marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Child of God, ecranizarea lui James Franco dupa romanul lui Cormac McCarthy a impartit criticii la Venetia: povestea violenta a ucigasului care a terorizat America

James Franco a reusit sa impresioneze la Festivalul de la Venetia cu noul sau film, Child of God, o drama intensa adaptata dupa un roman al celebrului scriitor Cormac McCarthy. Desi a divizat criticii, filmul sa n-a trecut neobservat si va fi in centrul atentiei in urmatoarele luni la mai toate festivalurile.

Child of God, ecranizarea lui James Franco dupa romanul lui Cormac McCarthy a impartit criticii la Venetia: povestea violenta a ucigasului care a terorizat America


James Franco regizeaza, semneaza sceanariul si joaca in rol secundar  in Child of God, povestea violenta a unui barbat care incearca sa isi depaseasca conditia sociala.
 

Actiunea este plasata in Tennessee, in anii '60 si este povestea lui Lester Ballard, un barbat violent descris ca "un copil al lui Dumnezeu ca oricare alt individ", a carui existenta este dominata de crime si violelnte. In incercarea de a-si schimba statutul social, dupa ce este abandonat de parinti si traieste mizer, Ballard ajunge un nelegiut, un crimal psihopat, care, incapabil sa aiba o relatie umana, ucide femei si apoi le violeaza.  Child of God este al treilea roman scris de Cormac McCarthy si a fost publicat prima data in 1973.


La fel ca si romanul, filmul lui James Franco aduce in prim plan teme ca violenta, izolare si degradarea morala a individului si rolul destinului in viata. Romanul a socat si prin temele sexuale, in special necrofilia. Incapabil sa aiba o relatie romantica, Ballard aluneca intr-o panta devianta si experimenteaza necrofilia. Acesta incepe sa aiba relatii cu femei moarte dupa ce le impusca cu propria sa arma, iar Ballard nu face diferenta intre adolescente si femei.

 

 


 

 

Lester Ballard este interpretat de Scott Haze, care a impresionat cu transformarea sa. Actorul a ajuns in pragul nebuniei dupa ce a petrecut cateva luni aproape nedormind pentru a deveni criminalul psihopat din filmul lui Franco.

 

Scott Haze a dezvaluit pentru Associated Press ca el insusi a devenit un om al cavernelor pe durata pregatirilor, pentru a-si intelege cat mai bine personajul.  "Am stiut ca este un rol pentru care trebuia sa fac gesturi extreme. Am dormit multe nopti in caverne, inconjurat doar de lilieci. Am trait in jurul boschetarilor si am renuntat doar atunci cand vremea devenise mult prea apriga pentru a putea continua" a spus actorul.
 

Mai mult de atat, Haze a tinut o dieta extrema, care l-a adus de la 88 de kilograme la 68 de kilograme in cateva saptamani. James Franco, regizorul filmului, a declarat ca fost total uimit de starul filmului sau si dedicarea acestuia pentru rol. "Am fost surprins de Haze, care a intrat din prima zi in pielea personajului sau, petrecand mult timp singur, nu vorbea cu nimeni si asa a ramas pana la incheierea filmarilor" a spus Franco la conferinta de presa de la Venetia. Franco a spus ca "acesta este rolul vietii sale", referindu-se la interpretarea magistrala a lui Haze, in varsta de 25 de ani.


 

 

 

Romanul lui Cormac McCarthy este inspirat din personaje reale, ucigasul Ed Gein, care a terorizat America in anii '50 si a fost sursa de inspiratie si pentru personaje ca Norman Bates din Pyscho sau Leatherface din The Texas Chainsaw Massacre.
 

 

Cei de la The Guardian i-au oferit filmului 4 stele din 5, declarand ca "Child of God este povestea unui om care traieste Iadul pe Pamant si surpinzator, este extraordinar de bun filmul. Sigur ca versiunea lui Franco este un pic exagerata, dar primitivismul filmului este electrizant. Daca regizorul James Franco ar fi pe jumatate de inteligent pe cat se crede si-ar scoate numele de pe generic, oferindu-le un test criticilor. Asa insa, cei mai multi vor fi tentati sa-l judece, uitand de frumusetea filmului" a scris Xan Brooks in recenzia sa pentru The Guardian.
 

 

Si cei de la Variety au laudat adaptarea lui Franco, numind filmul "o ecranizare fidela, potrivita si demna de romanul lui McCarthy, dar care nu reuseste sa ofere un portret realist al deviantei sexuale si al depravarii. In schimb, Scott Haze uimeste cu interpretarea sa si este genul de actor alaturi de care orice regizor ar visa sa lucreze, pentru ca se dedica in intregime rolului sau".


 

 

 

Cei de la IndieWire insa n-au fost atat de ingaduitori cu Franco si i-au oferit filmului calificativul D. "Din pacate, James Franco nu a stiut cum sa abordeze romanul lui McCarthy si nici nu a transpus profunzimea sa pe ecrane. Este mult prea fidel cartii si sunt momente in care a filmul este un fiasco pentru ca viziunea lui Franco este neclara. Regizorul pare sa nu fi inteles directia romanului si ce ton sa abordeze. Ballard este clar, un om bolnav psihic, si cumva, asta i s-a parut amuzant lui Franco, dar acest umor negru este deplasat. Cea mai puternica scena din film este cea de incheiere, care reuseste sa dea fiori. Daca Franco n-a reusit sa faca din Child of God o capodopera, are mari sanse sa isi petreca restul carierei in filmele altor oameni si mai putin in scaunul de regizor".

 


Sursa foto: Getty


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies