marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cloud Atlas: un film sclipitor care iti schimba viata

Sa povestesti un film ca Atlasul Norilor/Cloud Atlas este un pacat major. Cloud Atlas nu poate fi exprimat in cuvinte, ci trebuite trait. La finalul vizionarii, iti vei da seama ca acest film este unul care iti schimba viata pentru totdeauna.

Cloud Atlas: un film sclipitor care iti schimba viata

Am asteptat foarte mult acest film, care m-a cucerit din primele imagini aparute cu multe luni in urma. Nu stiam foarte mult despre el sau roman, intre timp lucrurile au devenit mai clare. Oricat de mari ar fi fost asteptarile mele legate de acest film, fratii Wachowski au reusit sa mi le intreaca pe deplin.


Cloud Atlas
este un film fascinant, care te trece prin toate starile emotionale, dar si prin toate genurile cinematografice. Fratii Wachowski, impreuna cu Tom Twyker, au reusit imposibilul si au ecranizat romanul cu acelasi nume al lui David Mitchell.


Cloud Atlas este inlantuirea a 6 povesti diferite, intinse pe parcursul a 500 de ani si exploreaza scopul vietii oamenilor pe Pamant, teme care au preocupat omenirea de la inceputul vremurilor. La fel de pregnante sunt temele libertatii, iertarii, iubirii dar si a prieteniei., alaturi de elemente filosofice celebre imprumutate de la filosofi ca Nietzche.


Un avocat din San Francisco ia sub protectie un sclav fugar intr-o calatorie dezastruoasa din Insulele Pacificului in 1849... un compozitor sarac, dar talentat, din Marea Britanie dinaintea Celui De-Al Doilea Razboi Mondial se zbate sa-si termine capodopera inainte de a plati pretul unui act nechibzuit... o jurnalista investigheaza in 1973 un potential dezastru industrial... un editor al zilelor noastre se trezeste aruncat pe nedrept intr-un azil tocmai cand cunoscuse succesul... o fiinta creata genetic cunoaste in 2144 trezirea constiintei umane... si, in viitorul extrem de indepartat al anului 2300, un crescator de animale duce o lupta cu propria constiinta pentru a face ceea ce are nevoie ca sa supravietuiasca. Facem la inceput cunostinta cu fiecare poveste, pentru ca apoi povestile sa se desfasoare una alaturi de cealalta, iar trecerea de la una la cealalta ne dezvaluie modul in care toate aceste povesti sunt legate.


Detaliile povestilor sunt frumusetea acestui film, elemente care apar intr-una dintre povesti se reintalnesc pe parcursul celorlalte.

O sa fie o adevarata ghicitoare sa deslusiti ce actori se ascund in spatele unor personaje, pentru ca realizatorii filmului s-au jucat enorm de mult cu machiajul si au trecut peste granitele sexului sau ale rasei: Halle Berry este o femeie de culoare alba intr-un univers, Hugh Grant este asiatic, si nu intotdeauna personajele feminine sunt jucate de femei sau cele masculine de barbati (asteptati genericul de final pentru a va lumina). Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Doona Bae, Ben Whishaw, David Keith, Susan Sarandon stralucesc de fiecare data cand imbraca un  nou personaj.

Desi are 3 ore filmul, dupa prima jumatate de ora, timpul devine o notiune abstracta, la fel cum si in film, timpul este doar o unealta pentru traversarea Universului de catre sufletul uman.


Celebrul critic de film Roger Ebert, s-a folosit de un citat al lui Churchill pentru a descrie acest film: "Cloud Atlas este o ghicitoare invaluita in misterul din interiorul unei enigme", o fraza superba pentru o bijuterie de film.

Cloud Atlas se joaca atat cu mintile spectatorilor, dar si cu sufletele lor, pentru ca impactul este colosal. Sigur ca unii vor fi nedumeriti de ceea ce vad, iar altii probabil vor considera banala tema interconectarii sufletelor de-a lungul vietii - o tema care nu este tocmai noua- insa maiestria cu care fratii Wachowski pun in scena toate aceste elemente te face sa te indragosti iremediabil de acest film.

Cloud Atlas e un film imposibil de povestit, dar nu din cauza complexitatii (nu va speriati, cu putina atentie, lucrurile devin simple), ci pentru ca vei fi incapabil sa exprimi trairea pe care o ai in timp ce vezi filmul.

Si daca la finalul unui film, iesi atins in vreun fel de ce ai vazut, atunci stii ca ai avut norocul sa traiesti un moment magic.

Cloud Atlas este o capodopera a fratilor Wachowski, care au rupt barierele unei povestiri cinematografice continue, in care actorii sunt supusi poate la cel mai greu test: fiecare joaca cel putin 4 personaje diferite. Insa filmul, mai are o frumusete de neegalat: cea cinematografica. In Cloud Atlas orice e posibil, sunt redefinite regulile regiei. Iar fratii Wachowski ne arata inca o data ca sunt niste regizori revolutionari, care nu folosesc niciodata aceeasi reteta, ei sunt cei care construiesc regulile si care ofera noi posibilitati in industrie. Un moment de magie adus de realizatorii filmului, Cloud Atlas te tine pe marginea scaunului si te face sa vrei sa il vezi imediat cum s-a terminat.

 

Cu siguranta, ma voi uita de cel putin inca  doua ori  pentru a nu pierde nici un detaliu, nici o filosofie, nici un simbol din Cloud Atlas. Pentru fiecare dintre noi, Cloud Atlas are o poveste care sa ne miste si in care sa ne regasim filosofia sau principiile de viata cu ajutorul carora ne traim vietile.  Cand fiecare lucru are sens, vietile noastre capata o insemnatate si mai mare, asa ca in Cloud Atlas libertatea suntem noi, cei care luptam pentru ceea ce credem. Pelicula imbina perfect elemente filosofice cu cele mistice dar si politice, ca la final sa ne ofere de fapt, o lectie despre natura umana.

Inarmati-va cu multa rabdare, lasati acasa tot ce stiti despre lume si viata, si explorati o serie de universuri care va vor zgudui existenta si modul de a privi lumea.



 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies