marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Chiwetel Ejiofor, actorul care a facut pe toata lumea sa planga in 12 Years a Slave: scena brutala care l-a marcat in filmul cu cele mai mari sanse la Oscar in acest an

Chiwetel Ejiofor poate ca este un nume putin cunoscut pentru publicul larg, insa chipul sau e greu de uitat. La fel se intampla si in 12 Years a Slave, film care i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor. Pana acum o luna, era considerat favoritul categoriei, insa are o lupta grea si stransa cu Matthew McConaughey si Leonardo DiCaprio.

Chiwetel Ejiofor, actorul care a facut pe toata lumea sa planga in 12 Years a Slave: scena brutala care l-a marcat in filmul cu cele mai mari sanse la Oscar in acest an

Chiwetel Ejiofor nu este strain de marele ecran sau productii impresionante, facand cu succes in paralel productii de televiziune sau teatru dar si in cinematografie. Insa, oricat de buni ar fi actorii, ei au nevoie de un rol definitoriu, care sa ii transforme in staruri, iar asta s-a intamplat in cazul lui Ejiofor cu filmul 12 Years a Slave. Rolul lui Solomon Northup l-a transformat in unul dintre cei mai buni si straluciti actori ai generatiei sale.

De la prima sa aparitie pe marile ecrane, in 1997, in Amistad, film regizat de Steven Spielberg, actorul britanic in varsta de 36 de ani, a avut o cariera in plina ascensiune, iar in acest an a fost ridicat in slavi de critici si cinefili pentru rolul emotionant din 12 Years a Slave.

Inca de la lansarea de la Festivalul de Film de la Toronto, 12 Years a Slave, drama despre sclavie regizata de Steve McQueen, nu a incetat sa uimeasca si sa primeasca numeroase distincii. In plus, criticii si cinefilii au avut numai cuvinte de lauda, existand persoane care au comparat productia cu Schindler's List.  12 Years A Slave a devenit cel mai important film al momentului, considerat favorit la Oscar pentru Best Picture in 2014. Putine productii au reusit sa zdruncine cinefilii intr-un mod atat de impresionant. Toti ziaristii au fost de parere ca este o productie realizata si interpretata superb, dar care socheaza prin brutalitate. Multi dintre ei au iesit plangand din sali si cativa au iesit in timpul vizionarii din cauza scenelor violente.

 

 


 

Iar Chiwetel Ejiofor duce in spate unul dintre cele mai grele roluri din acest an: adeseori este supus unor conditii groaznice, iar scena in care atarna spanzurat de copac si se sprijina in varful degetelor de la picioare pentru a nu muri, i-a cutremurat pe spectatori, dar si pe el.Toti cei care au lucrat cu el l-au laudat pentru etica sa si profesionalismul de care da dovada.


Nascut in Londra, din parinti nigerieni (tatal sau a fost doctor, mama sa este farmacista) care au fugit din Nigeria in anii '60 din cauza Razboiului Civil, Chiwetel a facut cursuri de actorie si si-a urmat visul inca de tanar. La 11 ani a trecut print-o drama, dupa ce el si familia sa au revenit in Nigeria, insa tatal sau a fost ucis intr-un accident. Chiwetel are si acum cicatrici pe frunte din acel accident.

 

A jucat in prima sa piesa de teatru la 15 ani, a urmat cursurile  London Academy of Music and Dramatic Arts, insa a renuntat atunci cand Steven Spielberg i-a oferit un rol fimul Amistad (1997), primul sau rol la Hollwyood. Culmea, si atunci a jucat un rol de sclav. Inceputurile sale i-au asigurat admiratia criticilor, insa nu a devenit foarte cunoscut in randul publicului.


Pana acum, poate cel mai vizibil rol in randul publicului ramane cel din Children of Men, regizat de Alfonso Cuaron, nominalizat in acest an pentru Gravity. Insa, este clar ca 12 Years a Slave este filmul care l-a adus in centrul atentiei la nivel mondial, iar actorul spune ca personajul sau, care a existat si in realitate, este unul cu totul deosebit: "Solomon Northup este unul dintre cele mai remarcabile personaje intalnite de mine, cu o poveste uimitoare. Este un privilegiu pentru mine sa-l joc si sa ii spun povestea. "

 

 

 

Insa, recunoaste ca dupa ce a citit cartea nu s-a grabit sa spuna imediat "da" rolului, ba chiar l-a refuzat. "Am fost dat pe spate de carte. Uneori citesti scenarii si te vezi imediat jucand un perosnaj. Aici n-a fost asa, pentru ca acele experiente erau reale si traite de Solomon.  Am simtit o mare responsabilitate pe umeri si stiam cat de important e sa il portretizam onest pe acest om. Asa ca da, am avut momente de indoiala daca sunt sau nu potrivit pentru rolul asta" a dezvaluit Ejiofor pentru Variety.

 


Actorul britanic s-a razgandit dupa ce a mai citit inca o data cartea si si-a dat seama ca el spune povestea individului, si nu a sclaviei in mod general. Atunci, i-a dat telefon regizorului Steve McQueen si i-a spus ca isi doreste rolul. Toti ceilalti implicati in productie nu au avut nici macar un moment indoieli cu privire la alegerea actorului principal. "Il admiram de mult si eram familiarizati cu munca sa si nu ne-am gandit nici o clipa la alt actor" a spus Dede Gardner, producatorul filmului, alaturi de Brad Pitt, prin intermediul companiei Plan B.


12 Years a Slave i-a schimbat viata si cu siguranta, i-a schimbat si traiectoria ca actor. "A fost cea mai frumoasa experienta ca actor si una dintre cele mai impresionante din viata mea." spune Ejiofor, care acum, este considerat de specialisti unul dintre actorii de prima mana de la Hollywood, asa numitii "A-list actors", intr-o perioada in care actorii de culoare au una dintre cele mai spectaculoase ascensiuni la Hollywood.


Pana acum doar 4 actori de culoare au castigat Oscarul in rol principal: Sidney Poitier in 1963, Denzel Washington in 2001, Jamie Foxx in 2004 si Foresth Whitaker in 2006, iar in acest an cursa pentru Oscar la categoria cel mai bun actor in rol principal este una dintre cele mai stranse din istorie. Oricare dintre cei 5 actori (Leonardo DiCaprio, Matthew McConaughey, Chiwetel Ejiofor sau Bruce Dern) au sanse reale la statueta, cu roluri absolut impresionant si grele.

 

 

 

 

Drama 12 Years a Slave este bazata pe romanul autobiografic al lui Solomon Northup, personaj interpretat in film de Chiwetel Ejiofor. Solomon este un om de culoare educat, cu familie, care a locuit in  New York, in 1853. Acesta este abordat intr-o zi de doi barbati, care ii ofera o slujba in Washington, dar cand Solomon apare pentru a incepe munca, acesta este rapit si fortat sa devina sclav pentru urmatorii 10 ani. Michael Fassbender joaca rolul lui Edwin Epps, stapanul de sclavi care timp de 12 ani, i-a marca viata fizic si psihic lui Solomon.

 

Filmul are o distributie impresionanta: Michael Fassbender, Chiwetel Ejiofor,  Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Paul Giamatti, Quvenzhane Wallis, Sarah Paulson, Paul Dano si este regizat de Steve McQueen, cunoscut pentru dramale Shame si Hunger, ambele cu Michael Fassbender in rol principal. Coloana sonora ii apartine lui Hans Zimmer. Cinefilii asteapta cu nerabdare acest proiect, pe care presa il considera un favorit in sezonul premiilor, dar si la Oscar, in 2014.

 


 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies