marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

De la investigatiile comisarului Moldovan la schemele lui dom’ Pepe: cele mai memorabile replici ale cinematografiei romanesti

Sunt expresii care ne-au intrat in sange si le folosim fara sa mai stim de unde provin. Sunt exprimari care  ni s-au intiparit in minte ca fiind din filme, desi ele n-au sunat niciodata asa pe pelicula.

 

Secretul lui Bachus (1984)

Puiu Bumbescu (Stefan Mihailescu Braila) aka Bachus ascunde in spatele unui chip boem si jovial, viclenia unui Nas in varianta damboviteana. Ticul sau verbal ii exprima perfect personalitatea si a devenit o expresie obisnuita in limbajul de zi cu zi.
 

BACHUS

Chestii, socoteli…

Cu mainile curate (1972)

Despre aceasta replica Sergiu Nicolaescu povestea ca nu a facut parte din scenariul original si ca a fost o inspiratie a sa de moment. Noroc ca actorul era si regizor, asa ca pe platoul de filmare nu s-a cerut inca o dubla, iar replica a ajuns una din cele mai populare de la noi. 
 

COMISARUL MICLOVAN

Un fleac… m-au ciuruit!

Patul conjugal (1992)

Filmul lui Mircea Daneliuc contine o replica care dupa Revolutia din 1989 a impresionat publicul "timid" si a intrat rapid in folclorul popular.
 

DECEBALUS

Nici musca nu iese nefututa de aici. 

Nea Marin miliardar (1979)

Oltean adevarat, Nea Marin (Amza Pellea) este confundat cu un miliardar american, vanat de mafioti si urmarit de nevasta. Ajuns cu itarii in apa Marii Negre, are o replica ramasa in istoria comediei romanesti. 
 

NEA MARIN

Mai bine Marin, decat submarin.

De ce trag clopotele, Mitica? (1981)

Replica folosita in mai multe randuri de personajul Costica (Stefan Banica) da titlul unei nuvele a lui Ion Luca Caragiale si al peliculei semnate Lucian Pintilie. Raspunsul lui Mitica (Stefan Iordache) e pe masura.

COSTICA

De ce trag clopotele, Mitica?

MITICA

De franghie, monser, de franghie.

B.D in actiune (1970)

Preselectia artistica organizata de trio-ul compus din Gogu (Dem Radulescu), Patraulea (Jean Constantin) si Trandafir (Puiu Calinescu) ia forme comice extreme. Doritoarele dau spaga, isi dovedesc talentele si marcheaza si la capitolul inteligenta. Raspunsurile celor trei sunt pe masura.

GOGU

Diploma nu canta, dominsoara! Evacuati sala! Incercati la Opera.

PATRAULEA

        Domnisoara, dumneavoastra aveti treaba            si noi va retinem.

TRANDAFIR

Domnisoara, luati o octava.

DOMNISOARA

(se uita in stanga si-n dreapta)

De unde s-o iau?

Ultimul cartus (1973)

Nu trage dom‘ Semaca, sunt eu, Lascarica! Asa suna poate cea mai celebra replica din seria comisarilor. Doar ca ea nu exista in filmul original. Spectatorii si-au compus-o singuri, simplificand replica originala a speriatului Lascarica (Gheorghe Dinica).
 

LASCARICA

Dom‘ Semaca! Sunt eu, Lascarica! Va rog sa credeti, dom‘ Semaca, ca nu v-am tradat! Am fost adus aici cu forta! M-auziti, dom‘ Semaca?

California Dreamin’ (nesfarsit) (2007)

Seful unei gari mici, Dorel Mateescu (Razvan Vasilescu) poreclit Doiaru, se pune contra unui transport feroviar american sub sigla NATO condus de capitanul Doug Jones (Armand Assante). Scos din pepeni, Doiaru ii trage pe straini pe linia doi. 
 

DOIARU

Fuck U..S..A, Fuck NATO, Fuck Bill Clinton si p’aia de la Bucuresti. Asta e gara mea!

Filantropica (2002)

Dom’ Pepe (Gheorge Dinica) e filantrop, om de afaceri, textier si compozitor, lider al mafiei cersetorilor si maestru papusar. Ani intregi de experienta i-au cristalizat filozofia de viata in cateva replici esentiale.  

PEPE

Mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana!

Columna (1968)

Discursul unui tradator poate fi la fel de puternic ca si cel al unui erou. Dupa caderea Sarmisegetuzei, Bastus (Gheorghe Dinica) isi recunoaste vinovatia si e gata sa-si primeasca pedeapsa.
 

BASTUS

(striga)

In nemernicia mea ca de caine turbat, am muscat mana care m-a crescut si m-a hranit si am privit razand cum ai mei se stingeau de sete pe ziduri.

Filantropica (2002)

Comediile lui Nae Caranfil abunda in replici spumoase. Si ele vin nu doar din partea personajelor principale, ci si dinspre personaje cu aparitie secventiala. Vorbele unui recuperator cu accent moldovenesc au ramas si ele in folclor.

RECUPERATOR 1

…Viata e complexa si are multe aspecte.

Revansa (1978)

Comandantul legionar Paraipan (Gheorghe Dinica) i-a rapit copilul comisarului Moldovan incercand sa-l momeasca din ascunzatoare. Si ii face si o vizita cu efecte nedorite informatorului iute de mana Limba (Jean Constantin).
 

PARAIPAN

Mai Limba, tie ti-a crescut nasul.

LIMBA

 Nu, domnule Paraipan, vi se pare.

PARAIPAN

 Ba da. Si e pacat, ma, ca iti strica profilul.

O scrisoare pierduta (1977)

Ghita Pristanda (Stefan Banica) si o replica perfecta despre spiritul muncii si etica corectitudinii la romani din piesa omonima a lui Ion Luca Caragiale. Chiar daca nu o auzim ca atare, esenta ei ne inconjoara permanent. 

GHITA

Doua la primarie, optspce, patru la scoli, douazeci si patru, doua la catrindala la Sf. Niculae, treizeci… Cum zic, unul-doua, poate vantul… ori cine stie…

A fost sau n-a fost? (2006)

Emanoil Piscoci (Mircea Andreescu) si raspunsul sau perfect la intrebarea din titlu.
 

PISCOCI

Am facut si noi revolutie cum am putut.

Secretul lui Bachus (1984)

A doua mentiune a lui Bachus in aceasta lista de replici memorabile este cat se poate de necesara. Dupa ce consuma din licorile pe care le si tranzactioneaza ilegal, personajul atinge o emotie intensa. De bodega. Iar spectatorii rad in hohote.
 

BACHUS

Fara poezie, viata e pustiu.

Zestrea Domnitei Ralu (1972)

Haiducul Saptecai (Florin Piersic) se exprima franc in ceea ce o priveste pe domnita Ralu (Aimee Iacobescu). E doar de mirare ca replica lui batjocoritoare a trecut de cenzura vremii si a ajuns una din cele mai cunoscute pentru fanii seriei Haiducilor.

SAPTECAI

Averea dumitale? Doua buzisoare, doua tatisoare.

B.D. la munte si la mare (1971)

Capitanul Panait (Toma Caragiu) da peste amicii lui infractori Gogu Steriade (Dem Radulescu), Patraulea (Jean Constantin) si Trandafir (Puiu Calinescu).

GOGU

Sa traiti, sa traiti, tovarase capitan. De cand va asteptam. O cafeluta, o biscuite? 

Operatiunea Monstrul (1976)

Cinci barbati intr-o excursie in Delta. Eugen (Octavian Cotescu) in aceeasi barca cu directorul Dumitru (Toma Caragiu) palavragesc in lipsa celui mai important invitat: pestele.
 

EUGEN

Aveai perfecta dreptate azi-dimineata. Ai privit, asa, apa si ai spus: azi, canci!


Modifică setările cookies