii echipajului devin a doua ta familie. Dar oricine poate trece prin aceste nopti singuratice in camere de hotel, luptandu-se cu proprii demoni.”


In 1999, scenaristul si fostul actor John Gatins era tulburat si, in acelasi timp, incitat de povestile colegilor de platou despre viata riscanta a pilotilor si despre adrenalina zborului. De aici a inceput odiseea de 12 ani care a culminat cu povestea din filmul Flight. Povestea l-a impresionat atat de mult pe Robert Zemekis, incat a decis sa se intoarce astfel la filmele cu actori adevarati, dupa aproape 10 ani de filme de animatie computerizata.

Pentru scenele dramatice ale  prabusirii avionului, s-a filmat cu o macheta la dimensiune reala montata pe o macara tip “rotiserie”, care nu ar fi suportat greutatea tuturor pasagerilor necesari in secventa, asa ca s-au filmat calupuri de cate 14 pasageri, care au fost apoi editate pe computer. Primele 20 de minute din film sunt cele mai pline de adrenalina scene din ultimii ani la cinema. Imaginile sunt si socante pentru ca nu de multe ori l-ati vazut pe Denzel destrabalat si iesit din forma. Denzel in rolul lui Whip Whitaker este departe de imaginea martirului politic din Malcom X, de boxeurul Rubin Carter din The Hurricane sau de carismaticul lord al drogurilor din American Gangster. 

 


 

In Flight, Zemeckis il arata pe Whip/ Denzel cum bea si prizeaza cocaina, ca apoi sa controleze cu maestrie un avion printr-o furtuna oribila. "M-am saturat sa fiu un erou respectabil" a marturisit actorul intr-un interviu pentru The Telegraph.  In 2010, Denzel a vrut sa renunte la actorie, insa a ajuns intr-o piesa de teatru pe Broadway - Fences - unde a jucat alaturi de Viola Davis. Acest moment l-a revitalizat.  "Pe masura ce imbatranim speram sa devenim mai intelepti si sa realizam cate sanse mai avem. Experienta de a lucra cu Viola pe Broadway a fost o incantare. Privind-o mi-am dat seama ca ma lupt pentru viata mea alaturi de o actrita geniala. Acest lucru m-a trezit din nou. M-am simtit din nou in viata si am mi-am spus ca vreau sa lucrez cu aceesi dedicatie pentru fiecare film. Nu vreau ca fiecare film pe care il fac, oricat de mare e, sa fie doar o noua aparitie pentru mine."

 

La 58 de ani, Denzel Wasington a fost lovit greu anul trecut de moartea regizorului  Tony Scott alaturi de care a facut 5 filme: Crimson Tide, Man on Fire, Déjà Vu, The Taking of Pelham 123 si Unstoppable, pentru ultimul primind un salariu de 20 de milioane de $. " Am vorbit cu el cu o saptamana inainte sa moara despre al saselea film al nostru. Trebuia sa joc rolul unui capitan la comanda unui submarin plin de narcotice. Nu am avut nicio idee despre starea lui psihica" , a marturisit actorul.
 


 

 

Denzel s-a nascut in 1954 in Mount Vernon, New York intr-o familie de clasa mijlocie din suburbii. Tatal sau era predicator, ziua lucra pentru o companie de apa, iar seara era paznic. Mama sa a condus un salon de frumusete si a divortat de tatal lui pe cand Denzel avea 14 ani. Atunci a inceput faza de adolescent rebel. Petrecea alaturi de un grup rau famat si se lua adesea la bataie. Mama sa l-a trimis la un internat, la inceput a refuzat, insa s-a dat pe brazda, dorind sa plece la facultate sa studieze medicina, apoi stiinte politice, apoi drept iar in final a ajuns la actorie.  Nu a vrut ca fiica lui, Olivia, fata de care se simte foarte protector, sa se apuce de aceasta meserie. De curand aceasta a debutat in primul ei film. Denzel este casatorit cu Pauletta Washington din 1985 si are alaturi de ea 4 copii.

 


 

Cum s-a pregatit pentru viata unui om dependent de alcool? "Cu siguranta nu am baut pe tot parcursul filmului. Nimic nu ar fi fost mai rau decat sa beau la filmari. Pe moment crezi ca joci bine, cand in realitate este ingrozitor" a povestit Denzel spunand ca s-a inspirat din videoclipuri cu oameni beti, postate pe Youtube, in care tot felul de barbati spuneau ca sunt in regula in timp ce se prabuseau.  Denzel a dezvaluit ca a trebuit sa se ingrase cu cateva kilograme pentru acest rol si ca de obicei manca mult noaptea: hamburgeri, cartofi prajiti, shakeuri sau placinta cu mere: "In scena in care prizez cocaina si sunt gol voiam sa vad cum imi atarna burta. Nu este o varianta frumoasa pentru acest gen de personaj" a declarat actorul.

 

 Flight cu Denzel Washington ruleaza din aceasta saptamana in cinematografele din Romania.

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies