marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cele mai competitive 10 productii din acest an pentru Oscar. Care sunt productiile cu sanse la statueta de aur

Anul 2013 este marcat pe plan cinematografic de cea mai competitiva cursa pentru Oscar din toate timpurile, potrivit revistei Variety, care afirma ca in aceasta perioada exista aproximativ 30 de candidati la premiile Academiei de film americane ce ar putea primi cel putin doua nominalizari fiecare. 

Cele mai competitive 10 productii din acest an pentru Oscar. Care sunt productiile cu sanse la statueta de aur

Cei de la Variety au realizat un top cu favoritii la categoria pentru cel mai bun film al anului, printre primele 10 filme aflandu-se si cateva surprize.
 

1. 12 Years a Slave

Pelicula este inspirata din fapte reale si din autobiografia lui Solomon Northrup, un new yorkez de culoare, care este rapit in Washington in 1841 si este trimis pe post de sclav pe o plantatie din Louisiana. Acesta este salvat abia 12 ani mai tarziu, in 1853, cand barbatul ajunge la Samuel Bass, un tamplar alb care ii ofera inapoi libertatea. Pelicula aduce in prima plan evenimente din istoria Americii si viata sclavilor din a doua jumatate a secolului XIX.

Cu siguranta un titlu cu mari sanse la Oscar este povestea de viata a unui negru din Nord, rapit si vandut ca sclav. Michael Fassbender si Lupita Nyong vor atrage cu siguranta atentia publicului datorita duetului lor psihosexual terifiant, in portretizarea stapanului de plantatie si a pretioasei sale amante sclave.

 

 

2. All Is Lost

Drama se invarte in jurul unui singur personaj interpretat de Robert Redford care se lupta cu natura in conditii atmosferice vitrege, pe apa.  La 76 de ani, actorul a acceptat un rol care poate insemna cea mai mare provocare a carierei sale, este complet singur si personajul sau are doar cateva replici pe toata durata filmului. La fel ca Life of Pi, All is Lost este o calatorie pe mare, in care personajul principal se regaseste pe sine in batalia sa cu natura pentru supravietuire.

In esenta, un film psihologic fara replici, de meditatie asupra mortalitatii si care il prezinta pe Robert Redford intr-o postura fara precedenta, menita sa-i consolideze si mai bine statutul de actor genial. Pelicula a fost categoric un test de rezistenta pentru actor. 

 

3. American Hustle

Un thriller politic regizat de David O. Russell (dupa un scenariu de Eric Singer) care se concentreaza pe un complicat caz de coruptie din anii ’70, cu ramificatii in Congresul SUA. Atunci 31 oficiali guvernamentali suspectati de acte de coruptie si trafic de influenta au fost cercetati penal, iar 11 dintre ei fiind pusi sub acuzare. Christian Bale il interpreteaza pe genialul escroc financiar Melvin Weinberg care alaturi de amanta si partenera sa la crime - Amy Adams - este obligat sa lucreze cu un agent FBI scapat de sub control - Bradley Cooper - pentru a pacali o serie de politicieni.

Promourile lansate pana in prezent au produs deja isterie in randul fanilor, in special datorita fastului imagistic iscat de costumele de epoca si coafurile extravagante.

 

 

 

4. August: Osage County

Lansat la Festivalul de Film de la Toronto, August: Osage County este o adaptare a piesei de teatru cu acelasi nume, pentru care scriitoarea Tracy Letts a castigat atat premiul Tony pe Broadway, cat si premiul Pulitzer. 

Filmul prezinta povestea dulce-amaruie a disfunctionalei familii Weston din Oklahoma, Meryl Streep portretizand-o pe Violet, o mama dependenta de pastile, Julia Roberts e fiica ei cea mare Barbara, o profesoara exagerat de sensibila, al carei sot instrainat a avut o aventura cu o studenta, iar sora ei Karen (Juliette Lewis) este logodita cu un barbat complet lipsit de valoare, care refuza sa accepte realitatea si se complace intr-o iluzie.

 

 

 

 

5. Blue Jasmine

In noul film al lui Woody Allen, de aceasta data muza aleasa este Cate Blanchett. Actrita joaca rolul unei femei care trece printr-o criza existentiala dupa ce descopera ca  sotul ei bogat (Alec Baldwin)  este de fapt un infractor. Astfel, femeia se va reintalni cu sora ei instrainata si va incerca sa descopere pe ce drum sa o apuce de acum incolo.

"Sunt leftera, Guvernul mi-a luat tot" ii spune Cate Blanchett surorii sale in trailer, dupa ce averea ei este confiscata din cauza ilegalitatilor financiare comise de sotul ei.

 

6. The Wolf of Wall Street

Drama biografica The Wolf of Wall Street  este o adaptare a cartii de memorii omonime a autorului Jordan Belfort. Distributia stralucitoare ii cuprinde pe Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Kyle Chandler, Jean Dujardin, Matthew McConaughey, Jon Favreau.

Interpretat de DiCaprio, Belfort a fost unul dintre cei mai puternici oameni de pe Wall Street in timpul anilor ‘90, creand si conducand firma de Brokeraj Stratton Oakmont – probabil compania din care s-a inspirat filmul “Boiler Room”. A castigat milioane de dolari pe luna, se droga cu cocaina, frecventa zeci de prostituate, pe langa casatoria cu minunata doamna Belfort (interpretata de Margot Robbie), ale carei farmece si crize de isterie le mentioneaza foarte des in carte.

 

7. Captain Phillips

Captain Phillips este inspirat din evenimente reale. In 2009, un grup de pirati somalezi au pus stapanire pe o nava maritima americana, Maersk Alabama, primul cargobot jefuit in ultimii 200 de ani. Capitanul navei s-a luptat cu atacatorii si a incercat sa isi salveze echipajul, iar actiunile sale curajoase l-au transformat intr-un erou. 

 

 

 

8. Dallas Buyers Club

 

In drama „The Dallas Buyer's Club”, actorul devenit schelet, Matthew McConaughey, il interpreteaza pe Ron Woodroof, un electrician heterosexual, homofob, din Texas, caruia medicii i-au spus ca mai are sase luni de trait dupa ce a aflat ca are SIDA. Nemultumit de faptul ca nu are acces la medicamente optionale, el a pus la punct o afacere prin care aducea prin contrabanda medicamente pentru SIDA, pe care le oferea altor bolnavi. El a murit in 1992. Se pare ca McConaughey a castigat rolul in detrimentul unor staruri precum Brad Pitt sau Ryan Gosling. Alaturi de el va mai juca Gael García Bernal, pelicula fiind regizata de Jean-Marc Vallée.

 

 

9. Gravity

 

Drama SF despre spatiu a lui George Clooney si Sandra Bullock se anunta a fi la fel de captivanta ca 2001: Odiseea spatiala, celebrul film al lui Stanley Kubrick. Filmul, cu buget de 80 de milioane de $, prezinta doi astronauti, o femeie si un barbat, care sunt singurii supravietuitori in urma unui accident petrecut pe o statie spatiala. Cei doi astronauti fac tot posibilul sa se intoarca pe Terra, inainte ca un alt dezastru sa se intample. Regia ii apartine lui Alfonso Cuaron, omul din spatele filmului Children of Men. Filmul a impresionat atat in box-office, dar si in randul cinefililor. A fost laudat de presa, critici si regizori ca James Camero, care l-a numit "cel mai bun film despre spatiu facut vreodata", iar Sandra Bullock a reusit inca o data sa ofere o interpretare de Oscar.

 

 

 

10. Fruitvale Station

 

Marele castigator al editiei din acest an a Festivalului de la Sundance a fost Fruitvale, care a obtinut Premiul Juriului pentru cea mai buna drama americana, dar si Premiul Publicului, acordat tot pentru cea mai buna drama. Fruitvale a fost numit de cinefilii straini "noul Beasts of Southern Wild", filmul care anul trecut castiga Premiul Juriului si care a devenit unul dintre cele mai populare filme independente din 2012.

Inspirat din fapte reale, filmul spune povestea lui Oscar Grant, un tanar de 22 de ani, rezindent al zonei Bay Area, San Francisco, care este impuscat si ucis fara motiv de un politist in Ajunul Anului Nou, in 2008, la statia de metrou Fruitvale.

 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies