marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cele mai fascinante 50 de masti din filme: de la Darth Vader la Batman

In aceasta saptamana, cinefilii vor vedea legenda calaretului singuratic, in The Lone Ranger, in care Armie Hammer il joaca pe John Reid, un om al legii care este nevoit sa poarte masca pentru a putea lupta cu infractorii. Insa, istoria cinematografica ne arata ca masca a fost folosita ca mai mult simboluri in diverse productii cinematografice, de la seria Halloween si pana la celebrul Darth Vader din Star Wars. Revista britanica Total Film a ales cele mai fascinante 50 de masti din filme.

Cele mai fascinante 50 de masti din filme: de la Darth Vader la Batman

50. Halloween 3: Season Of The Witch (1982)
Regizor: Tommy Lee Wallance
Distributie: Tom Atkins, Stacey Nelkin, Dan O'Herlihy

 

Michael Myers a fost prezent si in cel de-al treilea film din seria Halloween, insa mastile au fost vedetele productiei. Cei de la Silver Shamrock au creat un trio macabru - o vrajitoare, un craniu si un felinar. Acestea au iesit in evidenta prin faptul ca le mancau capetele celor care le purtau.

 

 

 

 

49. ChromeSkull - Laid To Rest (2009)
Regizor: Robert Green Hall
Distributie: Bobbi Sue Luther, Kevin Gage, Sean Whalen

 

Masca ce are forma de craniu si este confectionata dintr-un material care seamana cu aurul este purtata de un criminal in serie mut, Chrome Skull. Aceasta inregistreaza momentele in care sunt macelarite victimele cu cutite de vanatoare gigant. Personajul arata infiorator, precum Death Eater, iar masca pare lipita de fata lui.

 

 

 

48. Babyface - The Hills Run Red (2009)
Regizor: Dave Parker
Distributie: Sophie Monk, Tad Hilgenbrink, Janet Montgomery

 

O masca in forma capului unui bebelus purtata de Babyface, un criminal in serie mental. Aceasta seamana izbitor cu o combinetie intre chipurile lui Chucky si Leatherface.

 

 

 

47. Murrieta - The Mask Of Zorro (1998)
Regizor: Martin Campbell
Distributie: Antonio Banderas, Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones, Stuart Wilson

 

Purtata intai de Don Diego de la Vega (Anthony Hopkins), apoi de Alejandro Murrieta (Antonio Banderas), masca neagra pentru ochi a devenit celebra datorita elegantei si simplitatii sale si a devenit un simbol pentru unul dintre cei mai iubiti eroi, Zorro.

 

 

 

46. Driver - Drive (2011)
Regizor: Nicolas Winding Refn
Distributie: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston

 

In timpul slujbei de zi, Driver (Ryan Gosling) poarta o masca facuta sa arate ca un trup real pentru atunci cand realizeaza cascadoriile sale terifiante. Masca este atat de reala, inca reuseste sa sperie pe toata lumea mai ales cand o foloseste in timpul noptii. 

 

 

 

45. The Rite (1969)
Regizor: Ingmar Bergman
Distributie: Ingmar Bergman, Gunnar Bjirnstrand, Andreas Ek

 

Mastile din filmul lui Ingmar Bergman sunt purtate de actori in timpul unui spectacol vulgar, care este investigat de un judecator. Aceste masti ii fac pe actori sa aiba o infatisare animalica, aratand precum un goblin.

 

 

 

44. Preest - Franklyn (2008)
Regizor: Gerald McMorrow
Distributie: Ryan Phillippe, Eva Green, Sam Riley

 

Fara nas, fara gura, fara urechi si aproape fara ochi, aceasta masca fantomatica este purtata de Preest (Ryan Phillippe) care rapune criminalii din orasul Meanwhile. 

 

 

 

43. Leslie Vernon - Behind The Mask: The Rise Of Leslie Vernon (2006)
Regizor: Scott Glosserman
Distributie: Nathan Baesel, Robert Englund, Angela Goethals

 

Leslie Vernon poarta o ciudatenie de lemn atunci cand isi propune sa ucida adolescenti nevinovati. O masca care ar putea fi purtata la un ritual de fertilitate, de exemplu. Aceasta pare sa semene cu o masca azteca.

 

 

 

42. Henry - Bruiser (2000)
Regizor: George A.Romero
Distributie: Jason Flemyng, Peter Stormare, Leslie Hope

 

Henry (Jason Flemyng) se trezeste intr-o zi si descopera ca fata sa a fost inlocuita cu o masca lipsita de expresie. Aceasta masca are rol dublu - de metafora si alegorie, tinand cont ca Henry a vrut sa se integreze mai bine in societate, iar acum a ajuns sa aiba un chip fara expresie.

 

 

 

41. Vera Cruz - The Skin I Live In (2011)
Regizor: Pedro Almodóvar
Distributie: Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes

 

Vera Cruz (Elena Anaya) poarta o masca bizara, creata din mucegai si plastic, in timp ce este tinuta captiva in casa chirurgului Robert Ledgard (Antonio Banderas). Prin aceasta masca se sugereaza ca Robert i-a facut ceva josnic verei fara sa-i arate si fara sa dezvaluie telespectatorilor despre ce este vorba.

 

 

 

40. Killer - Urban Legends: Final Cut (2000)
Regizor: John Ottman
Distributie: Jennifer Morrison, Matthew Davis, Hart Bochner

 

Desi nu a fost unul dintre cele mai reusite filme din seria Urban Legends si nici mastile nu au fost extraordinare, cea purtata de Killer, una de scrima, iese in evidenta prin simplitatea si finetea cu care a fost creata.

 

 

39. Revellers - The Purge (2013)
Regizor: James DeMonaco
Distributie: Ethan Hawke, Lena Headey

 

O gasca de tineri care au imbratisat fara nici o problema singura noapte din an in care este legal sa ucizi poarta niste masti din lemn, cu o expresie zambitoare. Desi sunt folosite intr-un scop malefic, mastile par vesele si inocente si nu lasa impresia ca ar fi purtate de niste ucigasi.

 

 

 

38. David Aames - Vanilla Sky (2001)
Regizor: Cameron Crowe
Distributie: Tom Cruise, Penelope Cruz, Cameron Diaz

 

In urma unui accident de masina, David Aames (Tom Cruise) este obligat sa poarte o masca din latex care ii lasa chipul fara expresie. Aceasta se asemeana cu masca purtata de Michael Myers.

 

 

 

37. Smiley (2012)
Regizor: Michael Gallagher
Distributie: Caitlin Gerard, Melanie Papalia, Shane Dawson, Andrew James Allen

 

Un criminal in serie foloseste o masca care intruchipeaza emoticonul smiley face, ceea ce il transforma intr-un personaj sumbru si tulburator.

 

 

 

36. Valerie and Her Week of Wonders (1970)
Regizor: Jaromil Jires
Distributie: Jaroslava Schallerova, Karel Engel, Jun Klusak

 

Un demon isi acopera fata cu o masca in forma de iepure ciudat si monstruos, cu scopul de a-l face mai putin inatractiv, insa reuseste sa creeze impresia inversa.

 

 

 

35. Illuminati - Eyes Wide Shut (1999)
Regizor: Stanley Kubrick
Distributie: Tom Cruise, Nicole Kidman, Sydney Pollack

 

Membrii grupului Illuminati poarta masti venetiene in timpul ritualilor. Potrivit scriitoarei Crolin Ruke, mastile sunt primul simbol al Eyes Wide Shut. Acestea sunt ornate, evident si foarte scumpe, arata foarte bine, dar sunt infioratoare. 

 

 

 

34. Scarecrow - Batman Begins (2005)
Regizor: Christopher Nolan
Distributie: Christian Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Katie Holmes

 

Asa cum spune si numele personajului, masca pe care o poarta acesta este una infricosatoare, fiind asemanatoare cu un sac ciopartit pregatit sa te inghita fara nici o remuscare.

 

 


33. Maximus - Gladiator (2000)
Regizor: Ridley Scott
Distributie: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen

 

Mai mult cu rol de casca, Maximus poarta o singura data masca de razboinic, oferindu-i aspectul de gladiator si are rol de protectie.

 

 

 

32. Nuns - The Town (2010)
Regizor: Ben Affleck
Distributie: Ben Affleck, Rebecca Hall, Jon Hamm

 

Ben Affleck si banda lui de spargatori de banci poarta masti care intruchipeaza maicute, ideea de a corela puritatea maicutelor cu jafurile fiind una destul de interesanta. 

 

 

 

31. Miner - My Bloody Valentine (2009)
Regizor: Patrick Lussier
Distributie: Jensen Ackles, Jaime King, Kerr Smith

 

Un criminal in serie poarta o masca de respiratie, folosita de de mineri, atunci cand ucide, reusind sa transforme un lucru util intr-unul ingrozitor. Iar placile de sticla cu care ii sunt acoperiti ochii nu fac decat sa mareasca teama, mai ales cand este lumina aprinsa.

 

 

 

30. Burlap Bag - The Orphanage (2007)
Regizor: J.A. Bayona
Distributie: Belen Rueda, Fernando Cayo, Mabel Rivera

 

Un sac purtat de Tomas (Oscar Casas) si un copil, Simon, cu care se imprieteneste atunci cand este adus la orfelinat de tatal sau adoptiv sunt principalele elemente ale filmului. Asa cum Jason Voorhees l-a purtat inaintea lui, Tomas utilizeaza sacul ca semn de disperate.

 

 

29. Sound Of The Mountain (1954)
Regizor: Mikio Naruse
Distributie: Setsuko Hara, So Yamamura, Ken Uehara

 

Drama japoneza aduce in prim plan relatia tot mai stransa dintre Kikuko (Setsuko Hara) si tatal ei vitreg, Shingo (So Yamamura), masca de teatru a unui copil reprezentand o metafora despre cum personajele isi ascund sentimentele.

 

 

28. Sarah & The Goblin King - Labyrinth (1986)
Regizor: Jim Henson
Distributie: Jennifer Connelly, David Bowie

 

In timpul unei secvente dintr-un vis, intr-o sala de bal, Sarah (Jennifer Connelly) si Goblin King (David Bowie) poarta masti ornate, cea purtata de Goblin King lasant impresia ca este tinuta de o mana scheletica.

 

 

27. Alex - A Clockwork Orange (1971)
Regizor: Stanley Kubrick
Distributie: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Adrienne Corri

 

Atunci cand Alex (Malcom McDowell) si amicii sai sparg o casa si ataca o femeie, acesta poarta o masca cu nas lung, aceasta avand dublu rol, de a-i acoperi chipul, dar si de a prevesti soarta tragica a lui Alex.

 

 

 

26. Mask of Satan - Black Sunday (1960)
Regizor: Mario Bava
Distributie: Ennio de Concini, Mario Serandrei

 

Calaul care trebuie sa o ucida pe Printesa Asa, acuzata ca este vrajitoare, poarta o masca din metal, cu o infatisare macabra, potrivita pentru rolul sau.

 

 

 

25. Pig Mask - Saw (2004)
Regizor: James Wan
Distributie: Cary Elwes, Danny Glover, Monica Potter

 

Menita sa aduca un tribut Anului Porcului, masca purtata de criminalul Jigsaw si de complicii sai are forma chiar de porc, iar cel mai ciudat lucru este faptul ca are si par.

 

 

24. Dollface, Man In The Mask, Pin-Up Girl - The Strangers (2008)
Regizor: Bryan Bertino
Distributie: Liv Tyler, Scott Speedman

 

Un trio de atacatori fara chip care poarta masti intra in casa de vacanta a lui Kristen (Liv Tyler) si a lui James (Scott Speedman). The Man In The Mask arata ca o sperietoare de ciori, iar Dollface ca o papusa care prinde viata.

 

 

 

23. Buttonface - Nightbreed (1990)
Regizor: Clive Barker
Distributie: Craig Sheffer, Anne Bobby, David Cronenberg

 

Purtata de David Cronenberg care il intruchipeaza pe infioratorul Dr.Decker, masca acestuia are butoane in loc de ochi, dilema fiind legata de materialul din care este realizata, piele de om sau un sac.

 

 

 

22. Mrs Tredoni - Alice, Sweet Alice (1976)
Regizor: Alfred Sole
Distributie: Linda Miller, Paula Sheppard, Lillian Roth

 

Masca din acest film este semi translucida si arata ca un fel Betty Boop congelata. Pelerina galbena pe care o poarta personajul, alaturi de masca infricosatoare nu fac decat sa creeze un tablou straniu si malefic.

 

 

 

21. Pig-bear - The Shining (1980)
Regizor: Stanley Kubrick
Distributie: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd

 

Dupa ce lucrurile incep sa ia o intorsatura neasteptata la hotelul Overlook, Wendy da intr-o camera peste un individ imbracat in costum de urs, cu masca de porc.

 

 

 

20. Frank Dollarhyde - Manhunter (1986)
Regizor: Michael Mann
Distributie: William Petersen, Kim Greist, Joan Allen

 

Francis Dollarhyde, un criminal in serie, poarta un ciorap pe cap pe post de masca atunci cand ucide, insa nu-si acopera decat jumatate de fata, ceea ce este ciudat.

 

 

19. Predator - Predator (1987)
Regizor: John McTiernan
Distributie: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Bill Duke

 

O masca putin tehnologizata care are rolul de a-l proteja pe Predator nu a facut decat sa mareasca suspansul printre fanii care isi doresc sa vada ce se va intampla cu inamicul ajuns pe Pamant.

 

 

 

18. Frank - Blue Velvet (1986)
Regizor: David Lynch
Distributie: Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini, Dennis Hopper

 

Una dintre cele mai ciudate intrebuintari ale unei masti de gaze este cea din filmul Blue Velvet. Frank Booth o foloseste in timpul ritualurilor sale sexuale.

 

 

 

17. Chinese Mask - Brazil (1985)
Regizor: Terry Gilliam
Distributie: Jonathan Pryce, Robert De Niro, Ian Holm

 

Jack Lint poarta o masca de copil in timp ce-si tortura victimile. Nimic mai infricosator de atat, tinand cont ca Lint sfarseste prin a fi impuscat in cap.

 

 

 

16. Ex-Presidents - Point Break (1991)
Regizor: Kathryn Bigelow
Distributie: Patrick Swayze, Keanu Reeves, Gary Busey

 

Mastile presedintilor Ronald Reagan, Richard Nixon, Lyndon Johnson si Jimmy Carter sunt purtate de o banda de spargatori de banci care este urmarita de un agent FBI debutant, Johnny Utah.

 

 

 

15. Lon Chaney - Phantom Of The Opera (1925)
Regizor: Rupert Julian
Distributie: Elliott J. Clawson, Raymond L. Schrock, Bernard McConville

 

Spre deosebire de mult mai faimosul personaj din versiunile ulterioare ale filmului, cel din productia muta din 1925 este mult mai ciudat, purtand un fel de masca a mortii, cu adevarat trista.

 

 

14. Jason Voorhees - Friday The 13th Part 2 (1981)
Regizor: Steve Miner
Distributie: Amy Steel, John Furey, Adrienne King

 

Jason foloseste un sac de bumbac pentru a-si acoperi chipul mutilat pentru a-si scuti victimele de la o priveliste terifianta.

 

 

 

13. Catwoman - Batman Returns (1992)
Regizor: Tim Burton
Distributie: Michelle Pfeiffer, Michael Keaton, Danny DeVito

 

Selena Kyle are un look absolut ravasitor cu masca pe care a creat-o din petice de piele pe care le-a cusut cu ata alba. 

 

 

 

12. Hannibal Lecter - Silence Of The Lambs (1991)
Regizor: Jonathan Demme
Distributie: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn

 

Masca din dreptul gurii este cu adevarat infioratoare, barele de metal din dreptul dintilor marind doza de neliniste din jurul personajului.  

 

 

 

11. Frank - Donnie Darko (2004)
Regizor: Richard Kelly
Distributie: Jake Gyllenhaal, Maggie Gyllenhaal, Jena Malone, Drew Barrymore

 

Masca din metal cu dinti monstruosi transforma un adolescent normal intr-un doom cu chip de iepure. Chiar daca are niste urechi simpatice si niste ochi bulbucati, impresia generala este una terifianta.

 

 

 

10. Loki - The Mask (1994)
Regizor: Chuck Russell
Distributie: Jim Carrey, Cameron Diaz, Peter Greene

 

Un functionar de banca descopera o masca din lemn care ii va schimba pentru totdeauna viata si va pune stapanire pe el.

 

 

9. Rorschach - Watchmen (2009)
Regizor: Zack Snyder
Distributie: Malin Akerman, Carla Gugino, Jackie Earle Haley

 

Considerata una dintre cele mai tari creatii realizate vreodata, Rorschach poarta o masca confectionata dintr-un material alb. Efectul este impresionant atunci cand poarta pelerina de ploaie si palaria.

 

 

 

8. Leatherface - The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Regizor: Tobe Hooper
Distributie: Marilyn Burns, Paul A. Partain, Edwin Neal

 

Leatherface, un canibal caruia ii place sa-si taie victimele in bucati mici, nu inainte de a le scoate fetele, poarta o masca facuta chiar dintr-un chip. 

 

 

 

7. Ghostface - Scream (1996)
Regizor: Wes Craven
Distrbutie: David Arquette, Neve Campbell, Courteney Cox

 

Creata ca parte a seriei Fantastic Faces, aceasta masca a fost initial denumita Peanut-Eyed Ghost. Asta pana cand producatorul filmului Scream a descoperit-o si a transformat-o intr-un semn distinctiv. 

 

 

6. V- V for Vendetta (2005)
Regie: James McTeigue
Distributie: Hugo Weaving, Natalie Portman

Copiata direct din benzile desenate, masca purtata de V, lupatorul pentru dreptate, isi are originile inca din 1500, atunci cand Guy Fawkes a purtat o prima versiune, un catolic care a a pus la cale un complot impotriva monarhiei din Anglia, fiind manat de persecutiile religioase. Desi nu i se vede niciodata fata in film, masca a devenit un simbol al luptei pentru dreptate si libertate. La finalul filmului, sute de oameni o poarte, intr-o revolutie impotriva sistemului. Masca a devenit si simbolul Anonymous, cea mai celebra organizatie de hackeri a momentului.

 



5. Christiane - Eyes Without A Face (1960)

Regie:  Georges Franju
Distributie: Pierre Brasseur, Alida Valli, Juliette Mayniel

Christiane (Edith Sobe) purta o masca alba, aproape transparenta, dupa ce a ramas desfigurata in urma unui accident. Actrita poarte masca pe toata durata filmului si o face sa arate ca o papusa de portelan, ciudata si interesanta in acelasi timp.

 




4. Michael Myers - Halloween (1978)

Regie: John Carpenter
Distributie: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Nancy Kyes

Ucigasul Michael Myers nu vrea sa i se vada chipul in timp ce isi omoara cu brutalitate victimele. Filmul a lansat si o legenda: masca ar fi fost un prototip pe care urma sa il poarte William Shatner in Star Trek, dar a fost pictata si modificata in timpul productiei pentru acest film. Masca a devenit una dintre cele mai infricosatoare din istoria filmului si simbolul ucigasului terifiant. De-a lungul francizei, a fost restilizata in diverse modele, insa niciunul nu s-a comparat cu originalul.


3. Jason Voorhees - Friday The 13th Part 3 (1983)
Regie: Steve Miner
Distributie: Dana Kimmell, Paul Kratka, Tracie Savage

Celebra masca groteasca, inspirata de cele de hochei, continua si azi sa inspaimante cinefilii. Jason poarta masca constant si nu isi lasa victimele sa ii vada chipul.

 



2. Batman - The Dark Knight (2008)

Regie: Christopher Nolan
Distributie: Christian Bale, Heath Ledger

Masca lui Batman probabil ca este unul dintre cele mai celebre simboluri din lume. Evident,sugereaza capul unui liliac, dar in versiunea lui Nolan este mult mai realista si te face sa crezi ca un om normal poate deveni un super erou. Masca purtata de Christian Bale este diferita de cea purtata de Michael Keaton in anii '90 si mult mai buna decat cea a lui George Clooney in Batman&Robin, care a fost ridiculizata, impreuna cu costumul kitch.

1. Darth Vader - Star Wars (1977)
Regie: George Lucas
Distributie: Harrison Ford, Mark Hamill

O masca ce a scris istorie. Masca lui Darth Vader a devenit un simbol pentru unul dintre cei mai celebri eroi negativi din istoria filmului. Creata ca un aparat ce-l ajuta sa respire, masca este si un scut de protectie pentru Darth Vader. Infricosatoare si enigmatica, masca lui Darth Vader este cu siguranta cea mai originala.

 


Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies