marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

China a devenit cea mai mare piata internationala de film: ce recorduri de box-office s-au inregistrat in ultimul an la nivel global

China a devenit a doua putere in lume in materie de filme, dupa SUA. Vanzarile de bilete au ajuns la un nou record in 2012 scrie Business Insider. Anul trecut industria de film a produs 34.7 miliarde de dolari, datorita pietelor straine tot mai puternice.

China a devenit cea mai mare piata internationala de film: ce recorduri de box-office s-au inregistrat in ultimul an la nivel global


Influenta Chinei asupra Hollywoodului incepe sa fie covarsitoare. Cei de la Motion Picture Association of America (MPAA) au lansat ieri noile cifre oficiale prinvind box-office-urile internationale si valorile pietelor de film din afara Americii.

Astfel, China  a surclasat Japonia si a devenit cea mai mare piata de film pe plan international, cu o valoare de 2.7 miliarde de dolari. SUA ramane cea mai mare piata mondiala, cu o valoare de 10 miliarde de dolari in 2012, scrie Business Insider.

"China construieste 10 ecrane pentru cinema in fiecare zi. Exista un apetit grozav pentru filme si productii americane in China." au spus reprezentantii MPAA. Skyfall a fost unul dintre filmele care a facut 1 miliard de dolari incasari dupa ce s-a lansat si in China.

O analiza facuta de Ernst&Young anul trecut arata ca daca piata de film din China continua aceasta ascensiune fulminanta, in 7 ani ar putea depasi chiar si SUA, devenind prima forta globala in materie de filme. Data"Apocalipsei" din cinematografia mondiala? Box office-ul chinez va depasi box office-ul nord-american pana in anul 2020. In 2011, box office-ul nord-american a fost de 10,2 miliarde de dolari. Cel chinezesc a fost de doar 2,02 miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca intre cele doua cifre exista o diferenta de circa 8 miliarde de dolari care trebuie recuperata pentru ca aceasta "profetie" sa se realizeze.

 

 


Guvernul chinez a inceput sa fie mai putin restrictiv cu privire la filmele care se lanseaza. Limita de blockbustere care se lanseaza in China a crescut de la 20 la 34, dar cele in plus trebuie sa fie 3D sau IMAX.

Pana anul trecut, China nu aproba decat lansarea a cel mult 20 de filme americane pe an, spre frustrarea marilor studiouri de la Hollywood, restul productiile vizionate in cinema fiind cele locale. Acum, studiourile americane vor primi si mai multi bani din incasarile in box-offic-eul din China: procentul a crescut de la 13% la 25%.

 

 

 

 


Totusi, in 2012, numarul productiilor 3D a scazut de la 45 la 36. Biletele la filme 3D s-au vandut in valoare de 1.8 miliarde de dolari la nivel global.

Cifrele arata ca studiourile ignora publicul hispanic, desi reprezinta 26% dintre cei care cumpara bilete de film. Totusi, studiourile Universal si Lionsgate si-au targetat demografic  unele dintre productiile lansate in ultimii ani catre publicul hispanic, care este un consumator inrait de filme horror, arata anliza celor de la Business Insider.


In 2012, popularitatea filmului Lincoln, regizat de Steven Spielberg, a atras un public mai matur in salile de cinema. Astfel, in pragul demografic 40-49 de ani, cifra s-a marit considerabil de la 3.2 milioane de spectatori la 5.8 milioane de spectatori.

Cei de la Business Insider sustin ca ca termenul "film" ar putea deveni un anacronism. In SUA, conversia de la film pe pelicula la cel digital este completa. In 2012, numarul ecranelor digitale a crescut considerabil, 83% dintre ecranele din cinematografele americane fiind digitale.

La nivel global, doua treimi din cele 130.000 de ecrane din cinematrografe sunt digitale.

 

 

Care  au fost filmele cu cele mai mari incasari la nivel global? Din punct de vedere al incasarilor, filmul The Avengers, regizat de Joss Whedon, a facut istorie in 2012. Realizat pe baza personajelor din benzile desenate Marvel,The Avengers a fost lansat in aprilie si a obtinut incasari de 1,511 miliarde de dolari, ocupand locul al treilea in topul filmelor cu cele mai mari incasari din istorie.
 

Prima lansare pentru compania Marvel sub umbrela grupului Disney,  The Avengers reprezinta fara indoiala un semn de bun augur si un succes pentru celebrul studio hollywoodian, care va profita in anii si in deceniile urmatoare de aceasta asociere avantajoasa cu benzile desenate, in conditiile in care a achizitionat deja studiourile Pixar si compania Lucasfilm, cumparata cu 4 miliarde de dolari in a doua jumatate acestui an.

 


The Dark Knight Rises  ultimul film din trilogia "Batman" regizata de Christopher Nolan, a fost lansat in iulie 2012 si avut la randul sau o evolutie foarte buna in box office, generand incasari de 1,081 miliarde de dolari pe plan mondial. Podiumul a fost completat de filmul de actiune 007: Coordonata Skyfall, care a generat incasari de un miliard de dolari. The Hobbit a intrat si el in clubul milardarilor, cu incasari de 1 miliard de dolari.

 

 

 

 

 

 

Sursa: Business Insider

 

 


 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies